fbpx

Olof från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren NS Broker för 25 minuter sedan.

» Prova NS Broker du med.
61% av NSFX Limited's retail kunder förlorat pengar när de har handlar CFDer.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Bitcoin-halvering är en planerad händelse som sker ungefär vart fjärde år och som har stor effekt på kryptovalutans pris. Nedan har Valutahandel samlat allt du behöver veta om Bitcoin-halvering, hur det påverkar tillgång och efterfrågan, när nästa halveringsevent väntas ske och om det inför det kan vara läge att köpa Bitcoin.

Första halveringen av Bitcoin skedde 2012 då belöningen för mining minskade från 50 BTC per block till 25 BTC. Därefter har ytterligare två halveringar genomförts – en 2016 och en 2020 – varefter belöningen för miners nu ligger på 6,25 BTC per block. Nästa år har ytterligare fyra år passerat och en ny halvering som tar priset till 3,125 BTC väntas således. För den som vill köpa Bitcoin är halveringarna viktiga att hålla koll på eftersom de vanligen har en avsevärd påverkan på priset. Om nästa halvering är planerad till 2024, när kan det då vara läge att gå in? Och vad är bra att känna till om Bitcoin-halvering? Vad är syftet med processen, och vad har det gjort med priset på BTC historiskt?

Vad är Bitcoin-halvering och varför görs det?

Halveringsprocessen är en av de viktigaste aktionerna i Bitcoins blockkedja och också något som kan ha en signifikant effekt på kryptovalutans pris. Processen har sedan starten för BTC skett vart fjärde år enligt plan, och går kort och gott ut på att belöningen för mining av BTC-block halveras. Vid första halveringen minskade belöningen år 2012 till 25 BTC från 50 BTC, vid den andra år 2016 kapades den till 12,5 BTC och vid den tredje som skedde år 2020 halverades den till 6,25 BTC per block.

Syftet med Bitcoin-halvering är att motverka inflation i kryptovalutan och säkerställa att priset fortsätter drivas uppåt. När belöningarna minskar sjunker också incitamentet för gruvarbetare – alltså de som bryter BTC – att bryta, varpå tillgången sjunker något och priset ökar som resultat. Ju fler BTC som bryts, desto mindre bli belöningen för miners tills dess att den landar på noll och det inte längre finns några block kvar att bryta fram.

Kortfattat kan sägas att halveringsprocessen sätter igång ett antal följder som säkerställer att inflationen hålls låg och priset på BTC fortsätter stiga:

– Halveringen minskar belöningen för miners och gör det lite mindre attraktivt att bryta BTC. Minskad mining-aktivitet motverkar inflation i valutan.
– När brytningen minskar eller avtar i takt minskar också tillgången, varpå priset stiger eftersom efterfrågan fortfarande är hög.
– Ökad efterfrågan och ett högre pris uppmuntrar miners att fortsätta bryta fram nya mynt, även om den egna belöningen är mindre.

När halveras Bitcoin och hur länge kommer det att pågå?

En halveringsprocess sker ungefär per 210 000 brutna coins, vilket i tid blir omkring vart fjärde år. Senaste halveringen skedde i maj 2020, varför nästa process kan väntas ske någon gång under våren 2024. Samtidigt visar statistik att blocken nu mineras i en högre hastighet än någonsin tidigare, vilket gör att en del spår att nästa halvering tidigareläggs till slutet av 2023 istället.

Sammanlagt kommer 64 Bitcoin-halveringar att ske, om allt fortsätter enligt plan. Sker halveringarna ungefär vart fjärde år kommer den sista att äga rum år 2140. Efter den sista mineringen kommer alla 21 miljoner coins att ha brutits och blivit tillgängliga för marknaden, varför miners inte längre kommer att kunna tjäna pengar på att bryta nya mynt. För att hålla nätverket levande och priset uppe kommer emellertid ett nytt belöningssystem som baseras på bearbetning av transaktioner då att ta vid.

Testa kryptotrading med CFD:er, med eller utan hävstång – besök Skillings hemsida.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Köp Bitcoin och andra kryptovalutor snabbt och smidigt med CFD:er. Låga spreads och grymma villkor hos Skilling.

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Hur har priset på BTC påverkats vid tidigare halveringar?

Tanken med halveringsprocessen är alltså att minska tillgången på Bitcoin för att undvika inflation och hålla priset uppe. En blick bakåt visar att priset de facto ökat avsevärt efter en genomförd halvering. Det har med andra ord varit lönsamt att köpa Bitcoin precis innan.

