fbpx

Albin från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 8 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Aluminium må vara en av världens vanligaste metaller sett till tillgång och användningsområden, men vid finansiell handel med råvaror är den betydligt mer sällsynt.

Denna mjuka, ljust silverfärgade metall hamnar i tradingsammanhang ofta i skuggan av de mest populära metallinstrumenten guld trading, trading med silver eller palladium – men återfinns i utbudet hos vissa välsorterade onlinemäklare. Eftersom priserna för råvaror rört sig uppåt rejält och många väntar sig att detta fortsätter i år, så passar Valutahandel på att berätta mer om denna ädla metall.

För den som önskar vidga sin råvarutrading med en annan metall än vanliga instrument som guld och silver kan aluminium vara ett intressant alternativ. Lättmetallen, som i det periodiska systemet har beteckningen AI och atomnummer 13, är en given komponent i det vardagliga livet då den återfinns i allt från grillfolie till deodoranter – men vid finansiell handel är den mer ovanlig. Detta trots att aluminium faktiskt är den överlägset vanligaste metallen i vår jordskorpa, och dessutom det tredje mest förekommande grundämnet efter kisel och syre.

Vill man trada aluminium får man räkna med ett betydligt mindre utbud av råvarumäklare och plattformar än vad som står till buds vid handel med vanligare tillgångar – såsom ädelmetaller och andra stora råvaror. Mindre mäklare är överlag inte lönt att vända sig till då dessa som regel endast erbjuder de vanligaste råvarorna – men hos de största och mest välsorterade sajterna går AI att hitta.

Lockas du av denna vanliga men samtidigt ovanliga metall finner du nedan såväl intressant fakta om aluminium som ämne, som värdefull information om hur och var du kan trada det.

Vad är aluminium och hur används det?

Som inledningsvis nämndes är aluminum en lättmetall tillika ett av världens allra vanligaste grundämnen. I jordskorpan förekommer aluminium i sin metalliska form som en komponent i olika mineraler, ur vilka det sedan kan utvinnas eller framställas. Största källan till aluminium – det vill säga det mineral som innehåller mest av ämnet – är bauxit. När bauxiten brutits ur jorden utvinns aluminiumoxiden genom en speciell typ av kemisk process.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla aluminium och andra instrument med rekordbra spread och marknadens bästa villkor. Testa Capital idag!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Aluminiumets främsta egenskaper är dess låga densitet och hårdhet (vilken är mindre än hälften än hos vanligt stål) som gör metallen mycket böjbar och enkel att forma. Ämnet har också en mycket bra ledande förmåga för såväl elektricitet som värme

Användningsområdena för aluminium är många och efterfrågan således hög. Bland annat nyttjas aluminium för:

Aluminium fälgar
– Livsmedelsfolie – till exempel grillfolie och aluminiumformar
– Beläggning på tablettkartor (mediciner)
– Som komponent i olika bränslen (pulveriserat)
– I mynt
– Som ytskikt på olika typer av hemelektronik
– I kylaggregat
– I husgeråd
– Som delar i bilar, fartyg, flygplan och andra typer av transportmedel och fordon
– Som färgämne i mat
– I deodoranter
– I material som används inom byggsektorn

Som synes finns ett mycket brett användningsområde för aluminium tack vare dess många egenskaper. Den höga efterfrågan på många olika marknader påverkar i sin tur också prisbilden för aluminium, som inte bara påverkas av den egna marknaden utan också ett flertal externa faktorer.

Vad påverkar priset på aluminium?

Priset på aluminium styrs i hög grad av förhållandena på de slutmarknader där metallen används – det vill säga i produktionen för alla de varor där ämnet är en viktig komponent. Merparten av de produkter som aluminium används i är så kallade beständiga varor – det vill motsatsen till förbrukningsmaterial. Efterfrågan på beständiga eller varaktiga produkter är i hög grad cyklisk, vilket innebär att den är starkt korrelerad med konjunkturen. Vid en lågkonjunktur sjunker efterfrågan som regel väsentligt på beständiga produkter som exempelvis fordon och byggmaterial, varför efterfrågan på aluminium också sjunker. En minskad efterfrågan betyder som bekant också ett lägre pris.

För dig som är intresserad av att trada eller investera i aluminium gäller det alltså att vara uppmärksam på de makroekonomiska förhållandena samt konjunkturläget på de berörda marknaderna. Till skillnad från ädelmetaller som silver och framförallt guld har aluminium inte samma säkra värde. På grund av hur den nyttjas är priset för denna lättmetall betydligt mer konjunkturkänsligt.

Var kan man handla aluminium?

Aluminium finns att hitta hos vissa välsorterade onlinemäklare. Främst större aktörer med ett generellt sett bra utbud av instrument i allmänhet och råvaror i synnerhet. Det mindre utbudet till trots är det än dock viktigt att välja mäklare med omsorg, och att satsa på en reglerad aktör med bra villkor, hög säkerhet och transparent prissättning.

Följande är två mäklare som erbjuder aluminium i sina respektive sortiment av tillgångar, och som vi på Valutahandel kan rekommendera för trading:

+ Capital: är en storfavorit hos både traders och experter över hela världen. Sajten är en väletablerad, global aktör hos vilka man kan trada alltifrån valutor och kryptovalutor till index, aktie-CFD'er samt aluminium och ett gäng andra spännande råvaror. Aluminium finns för spot trading och kan handlas med en spread på 14,80 punkter.

Besök Capital här.

+ IG: är precis som Capital en av världens främsta onlinemäklare, med miljoner registrerade kunder och ett av marknadens främsta utbud. Här kan du som registrerad användare trada aluminium med $5 minikontrakt, ETF'er samt aktie-CFD'er i Daiki Aluminium Industry Company Limited.

Besök IG här.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla aluminium med den ledande sajten för trading med denna råvar. Prova Capital, du med!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Hur ser prisutsikten för aluminium ut?

Drygt hälften av alla investerare och traders hos Capital och IG tycks förvänta sig att priset på aluminium kommer att stiga framgent. Närmare 60% av alla användare med positioner i aluminium hos dessa mäklare har långa positioner.

Precis som för mycket annat sjönk priset på aluminium tillfälligt i fjol då pandemin initialt slog hårt mot världsekonomin, men sedan dess har en imponerande återhämtning skett. På ett år har priset stigit med drygt 55%, och bara i år har det hittills gått upp med nästan 26%. I dagsläget kostar 1 ton aluminium 2478 USD. Kan virusspridningen fortsatt bekämpas och världen fortsätta hämta sig kan ytterligare prisökning förmodligen vara att vänta.

Vilken utveckling spår du för aluminium i den närmaste framtiden? Är du optimistiskt lagd och satsar långt – eller tror du snarare på en nedgång och väljer att blanka?


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.