fbpx

Alvin från Östermalm

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 35 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Adaptionen av kryptovalutor fortsätter med stormsteg och i veckan meddelade Centralafrikanska republiken (CAR) att bitcoin kommer att ges status som officiell valuta i landet. Centralafrikanska republiken hinner därmed före länder som Kenya och Nigeria om att bli första landet på kontinenten att legalisera en kryptovaluta som officiell valuta.

Hittills har latinamerikanska El Salvador varit enda landet i världen där bitcoin är erkänd och legaliserad som officiell valuta, ett betalmedel lika accepterat och gångbart som landets officiella fiatvaluta USD. Flera andra länder har uttryckt intresse för att följa i El Salvadors fotsteg och göra samma progressiva adaption, däribland flera länder på den afrikanska kontinenten.

Hetast på gröten har framförallt Kenya och Nigeria varit och många har väntat att något av dessa två länder skulle bli nästa i ledet att deklarera BTC som officiellt betalmedel. Istället blir det nu Centralafrikanska republiken som gör den virtuella valutan officiell i landet jämte fiatvalutan CFA-franc. CFA-franc är förutom officiell valuta i Centralafrikanska republiken även detsamma i bland annat Niger, Burkina Faso, Mali och Senegal. Totalt utgörs CFA-francens valutaunion av omkring sju centralafrikanska länder, men än så länge är det bara Centralafrikanska republiken som väljer att ta steget med BTC.

Resultatet av ett enhälligt beslut

Stödet för att låta bitcoin bli ett officiellt betalmedel i landet var stort. Så pass att beslutet var enhälligt och att samtliga berörda parter i landets regering röstade igenom en lag som kommer att göra det möjligt.

Genom att legalisera bitcoin och göra det möjligt för invånare i landet att äga och utföra transaktioner i BTC, hoppas de styrande i Centralafrikanska republiken kunna komma till rätta med de valutakursproblem och den överlag mycket sköra ekonomi som landet länge plågats av. Införandet av Bitcoin som betalmedel kommer också underlätta enormt för invånares möjligheter att göra inköp från utlandet – något som hittills har varit mycket besvärligt då man i många fall behövt konvertera CFA-francen till USD för att kunna genomföra ett köp.

I samband med att nyheten om bitcoin gick ut i onsdags sa President Faustin-Archange Touaderas administration att “adaptionen av bitcoin som en officiell valuta representerar en beslutsamhet som tydligt öppnar upp för nya möjligheter”.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla precis som eToros bästa kryptoinvesterare. Kör en copy trade – helt kostnadsfritt. Prova eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Skeptiker varnar för negativa konsekvenser

Medan landets egna regering ser på införandet av bitcoin med stora förhoppningar, finns andra röster som är desto mer kritiska. Experter menar att beslutet om att legalisera BTC som betalmedel snarare kan komma att stjälpa landets ekonomi än mer, än att hjälpa den på rätt köl. En av dem är den kände fintechkonsulten och kryptoskeptikern Didier J Mary, som anser att regeringen spelar ett högriskspel när de släpper en decentraliserad digital valuta fri i ett dysfunktionellt land präglat av korruption och där framförallt en hel del ryska krigsherrar sitter på mycket makt. Didier menar att legaliseringen av BTC som officiell valuta kommer att ge ytterligare bränsle åt illegala aktiviteter som pengatvätt samt spela rakt i händerna på ryssar som gärna tar varje tillfälle som ges att hävda att dollarns dominans är över.

Didier J Mary och flera med honom varnar för att införandet av bitcoin riskerar att göra den såväl ekonomiska som politiska grav landet redan befinner sig i än djupare än vad den är nu.

Stort intresse för kryptovalutor och e-valutor ut i Afrika – men haltande förutsättningar

kryptovalutor fortfarande ganska restriktiv bland afrikanska centralbanker. De flesta tillåter inte transaktioner i vare sig BTC eller andra kryptovalutor. Samtidigt är efterfrågan stor, vilket fått flera underground-alternativ som peer to peer-plattformar att dyka upp – däribland LocalBitcoins, vilka det senaste året sett markant ökade tradingvolymer i bland annat Zimbabwe och Kenya.

Vidare sägs också flera länder jobba intensivt på att lansera digitala centralbanksvalutor, precis som Sverige med e-kronan. I fjol blev Nigera först ut att emittera en digital e-valuta då eNairan släpptes på marknaden. Även Ghana sägs ha kommit långt i arbetet med sin eCedi. För många länder i Afrika är emellertid bankernas integration med smartphones fortfarande dåligt utvecklad, vilket försvårar vidare arbete med e-valutor och därmed är något som måste lösas först.

Huruvida BTC kommer att bli lösningen på några av Centralafrikanska republikens ekonomiska problem, eller om det blir som skeptiker varnar om – att situationen snarare förvärras, återstår ännu att se. Kritiker menar att bara 10% av befolkningen i CAR har tillgång till internet, vilket gör det svårt att hantera digitala pengar. Fortsätt följa Valutahandel.se för dagliga valutanyheter och rapporteringar om adaptionen av kryptovalutor runt om i världen.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla krypto, valutor, aktier och råvaror med låg trade och bra villkor. Säker inloggning med BankID. Prova Skilling!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.