fbpx

Marcus från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 11 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det råder extremt stora svängningar på börsen och begreppet volatilitet är mer på tapeten än på mycket länge. Och ska man prata om volatilitet, måste man prata om VIX – ett volatilitetsindex som används i syfte att spegla just volatilitet och realtidskurser på börsen. Mer ingående förklarat heter VIX egentligen Market Volatility Index, och de realtidskurser som VIX speglar är specifikt de optioner på CBOE (Chicago Board Options Exchange) som går mot det näst största börsindexet i USA efter Dow Jones Industrial Average – nämligen S&P 500. Aktieindexet S&P 500 omfattar likt namnet antyder alltså 500 stora börsnoterade bolag som handlas i USA. Vad som är utmärkande för optionerna på CBOE är att de med stora innehav på S&P 500 kan använda dessa som en typ av hedgeoptioner i syfte att skydda sig mot stora och plötsliga svängningar – alltså kraftig volatilitet – på marknaden. Optionerna ger nämligen möjlighet till avkastning även när börsen faller så blytungt som vi fått bevittna den senaste veckan. En stigning på VIX optionsindex kan kort och gott alltså härledas till när många tror sig förutspå eller oroar sig för stora svängningar på marknaden och säkrar upp med att bunkra just den här typen av VIX-optioner. Med bakgrund till det kallas också VIX optionsindexet för fear index eller risk index och handlas med fördel som CFD. Prova handla VIX idag!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.

När nådde VIX sin högsta nivå någonsin?

Läget på världens börser får de senaste åren anses ha varit relativt stabilt. Ljumma vindar har blåst och volatiliteten har hållit sig på en jämn och låg nivå under en ganska lång tid, framförallt mellan 2017-2019. Under sådana förhållanden visar det sig på VIX som ett lågt indexvärde – någonstans runt 20 och under. Ett klättrade värde som hamnar mellan 20 och 40 på VIX tyder på ökad instabilitet på marknaden, medan ett högt värde på mellan 60-80 larmar om att det råder mer eller mindre panik på börsen och att folk agerar därefter genom att köpa CBOE-optioner. Den 16 mars 2020 spräckte VIX indexvärde alla tidigare rekord och avslutade dagen med ett värde på hela 82,69. Sedan årsskiftet det stigit med över 500%. Hisnande på många sätt förstås, men kanske ändå föga förvånande med tanke på de närmast monumentala börsras världen har fått bevittna under framförallt den senaste veckan. Corona-virusets allt snabbare spridning gör folk rädda helt enkelt, dels för virusets påverkan på hälsan men också för de enorma ekonomiska följder som med all sannolikhet kommer att ge ringar på vattnet under en lång tid framöver. Upptäck den ledande sajten som tillåter dig handla VIX till galet låg spread – eToro!


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Bästa sajten för trading med VIX-index. Prova själv eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Så bör VIX tolkas 

Att låta sig stressas upp av VIX-indexets skenande siffror tjänar föga till eftersom värdet egentligen bara speglar det vi redan vet – att det för närvarande råder mycket mer volatilitet på marknaden. Med det inte sagt att det inte är bra att hålla koll på VIX, och att använda sig av det som ett viktigt instrument för att dels kunna göra en bedömning av hur marknaden mår, men också för att få en bild av hur andra investerare agerar i extraordinära tider som dessa. Ja, i andra tider också förstås. De senaste dagarnas kraftiga stigningar kan ge upphov till en del oro, men då gäller det att påminna sig om att volatilitet på marknaden faktiskt är helt naturligt. Det är heller inget konstigt att ett par års väldigt svag volatilitet följs av en rejäl stigning uppåt, om än inte alltid av proportioner som de vi erfar nu – tack och lov. Volatilitetsindexet bör enligt många experter alltså tolkas som det dynamiska index det faktiskt är, och för att tyda och förstå volatilitetens utveckling och förändring från en tid till en annan – normalt under en 30-dagarsperiod. eToro Markets har funnits på marknaden i 19 år och anses som en av de mest pålitliga aktörerna. De håller en låg spread även under tider av hög volatilitet. Prova trading med VIX hos eToro idag!

Värt att nämna är också att många experter ger en heads up till traders om att inte stirra sig blinda på vad just VIX index visar, eller att åtminstone inte läsa in för mycket i det. De menar att VIX – alltså indexet för S&P 500 – egentligen inte är mer användbart för att förutse marknadens volatilitet än andra likvärdiga index som t ex Dow Jones Industrial Average. VIX är utan tvekan både bra och användbart, men kanske inte så unikt som det har rykte om sig att vara.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Schysst spread för VIX index och snabbast avslut. Upptäck en bra trading partner genom Skilling!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Handel med VIX-instrument

Trading med VIX kan göras med hjälp av ett antal olika instrument, somliga relativt enkla och andra mer komplexa. Bland tillgängliga instrument för att handla VIX hittar vi bl a optioner, CFD'er, terminer och EFT'er.

De olika alternativen har alla sina för- och nackdelar och som trader gäller det att göra sig bekant med dem och hitta sina favoriter. VIX-produkter kan dels handlas med långsiktig riktning för att försöka förutspå trender som inträffar längre fram och som tros löpa på under en längre period. Men det finns också instrument för dig som siktar på en kortare investeringshorisont och även alternativ lämpliga för day trading då de passar bra för de mer extrema och plötsliga rörelserna.

Handel med VIX-instrument kan något förenklat sammanfattas som trading med den volatilitet som i sin tur genererats av rådande tradingmönster på S&P 500. Sitter du med ett större innehav av tillgångar på S&P 500 och känner en oro över i vilken riktning utvecklingen just nu går? Då kan VIX-optioner vara ett alternativ för dig att kika närmare på. Söker du en proffsig och bra onlinemäklare kan vi bl a rekommendera Skilling.

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.