Tittar vi på de tre halveringar som varit hittills har påverkan på priset sett ut enligt följande:

2012

Pris på halveringsdagen: $12
Pris 100 dagar efter halvering: $42
Pris 1 år efter halvering: $964

2016

Pris på halveringsdagen: $663
Pris 100 dagar efter halvering: $609
Pris 1 år efter halvering: $2 550

2020

Pris på halveringsdagen: $8 740
Pris 100 dagar efter halvering: $11 950
Pris 1 år efter halvering: $56 385

Som synes har tidigare halveringar haft en synnerligen positiv effekt på krytovalutans värde. Historiskt sett har priset ofta stigit ganska markant precis efter genomförd halvering för att sedan sjunka tillbaka igen innan det återigen stigit och därefter behållit den nya högre prisnivån.

Två gånger har värdet inte ökat som förväntat. Vid sådana tillfällen har man gjort det enklare att bryta nya block i syfte att förbättra incitamenten för miners och göra det lönsamt att fortsätta bryta. Åtgärderna har fungerat framgångsrikt och priset har därefter återhämtat sig.

Är det bra läge att köpa bitcoin inför nästa halvering?

Får kommande halvering under 2024, eller om den sker i slutet av 2023, samma goda effekt på priset som tidigare tre halveringar kan det definitivt vara ett gynnsamt läge att köpa bitcoin nu innan. Viktigt att understryka är dock att historisk utveckling aldrig ska tas som någon garanti för att framtida utveckling blir likvärdig. En halvering kan driva priset uppåt, men det finns alltid en risk att så inte blir fallet. Utgångsläget för Bitcoin är ett annat nu än det var 2020. Världsekonomin påverkades då av pandemin, men ännu hade inflationskrisen inte inträffat. Året efter den senaste halveringen, under hösten 2021, nådde Bitcoin sitt högsta pris någonsin på strax under 70 000 USD. Därefter följde betydligt dystrare tider under 2022, varefter värdet så smått börjat stabiliseras igen under 2023. I skrivande stund kostar 1 BTC 25 969 USD.

Att det inte finns några garantier för prisökning efter nästa halvering är alltså klart, men tittar vi på hur antalet transaktioner i BTC utvecklats sedan våren 2023 är det tydligt att marknaden har en positivt tro på kryptovalutans värde. Under hela våren låg antal transaktioner relativt stadigt på mellan 260 000-300 000 per dag. I slutet av april ökade de plötsligt till över 480 000 BTC-transaktioner per dag, och har sedan dess legat betydligt högre än i våras. Igår söndag var antalet BTC-transaktioner uppe i drygt 625 000. Ökat antal transaktioner indikerar en optimistisk syn på BTC från marknaden och en tro på att en prisökning är möjlig.

Sammantaget kan alltså sägas att halveringar historiskt sett haft positiv effekt på BTC-pris och att det då varit gynnsamt att köpa Bitcoin inför processen. Helt i linje med halveringsprocessens syfte. Bra historisk utveckling är dock ingen garanti om att även framtida halveringar kommer att ge samma effekt, varför det är viktigt att göra egna analyser och agera riskmedvetet och utifrån sina egna unika förutsättningar.

Så kan du köpa Bitcoin

Spår du en bra prisutveckling efter nästa halvering kan du köpa Bitcoin på olika sätt. Du kan givetvis investera i egna mynt, alternativt satsa på CFD-handel om du spekulera i prisutvecklingen men utan att behöva några Bitcoins själv. CFD-handel kan göras med eller utan hävsång (lästips: Skilling lanserar kryptotrading utan hävstång), med olika risknivå och möjligheter som följd. Exempel på EU-reglerade mäklare där du kan köpa Bitcoin med CFD:er är bland andra Skilling och AvaTrade. Vill du satsa på långsiktiga investeringar är svenskgrundade Safello ett bra alternativ.

I vår topplista om bästa cryptomäklare hittar du länkar och recensioner om ett stort antal väletablerade mäklare som erbjuder handel med Bitcoin.

Vill du börja köpa Bitcoin och andra kryptovalutor redan idag? Här kan du öppna ett konto hos Safello.


Betyg: 8.7/10
Minsta insättning: 500 SEK
Beskrivning: Svensk kvalitetsmäklare för dig som vill investera i krypto. Prova Safello du med.

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.