fbpx

Sten från Kungsholmen

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 9 minuter sedan.

» Prova IG du med.
75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Många tittar åt aktieindex med fonder, då aktiemarknaden faller pladask. Det är ett enkelt sätt att få exponering mot en viss marknad eller sektor och du kan gå både lång eller kort, dvs tro att ett visst lands aktier eller industrier ska gå upp eller ner. Det finns många olika typer av instrument att använda vid handel av aktieindex och här går vi igenom de absolut vanligaste. Vad är möjligheterna respektive riskerna med respektive? Läs vidare nedan för att lära dig mer om trading med aktieindex.

Varför ökar intresset för aktieindex så mycket?

I takt med att börsen svängt neråt, så vänder sig 300% fler nya traders till internationella online tradingmäklare som erbjuder handel med index genom CFD’er enligt statistik från Valutahandel. Det är ett enkelt sätt att få exponering mot en specifik marknad, såsom Spanien, Italien eller Tyskland som just nu står inför svåra utmaningar. I takt med att värderingen på den amerikanska börsen ifrågasätts, så börjar allt fler också handla VIX-index.

Vad är största fördelen med att handla aktieindex?

Du får en avsevärt bredare spridning vid handel med aktieindex jämfört med traditionella aktier där du satsar “allt på ett kort“. Genom att handla brett så kan du vara med på hela ”uppgången” eller “nedgången” om du tror på det. Grejen är att det finns otroligt flexibilitet i många index såsom med CFD'er och ETF'er, som kan handlas hemifrån och från mobilen om du föredrar det.

Vad är största nackdelen med att handla aktieindex?

Problemet med fonder just nu är att även större bolag som SEB har stängt 6 fonder de sista veckorna. De tre bolagen som det skrivits deras “förbjudna uttag” om idag kommer troligen öka till 50 eller 100 stycken inom kort. Vi rekommenderar därför ingen att handla fonder just nu. Kör ETF'er eller CFD'er istället. De är byggda för att investerare ska välja både blankning eller köp – bolagen där har inga problem. De mår väl istället och ger alla möjlighet att tjäna stora pengar på att handla aktieindex som Nasdaq 100, S&P500, Dax i Tyskland, Spain 35, Italy 40 etc. Den största risken med CFD'er och ETF'er är att man går in med för lite pengar och satsar med för hög belåning. Vårt tips är istället: Stoppa in en större slant – helst inte mindre än 5000 kr, men gärna 10 000 kr eller mer. Då slipper du ta allt för hög belåning och kan handla tryggt även när börsen och dess aktieindex är riktigt volatila. Prova handla med aktieindex från en svensk firma här!

Hur kan ett aktieindex beskrivas?

Jo, varje stort land och även vissa större sektorer har index som du kan handla. Exempel på ett välkänt index som du säkert hört talas om är Nasdaq eller Nasdaq 100 (de 100 största bolagen på Nasdaq). Några andra välkända index inkluderar svenska OMX 30, som bygger på de 30 största svenska börsnoterade bolagen, Amerikanska Nasdaq 100, japanska Nikkei 225, brittiska FTSE 100, spanska Spain35, italienska Italy 40 eller tyska DAX30. Numren som du ser efter indikerar hur många bolag som ingår, t. ex 225 för det japanska Nikkei, 100 för FTSE, 40 stycken av de största bolagen i Italien, 35 av de ledande bolagen i Spanien eller 30 av de största i Tyskland.

Med vilka aktörer handlar man ett index i dagens marknad?

Som vi nämnt ovan, undvik fonder just nu. De är inte skapade för stora nedgångar och du kommer säkerligen ha svårt att ta ut pengar i många av fonderna. Ifall du förbjuds att ta ut pengar och aktieindexet går åt fel håll, då är det lagom kul. Inga pengar kvar att satsa med.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla index med skandinaviska Skilling. De ger dig möjligheter med CFD'er, tajt spread & snabbast avslut i branschen!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.


Vårt förslag är istället att använd en pålitlig valuta-, aktie eller online trading mäklare såsom Skilling (med BankID, så går snabbast), AvaTrade (brett utbud, på svenska) eller NS Broker (mest transparent, visar alla “likviditetsproviders”). För skandinaviska Skilling så bjuds det på en egenutvecklad, kraftig plattform som heter Skilling Trader och har precis allt, även för mobilen. Deras alternativa plattform heter Skilling cTrader och är ett det klassiska cTrader alternativet för svenskar. Du börjar med minst 1000 SEK ifall du vill handla med riktiga pengar, men du kan handla med ett demo konto först, vilket alla får per automatisk när de registrerat sig, vilket för övrigt bara tar knappt 1 minut. Priserna är väldigt transparenta, även när du behåller positioner över lång tid. Du ser exakt allting och det visas i din egen valuta, svenska kronor (SEK). Du har extremt flexibla grafer för att handla. Det finns 20+ olika index att välja bland.

