fbpx

Tess från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 10 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

USD och EUR har stärkts mot kronan sista veckorna och valutaparen USD/SEK och EUR/SEK handlas just nu för 10,89 respektive 11,66. Hur länge trenden håller i sig återstår att se. Tror du på en vändning där USD och EUR backar tillbaka i värde kan det finnas lönsamma lägen i blankning. Men hur funkar det, och vilka risker behöver man ta hänsyn till? Valutahandel förklarar hur du ska gå tillväga.

Svenska kronans redan svaga ställning har försämrats än mer sista veckorna, till alla investerare och ressugna semesterfirares stora förtret. Dollarn och euron har blivit ännu dyrare. För USD/SEK är kursen än så länge fortfarande under 11 kronors-strecket, men paret handlas likväl för 10,89 just nu, och för EUR/SEK ligger priset på 11,66. Svidande dyrt med andra ord.

Kursökningarna kan bero på nära föreliggande räntemöten hos Fed såväl som ECB, där Fed sammanträder den 14 juni och ECB den 15 juni. Riksbankens nästa räntemöte hålls först i slutet av juni. Hur de två stora centralbankerna kommer att agera är oklart, men förväntningar finns på en höjning från åtminstone ECB:s håll.

För den som tror att USD och EUR börjar närma sig en pristopp för denna gång, mot SEK eller annan valuta, kan blankning vara ett bra alternativ för att kunna tjäna pengar när, eller om, utvecklingen vänder. Viktigt är dock att man har koll på hur det funkar, förstår syftet och vet hur man ska hantera sitt risktagande.

Vad innebär det att blanka valutor, som USD eller EUR?

Att blanka en tillgång, vilken som helst – såväl valutor som andra typer av tillgångar – innebär att du säljer den till ett högt pris och köper tillbaka den till ett lägre. Mellanskillnaden blir din vinst. Strategin kan användas när du tror att en tillgång kommer att sjunka i värde, och du vill utnyttja möjligheten att tjäna pengar på den värdeminskningen.

Tittar vi på valutaparen USD/SEK och EUR/SEK som exempel, vilka bägge ligger högt i kurs just nu –dollarn och euron är alltså dyra – kan du blanka genom att ta korta positioner i USD respektive EUR, det vill säga sälja. Detta gäller för alla valutapar där du vill blanka basvalutan, vilken är den valuta som står först, till vänster. Skulle du vilja blanka motvalutan – i det här fallet SEK – tar du istället långa positioner i basvalutan.

Blankning är till viss del en kritiserad tradingmetod som vissa hävdar bidrar till att urholka tillgångar och skapa obalans i marknader. Likväl är det en vedertagen metod som öppnar upp för möjligheten att inte bara tjäna pengar när marknaden går uppåt – utan även när den går nedåt.

Blanka valutor med olika typer av instrument

Blankning av forex kan göras med flera olika typer av instrument. CFD:er är populära då de är enkla och smidiga att handla med, men du kan också blanka valutor med instrument som optioner, vanillaoptioner och barriers.

För olika valmöjligheter och alternativ är det bra att välja en mäklare som erbjuder flera olika typer av instrument, och hos vilken blankning förstås är tillåtet. Idag ger de flesta väletablerade och seriösa mäklarna grönt ljus för blankning i såväl valutor som andra tillgångar.

Två stående tips på utmärkta onlinemäklare är Skilling och AvaTrade – bägge EU-reglerade, med bra säkerhet och schyssta villkor. AvaTrade är en av världens mest reglerade mäklare, med licens i flera jurisdiktioner, och hos Skilling hittar du inte bara ett utbud på 1000+ tillgångar – utan kan dessutom välja mellan ett stort antal olika plattformar att handla på.

Kom igång med valutahandel redan nu – bli kund och handla hos Skilling!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Valutahandel för alla nivåer – CFD-trading med grymma villkor. Prova Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Varför blanka USD eller EUR? När är det rätt läge?

Syftet med att blanka är att tjäna pengar på en nedgång. Det är alltså en strategi du använder när du tror att en tillgång – i det här fallet USD eller EUR – kommer att tappa i värde. Spår du en sådan utveckling framgent är blankning en möjlighet att tjäna pengar – potentiellt till och med mycket pengar.

