fbpx

Pelle från Bromma

Registrerade sig hos valutamäklaren Capital för 34 minuter sedan.

» Prova Capital du med.
79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Kryptoåret 2022 har hittills visat sig vara en rejäl surdeg, med dystra siffror för såväl större som mindre coins. Men hur ser statusen ut just nu? Vilka är utsikterna för krypto när dammet från FTX totalkrasch börjar lägga sig och ett nytt år väntar runt hörnet?

Den som satsat på alternativ valutahandel med decentraliserade kryptovalutor senaste året har förmodligen inte haft någon munter uteckling i portföljen – såvida man inte har blankat. Jämte börsras och ett surt ekonomiskt världsläge överlag, har motgångarna duggat tätt även på kryptomarknaden – däribland Terras implosion och nu senast FTX plötsliga fall från toppen hela vägen ned till botten. Såväl Bitcoin och Ethereum som mindre och lovande valutor har sjunkit väsentligt i pris som resultat. Men hur ser statusen på krypto ut just nu? Råder det fortfarande vargavinter på marknaden – eller kan en vändning vara på gång? Vad kan vi förvänta oss av krypto inför 2023 och vilka är utsikterna?

Blodröda siffror i november efter FTX krasch

Årets näst sista månad bjöd på en deppig utveckling i kölvattnet efter den världsledande kryptoplattformen FTX' totalkrasch. Uppköpet från Binance blåstes av, oegentligheter avslöjades och grundaren Sam Bankman-Fried utreds nu med sitt företag för bedrägeri. Nedgången kastade som väntat en lång skugga över marknaden i stort, och satte ännu en gång fyr på den oro som finns gällande hur pass säkra – eller inte säkra – kryptovalutor faktiskt är. Frågan om reglering har återigen blivit högst aktuell.

Över de senaste 30 dagarna har Bitcoin tappat 15,85% mot USD och 21,57% mot EUR. Motsvarande siffror för största konkurrenten Ethereum är -15,99% mot USD respektive -21,68% mot EUR. Även för mindre valutor har det gått dåligt, vilket var väntat eftersom framförallt BTC men även ETH är trendsättare på marknaden. Sjunker Bitcoin som en sten, tenderar andra mynt att följa efter.

NFT-försäljningen har ökat för första gången på 7 månader

Jämte hård motvind på kryptomarknaden generellt, blev försäljningen av Non Fungible Tokens överraskande nog en trendbrytare under november. Efter ett riktigt tufft år ökade värdet på den totala försäljningen av NFT i november, för första gången på 7 månader.

Marknadsturbulensen till trots steg värdet av den sammanlagda NFT-försäljningen med 13,2% i november jämfört med oktober. De individuella transaktionerna sjönk emellertid med drygt 18%, vilket enligt experter troligtvis kan förklaras med att NFT:er är mer motståndskraftiga än konventionella kryptovalutor och värdet därför ändå stigit. Tillgångsslaget påverkas ofta inte fullt så hårt av händelser som FTX-kraschen som exempelvis BTC och ETH.

Den långsiktiga synen på NFT:er ser enligt bland andra Yehudah Petscher, en NFT-strateg på CryptoSlam, ut att vara fortsatt positiv – även om det kortsiktigt tycks råda en del osäkerhet på NFT-marknaden.


Betyg: 8.7/10
Minsta insättning: 500 SEK
Beskrivning: Svensk plattform för investering i krypto. Säkert, smidigt, prisvärt. Upptäck Safello du med!

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.


Är nuläget rätt att ta klivet in på marknaden?

Bitcoins, Ethereums och övriga kryptocoins taskiga utveckling under 2022 har varit dåliga nyheter för investerare med kapital redan placerat i något eller några mynt. Många har fått kalla fötter och sålt av, medan somliga håller fast vid sin HODL-strategi med hopp om ljusare tider längre fram.

För den som vill ta steget in i krypto och som trots motvinden, ändå tror på dess potential på längre sikt – kan des röda siffrorna däremot ses som reapriser. Att köpa krypto nu är betydligt mycket billigare än för ett år sedan – vilket ju någonstans är hela idén med investeringar. Att köpa billigt och sälja dyrt.

Samtidigt går det förstås inte att säga om dagens pris på BTC och ETH är lägre än vad det kommer vara om ett, två eller tre år, varför det också är svårt att säga om nuläget att rätt tid att gå in i krypto eller inte. Marknaden är lynnig. Många analytiker tycks dock vara samstämmiga i sin prognos att någon mycket lägre botten än den vi ser nu mest troligt inte kommer att komma. Tron på krypto är fortsatt stor och intresset växer sig större hela tiden. Det faktum att Terra-kraschen och det senaste missödet för FTX också höjt fler röster om vikten av reglering, ger också hopp om att det kommer finnas en stabilare och mer hållbar grund den dag nästa tjurmarknad väl kommer.

Var är bästa stället att handla krypto?

Det ökade intresset för krypto har lett till en explosion i utbudet av kryptomäklare. Idag finns otaliga mäklare och exchangeplattformar att välja bland – men precis som för valutor och andra mer konventionella tillgångar finns både bättre och sämre alternativ. Givet FTX krasch, är detta särskilt viktigt att ha i åtanke just när det kommer till krypto.

Valutahandels generella rekommendation är att satsa på en EU-reglerad aktör. Då är kraven högre, genomlysningen bättre och konsumentskyddet starkare. Hos EU-reglerade mäklare finns också begränsningar i hävstång (1:2 för krypto) vilket hindrar dig från att ta en alltför hög risk. Hos mäklare som inte har licens inom EU kan hävstången vara så hög som 1:100, 1:200 eller 1:500 till och med. Högre potentiell avkastning förvisso – men också ett ofantligt högre risktagande.

För handel med krypto tipsar vi om att spana in någon av dessa tre sajter:

Skilling

Safello

eToro

För ytterligare inspiration till val av mäklare – se gärna vår topplista över bästa cryptomäklare.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Stabil mäklare för traders med höga krav på bra villkor, en plattform i världsklass och stort utbud av tillgångar. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.