Vilka steg ingår för att komma igång med indextrading?

Allt som krävs är 3 enkla steg. Så här kommer du igång på omkring 1 minut som kan förändra din vardag.

Skilling: Trading, enkelt!
Alternativ 1: Öppna konto på 1 minut
1. Du börjar automatiskt med demokonto, men vid riktiga pengar så krävs även steg 2 för att komma igång.
2. Bekräfta din identitet med BankID eller ladda upp en bild på ditt pass eller ID.
3. Börja handla index med Skilling!

NS Broker hemsida
Alternativ 2: Öppna konto på 3 minuter
1. Välj ett demokonto för att prova på först.
2. Bekräfta din identitet genom att ladda upp en bild på ditt pass eller ID om du vill handla med riktiga pengar.
3. Konfirmera din bostadsadress med en räkning från de senaste 2 månaderna ifall du vill köra på riktigt.
4. Börja handla med riktiga pengar hos NS Broker!

AvaTrade på mobil
Alternativ 3: Öppna konto på 4 minuter
1. Välj ett demokonto eller riktiga pengar hos AvaTrade.
2. Ladda upp en bild på ditt pass eller ID.
3. Bekräfta din bostadsadress med en telefonräkning eller elräkning som är max 2 månader gammal.
4. Börja handla med AvaTrade!

Är indexfonder bra att handla nu?

Generellt så kan man säga att principen är otroligt bra, med att få stor spridning. De flesta fonder är inte byggda för “nedgångstider” som ibland varar i 18 månader eller mer. Risken är som vi berättat att du kan bli inlåst i en fond upp till ett år, eller mer. Då har du ingen möjlighet att ta ut pengarna.

Vad är positivt med indexfonder?: Kan ge bra uppgång i en uppåtgående marknad,
Vad är negativt?: Relativt få indexfonder erbjuder blankning eller multi-strategier som gör det möjligt att tjäna pengar i nedåtgående marknader. Många fonder stänger för “uttag” helt och hållet, upp till ett år eller mer, vilket ökar risken, minskar likviditeten och stänger inne dig i en viss indexfond. Detta är den största risken med fonder just nu.

Vad ska man hålla koll på vid aktieindex trading?

Du ska alltid se till att inte låna för mycket i dina affärer och satsa rimliga belopp, där du inte överdriver hävstången. Även om de flesta större index gått in i bear market så är det bra att hålla koll på vad ECB, Federal Reserve, Bank of England, svenska Riksbanken och andra centralbanker gör. Många förväntar sig nog avsevärt större nedgångar det närmaste året, då många aktieindex fått en liten uppgång de senaste dagarna. Kanske en ny lägsta nivå är på väg för vissa aktieindex där effekten av de senaste händelserna inte helt prisats in? Ifall det blir brist på efterfrågan och ytterligare arbetslöshet som en följ av vad som hänt med viruset alla talar om, så kan nedgångarna bli avsevärt större för aktieindex. Prova handla index, årets populäraste instrument!

För oljeindex såsom WTI-index och Brent oljeindex så undrar man dock hur mycket den kan gå ner innan en vändning sker? Så fort Putin och Saudi Arabien sätter en deal, så sticker kanske oljan en del igen? Men det kan ju även bli utdraget, med många Amerikanska skifferoljebolag (“shale oil”) som går i konkurs. De klarar ju sällan mer än allt för utdragna perioder med priser under 35 USD per fat. Så målet från Saudi Arabien och Ryssland är kanske att knäcka USA's oljeindustri och ta tillbaka majoriteten av all oljeförsäljning.

Dax index logo

Vad är de bästa trading möjligheterna i en nedåtgående marknad?

Index trading är ett säkert kort för att få riskspridning utan att för den delen bli för insnöad på en viss aktier eller ett fåtal aktier. De flesta aktieindex för stora länder i Europa och Asien har fallit en hel del på sistone. Av de de globala indexen som går att handla så har Italien (MIB 40) och Spanien (Spain 35) hittills fallit mest, även om Tyskland (DAX 30), Frankrike (CAC 40) och Japan (Nikkei 225) alla fallit mer än 20% från 1 år tillbaka. Läs vidare nedan för att lära dig lite mer om vad som ingår i de olika ländernas aktieindex CFD samt vilka sektorer som dominerar, vilket kan ge dig en bättre inblick vad som är bäst för index trading hos Plus500 just nu.
Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.

Logos Ibex 35

Vilka aktier ingår i spanska IBEX 35 Index?

Hela målet med Spain 35 Index eller Ibex 35 som det också kallas är att göra det möjligt att handla med de 35 största bolagen i Spanien från Bolsa de Madrid. Vilka sektorer ingår i IBEX 35 då? I mars, 2020 så är det följande fördelning: Finansiella sektorn med huvudsakligen banker står för 35.1%, telekommunikation 20%, generella konsumentvaror 16.9%, cykliska konsumentvaror 10.2%, energi 7%, industrisektorn 6.8%, icke-cykliska konsumentvaror 2.9%, basmaterial 2.8% och teknologi 0.6%.

