fbpx

Nils från Haninge

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 16 minuter sedan.

» Prova IG du med.
75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Många prognosmakare, inklusive oljegiganten BP, hävdade att peak oil redan varit. Samtidigt ser Valutahandel hur många investeringsbankanalytiker verkar överväldigande förvänta sig högre oljepriser på grund av stark efterfrågan och inte så stort utbud.

De tror att vi nästa år kommer att se hur efterfrågan på olja att bli ännu starkare, men eventuellt med en tillfällig nedgång under första kvartalet. För inspiration var man bäst kan handla med olja, så kolla in vår lista över råvarumäklare här.

Efterfrågan börjar från låga nivåer

Efterfrågan på olja fick ett hårt slag förra året när det initialt ignorerade Coronaviruset i Kina spred sig över världen och började föranleda nedstängningar. Sedan avtog vågen och oljeefterfrågan började återhämta sig, mycket snabbare än de flesta förväntade sig. Trots den gröna omställningen kommer efterfrågan att fortsätta att återhämta sig även in i nästa år och de efterföljande åren. Många prognosmakare, inklusive BP, hävdade 2020 att peak oil redan var förbi oss och att det vi hade att se fram emot var en mer förnybar energimix. Och sedan började antalet fall av Covid-19 på nyckelmarknader att minska, och efterfrågan på olja började stiga. Sedan dess har efterfrågan återhämtat sig så kraftigt att det har lett till att prognoser börjat varna för möjligheten till brist. Ifall det blir en rejäl brist, så kan oljepriset kanske nå över 100 USD per fat någon gång under 2022. Du kan med fördel handla olja från copy trading plattformen eToro om du inte vill tänka så mycket själv, eller från skandinaviskt grundade Skilling. Prova själv smidig copy trading idag genom ett kostnadsfritt demokonto hos eToro (allt på svenska).


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Tänk mindre, med copy trading. Du kan följa marknadens bästa traders, utifrån dina egna preferenser av risk och tillgångsslag. Prova eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Underinvesteringar leder till högre priser

Saudiarabien varnade nyligen för att underinvesteringar i ny olje- och gasproduktion skulle leda till högre priser och tillförselskriser.

“Vi är på väg mot en fas som kan vara farlig om det inte finns tillräckligt med utgifter för energi”, sa kungarikets energiminister, prins Abdulaziz bin Salman tidigare denna månad. Otillräckliga investeringar kan leda till en “energikris”, tillade han.

Banker bidrar till diskrepansen mellan efterfrågeprognoser och utbudsrealitet eftersom de känner ett växande tryck att sluta göra affärer med olje- och gasindustrin på grund av dess koldioxidavtryck. Detta kan mycket väl förvärra energikrisen om en sådan kris verkligen finns i korten.

Investmentbankerna ser en starkare efterfrågan på olja

Det är det förmodligen. Investeringsbanksanalytiker verkar överväldigande förvänta sig högre priser på grund av stark efterfrågan och inte så starkt utbud. Goldman Sachs Damien Courvalin sa tidigare den här månaden att priset på Brent-råolja kan nå 100 USD per fat nästa år. Morgan Stanley-analytiker sänkte sina utsikter för olja för första kvartalet 2022, med hänvisning till Omicron-oro, men höjde samtidigt sin prognos för tredje kvartalet till 90 dollar per fat Brent, från 85 dollar per fat.

Efterfrågan på olja når nytt rekord under 2022

Kanadas BMO Markets förväntar sig att efterfrågan på olja kommer att slå rekord nästa år och förbli stark även under de närmaste åren trots en tillfällig nedgång under första kvartalet, återigen på grund av Omicron-varianten av Coronaviruset.

På tal om Omicron, så har OPEC i stort sett bortskaffat vad andra ser som ett nytt hot mot globala ekonomier och oljeefterfrågan. Kartellen höjde i sin senaste Monthly Oil Market Report faktiskt sin efterfrågeprognos för första kvartalet nästa år, trots planerade reserver från USA, Japan och Sydkorea, i syfte att bromsa uppgången i oljepriserna som började sent 2020 och drev riktmärken till toppar på över 80 dollar per fat i oktober.

Enligt kartellen kommer effekten av Omicron på oljeefterfrågan att vara “mild och kortlivad, eftersom världen blir bättre rustad att hantera Covid-19 och dess relaterade utmaningar.”

Återhämtning på väg, menar OPEC och Goldman

Goldmans Courvalin verkar hålla med om denna uppfattning. “Om det här är ytterligare en våg som de vi sett tidigare så är det en negativ träff för den ekonomiska tillväxten under det första kvartalet 2022”, sa han nyligen, enligt Reuters. “Men om det blir en efterföljande återhämtning, skulle oljeefterfrågan, som en kort stund nådde nivåerna före COVID i början av november, vara på nya rekordnivåer under större delen av 2022.”

Om de tidigare Covid-19-vågorna är någon indikation kommer det att ske en återhämtning efter denna våg också. Ett potentiellt problem skulle vara leverantörernas förmåga att tillfredsställa denna efterfrågan på kort sikt. Investeringarna i ny oljeproduktion har verkligen minskat avsevärt, och många i branschen – främst de så kallade super majors – är fortfarande försiktiga med att stänka på mer olja och gas, så de stänker istället på förnybar kraftkapacitet.

Detta kan dock göra dem till ett dåligt skämt på vägen. Om den europeiska energikrisen har lärt oss något så är det det obehagliga faktum att även ett grönt och hållbart Europa fortfarande är starkt beroende av fossila bränslen. Och Europa är inte bland de främsta konsumenterna av olja – det är det framväxande Asien som har detta nöje, och alla prognoser pekar mot att denna efterfrågan kommer att växa ytterligare under de kommande åren.

OPEC+s lediga kapacitet låg på 5,11 miljoner bpd i oktober i år, enligt U.S. Energy Information Administration. Emellertid är ledig kapacitet inte statisk, och oktobersiffran är faktiskt en rejäl minskning från början av 2021 när ledig kapacitet i den utökade kartellen låg på 9 miljoner bpd. Och den kan falla ytterligare till mindre än 4 miljoner bpd i slutet av nästa år. Vid fallande lager, så brukar priserna ofta stiga. Hur tror du att det går 2022? Prova själv brent olje trading genom Skilling, som gör det både smidigt och roligt.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla olja med CFD hos Skilling. Enkelt och smidigt. Prova nu!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.


Detta tillstånd fick Internationella energibyrån, en högljudd förespråkare för energiomställningen, att uppmana till fler investeringar i ny oljeproduktion. Hur allvarlig situationen kan bli på grund av denna diskrepans visar sig i det faktum att IEA bara månader tidigare hade krävt ett slut på alla nya olje- och gasinvesteringar så att världen kan nå sina netto-nollmål.

Så det verkar som att nästa år kommer att se en ännu starkare oljeefterfrågan, även med en tillfällig dipp under första kvartalet medan vi kommer överens med omicron-varianten. Och medan efterfrågan växer sig starkare, kommer utbudstillväxten att fortsätta att släpa efter under ESG-investerare och regeringstryck. Oljemarknaderna väntar verkligen ett intressant


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.