När läget är rätt att blanka är egentligen omöjligt att säga, precis som vi aldrig kan säga att det garanterat är ett bra läge att gå lång i en position. Det enda du kan göra är att med hjälp av analyser och omvärldsbevakning försöka förutspå sannolikheten för en nedgång i EUR eller USD, eller annan tillgång som du önskar gå kort i.

Blankning som tradingstrategi är framförallt aktuell i följande två lägen:

När du förutspår ett värdetapp
USD/SEK och EUR/SEK är bägge dyra just nu. Tror du att USD och EUR är övervärderade och kommer att sjunka mot SEK, eller annan motvaluta, vill du ta korta positioner – det vill sälja basvalutan (USD eller EUR) och sedan köpa tillbaka dem om kursen faller. Går utvecklingen som du förutspått gör du en vinst, men slår din prognos fel går du istället med förlust. Hur mycket du tjänar eller förlorar beror på storleken av din position samt kursförändringen.

När du vill hedga mot inflation
Många traders använder blankning som en hedgingstrategi om de har öppna positioner som påverkas negativt av kursrörelser i EUR eller USD. I sådana situationer kan du blanka valutan som påverkar för att begränsa inverkan.

Blankning kan också vara en bra hedge mot inflation, eftersom inflationen minskar pengarnas värde.

All blankning bör, liksom all trading överlag – såväl korta som långa positioner – föregås av grundliga analyser och en bedömning av de faktorer som påverkar den aktuella tillgången. För valutor finns flera variabler som påverkar värdet:

– Efterfrågan: Att USD/SEK och EUR/SEK blivit dyrare beror på en ökad efterfrågan på USD och EUR jämfört med kronan. Minskar efterfrågan på valutorna kommer kursen att sjunka och ett läge för blankning kan bli aktuellt.

– Inflation: Prisökningstakten har stor inverkan på ett lands valuta. Stiger inflationen i USA och EU minskar värdet på USD och EUR eftersom allt som handlas i dessa valutor blir dyrare och efterfrågan därmed minskar. När inflationen sjunker stiger istället värdet eftersom det tvärtom blir billigare att handla.

– Räntor: Nivån på styrräntan kan ha olika effekt på en valuta. Höga räntor leder ofta till att värdet på valutan stiger, medan räntesänkningar istället får motsatt effekt.

– Tillväxt: Ser du signaler på minskad tillväxt i USA eller Europa kan det få effekt på respektive valuta. Lägre tillväxt betyder att ekonomin försvagas, vilket ofta leder till att investerare säljer av innehav i aktuell valuta och kursen sjunker.

– Geopolitiska faktorer: Slutligen är geopolitiska faktorer också något som påverkar. Allt från konflikter till handelsrelationer har betydelse för olika valutakurser, varför regelbunden omvärldsbevakning är viktigt.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Blanka USD, EUR och andra instrument hos en av världens mest reglerade mäklare. Registrera dig gratis hos AvaTrade du med.

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Finns det några risker med blankning?

All trading kommer med risker, så även blankning. Här är det framförallt användning av hävstång som kan ställa till det. CFD:er och andra derivatinstrument handlas vanligen med hävstång för att kunna ta stora positioner, utan att behöva gå in med så mycket eget kapital. För valutahandel är hävstången 1:30 inom EU. Detta innebär att du får tillbaka 30 gånger det kapital du satsade om din position går som du hoppas – men om du förlorar blir också förlusten likvärdigt stor.

Givet detta är det viktigt att du har en bra riskhanteringsstrategi inför eventuell blankning, och att du aldrig tradar med positioner du inte har täckning för om de slår fel.

Blanka USD eller EUR i 5 enkla steg

1. Logga in på ditt tradingkonto, eller registrera dig hos en valutamäklare om du inte har något. Här kan du öppna ett konto hos AvaTrade på bara någon minut.
2. Välj valutapar med den valuta du vill blanka USD eller EUR mot.
3. Klicka på köp om EUR eller USD är motvaluta, och sälj om de är basvaluta. Skriv in ordervärde och exekvera.
4. Bevaka din öppna position.
5. Stäng positionen genom att sälja ifall du köpte, och köpa ifall du sålde.

Tips: Läs mer om att blanka tillgångar med CFD:er.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.