IBEX står för International Business EXchange och inte något med Iberiska halvön, som vissa tycks tro.

Den spanska börsens mest handlade index, IBEX 35, inkluderar följande aktier: Acciona S.A, Acerinox SA, ACS Actividades de Construccion y Servicios S.A, Aena SA, Amadeus It Holding Sa-A Shs, ArcelorMittal, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Banco de Sabadell, S.A, Banco Santander S.A, Bankia S.A, BankInter S.A, CaixaBank, S.A, Cie Automative, S.A, Cellnex Telecom, S.A, Enagas S.A, Ence Energia y Celulosa S.A, Endesa Sociedad Anonima, Ferrovial S.A, Grifols S.A, Iberdrola S.A, Indra Sistemas S.A, Industria de Diseno Textil S.A, Immobiliaria Colonial Socimi S.A, International Consolidated Airlines Group S.A, Mapfre S.A, Masmovil Ibercom S.A, Mediaset Espana Comunicacion S.A, Melia Hotels International S.A, Merlin Properties Socimi S.A, Naturgy Energy Group S.A, Red Eléctrica Corporación S.A, Repsol, S.A, Siemens Gamesa Renewable Energy S.A, Telefonica, S.A and Viscofan S.A.Så vilka bolag är störst på det spanska 35 indexet? Banco Santander står för över 14% av bolagen på det spanska indexet. Därefter ligger Industria de Diseno Textil på 12.5% och Telefonica står för 11.5% av IBEX 35 index, medan Banco Bilbao Vizcaya Argenta står för nästan 10%.


Var kan det handlas? Skilling's index ETF's & CFD'er har bäst spread och de snabbaste avsluten för Spain 35 som det kallas på deras plattform. För övrigt så har Plus500 och AvaTrade också bra erbjudande för trading med Ibex 35.
Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Index kan handlas smidigt med AvaTrade, en av de mest erfarna och utmärkt genom Android eller iPhone mobiler!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Vad ingår i Italy 40 Index (MIB)?

Liksom de flesta länders index så ingår de absolut största bolagen, i detta fallet så är det 40 stycken som inkluderas i Italy 40 Index.
Varje kontrakt är värt: €5, men du kan också handla 1/10's kontrakt vilket är €0.5 per 10-dels kontrakt.
Värde per en punkts ändring: €5 vid ett normalt kontrakt, eller €0.5 vid 0.1 kontrakt vilket också är populärt att handla.
Vad är spreaden? I fredags (20:e mars) så var kursen 15649 för köp och 15667 är normalt på Skilling, så 18 punkter mellan köp och sälj.

Var kan det handlas? Skilling har lägst spread och snabbast avslut, men NS Broker är också riktigt bra.

Minst värde du alltid måste ha på kontot? 10% av positionens värde. Exempel: Så ifall du köper 1000 kontrakt för totalt 5000 EUR, så måste du alltid ha minst 500 EUR i kontobalans kvar. Vårt tips är dock att alltid ha minst 50% av positionens värde på kontot, men gärna 100% eller mer. Handla smått, handla säkert. Du tjänar inte lika mycket direkt, men ta det lugnt.

Volvo Logo

Vilka aktier ingår i OMX Index?

Hela målet med OMX Index är att inkludera de allra största bolagen i Sverige. Så Nasdaq OMX har därför tagit fram ett index som heter OMX30, vilket inkluderar följande aktier: ABB Ltd, Alfa Laval, Autolix SDB, Assa Abloy B, Atlas Copo A, Atlas Copo B, AstraZeneca, Boliden, Electrolux B, Ericsson B, Essity B, Getinge B, Hexagon B, Hennes & Mauritz B, Investor B, Kinnevik B, Nordea Bank Abp, Sandvik, SCA B, SEB A, Securitas B, Svenska Handelsbanken A, Skanska B, SKF B, SSAB A, Swedbank A, Swedish Match, Tele2 B, Telia Company och Volvo B.

Vad är det för sektorer som ingår i OMX 30?

Sverige har drygt 35.5% industriföretag som kommer drabbas hårt vid en recension, inte minst Volvo med underleverantörer noterades säga upp över 150 000 anställda enligt Dagens Industri. Ytterligare konjunkturkänsliga bolag inkluderar de teknologi som står för 11.2% och finansiella bolag såsom banker vilket har en 23.1% viktning i OMX. Just banker brukar vara stora förlorare i drastiska konjunkturnedgångar och frågan är om vi bara sett början på spektaklet än?

Andra sektorer där vissa bolag kanske drabbas lite mindre pga e-handel är konsumentgods med 10.2% vikt i OMX, telekommunikation med 7% och hälsa och medicin som är 4.8% utav OMX. Basmetaller står för övrigt för 3.2% av OMX 30 index.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.