fbpx

Kristian från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 42 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Idag går vi på Valutahandel.se igenom 2 anledningar till varför att den sydafrikanska randen (ZAR) har stärks på slutet. Under de senaste veckorna har vi som gillar valutahandel nämligen sett en snabb återhämtning för sydafrikansk rand i förhållande till den amerikanska dollarn. Bland de valutahandlare vi pratar med spekuleras det i att randen skall fortsätta mot 16,50 USD.

Valutaparet USD/ZAR, det vill säga den amerikanska dollarn mot den sydafrikanska randen, fortsatte sin nedgång när randen fortsatte stärkas. Valutaparet handlas nu till 17.0160, vilket är den lägsta nivån sedan 18 mars 2020. Låt oss titta på de viktigaste orsakerna till att randen har ett sådant kraftigt momentum. En av anledningarna är faktorer såsom carry trading och teknisk analys, vilket talar till ZAR's fördel. Läs vidare för att upptäcka mer om trenden och hur Du själv kan komma igång med valutahandel kvickt.

Elefant i Sydafrika

Sydafrika öppnar igen

Den största bidragsgivaren till den nedåtgående trenden i USD/ZAR är den sydafrikanska återöppningen. Landet har mildrat några av de begränsningar som infördes i april när Coronaviruspandemin intensifierades. Idag har Sydafrika lättat av några av dessa begränsningar och de flesta företag gör nu affärer.

Fortfarande är risken att Sydafrika inte är redo är att hantera en eventuell andra våg av Coronaviruspandemin. Landet ser fortfarande att antalet sjuka är högre än genomsnittligt. I måndags rapporterade det sydafrikanska hälsovårdsministeriet mer än 1 455 nya fall, vilket är betydligt högre än de 649 fall som fanns den 26 maj 2020. Därför är det troligt att fler fall kommer att rapporteras när landet åter öppnar.

Som ett resultat av avstängningen fortsatte affärsaktiviteten i Sydafrika att minska i maj. Enligt Markit föll PMI till ett rekordlågt värde på 32,5 jämfört med föregående 35,1. Alla de 13 indexen för PMI, inklusive varulager, sysselsättning och produktion minskade kraftigt. I ett uttalande sade Markit Economics.

Det är troligt med detta i åtanke att regeringen har försökt öppna stora delar av ekonomin igen i juni, vilket kan leda till en stark återhämtning i PMI-avläsningarna om företagen kan starta om snabbt. Den stora minskningen av sysselsättningen som observerades i maj är dock oroande, eftersom företag kan kämpa för att arbeta på liknande nivåer som sågs före COVID-19.

USD mot Rand, 2h graf

En svagare amerikansk dollar

En annan viktig orsak till svagheten i USD/ZAR är att den amerikanska dollarn har försvagats. Dollarn har fallit gentemot de flesta andra valutorna, med undantag för den japanska yenen. Orsaken till dollarns fall beror på att investerarna valt att ta hem sitt kapital, och att de flyttar sina pengar till andra valutor som randen, euron och den australiensiska dollarn. I nedanstående diagram ser vi dollarns utveckling.

USD/ZAR ur ett tekniskt perspektiv

USD/ZAR har handlats i en nedåtgående trend sedan toppen över 19.00 i april 2020. Paret har rört sig under 38,2% Fibonacci retracement nivån. Det befinner sig också under 50-dagars EMA, och igår föll det under sitt 100-dagars EMA. Därför finns det en sannolikhet att paret fortsätter att falla när björnar försöker testa 50 procent retracement vid 16.6248.

På baksidan kommer en rörelse över 38.2% retracement vid 17.2876 att upphäva denna förutsägelse eftersom det kommer att signalera att det finns fler köpare i marknaden.

USD mot Rand, daglig graf

Randens snabba vändning från sin topp i april har redan bränt vissa mindre framgångsrika valutahandlare. Det kan finnas fler offer utifrån skillnaden mellan prognoser för valutan och dess faktiska nivå. TD Securities affärsidé med långa dollar-rand, som öppnades den 21 maj till R17,92 per dollar, stoppades bara åtta dagar senare när valutan stärktes under R17,45. Positionen gav en förlust på 2,6 procent.

Affären initierades på förväntningar om att South African Reserve Banks lättnader skulle skada valutans attraktivitet – men det motsatta skedde.
De baisseartade förutsägelserna var inte begränsade till TD. En Bloomberg-undersökning visar att analytikerkåren bedömer att randen når R18,95 per dollar under andra kvartalet – vilket innebär en nedgång på cirka åtta procent från fredagens nivå på R17,50 per dollar. Sannolikheten för att randen försvagas så mycket i slutet av juni är mindre än 10 %, enligt Bloombergs prognosmodell baserad på priser på optioner för att köpa och sälja valutan.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Upptäck en bättre trading sajt för USD/ZAR. Testa med turbo warranter genom IG nu!

Riskvarning: 74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Med bakgrund av de ökande spänningarna mellan USA och Kina över säkerhetslagstiftningen i Hong Kong, tillsammans med en försämrad ekonomisk bild i Sydafrika, har tidpunkten för randens återhämtning “varit lite förvånande”, säger SEB's Per Hammarlund. Han är för närvarande chef för strategier för tillväxtmarknader vid SEB AB i Stockholm.

Med tanke på att randen och de flesta andra valutor på tillväxtmarknader har en del att bevisa innan de är tillbaka på nivåer före Covid-19-utbrottet, har rallyt tillräckligt med ben för att fortsätta till slutet av andra kvartalet, sade han.

Randen har stärkts 5,6 procent i maj, det är det första månatliga uppgången i år och den bästa utvecklingen sedan januari 2019. På vägen bröt det två viktiga motståndsnivåer för ytterligare vinster: 50-dagars glidande medelvärde på cirka R18,20 och 23,6 % Fibonacci retracement från april rekord låg, på R18,04. Nästa nivå är 38,2 retracement på R17,24, och ett fortsatt brott kunde se valutan på väg mot R16,50 per dollar, enligt Credit Suisse SA och Standard Bank Group Ltd.

Carry on trade med rand

Efter att ha avkastat 6,2 procent i maj för investerare som lånar dollar för att köpa högavkastande valutor, känd som carry trading eller “carry on trade”, så har randens volymkorrigerade implicerade avkastning på en månad stigit till det högsta på nästan två månader.

Det tyder på att fler belöningar kan komma att vänta för investerare som är villiga att riskera att köpa en av de växande världens mest volatila valutor. Men vad innebär carry trading i rena pengar? Ifall du tror ZAR ska öka i värde och väljer “sälj” för EUR/ZAR med 5000 kr som insats, med 20x belåning, så tjänar du 1.67 kr per dag i ränteintäkter. Detta motsvarar 5 kr på en position som hålls över helgen. Inga gigantiska summor, men sitter du på ett valutapar som går i rätt riktning ändå så är det en trevlig position att sitta på som bara ger mer och mer i extra intäkter. Satsar du högre belopp så blir det givetvis mer i ränteintäkter, men bara när du går “kort” i EUR/ZAR, inte om du tror på Euron och går lång. Samma sak gäller för andra valutapar mot ZAR, eftersom landet har 3.75% i ränta jämfört med 0% för EU. Det finns emellertid fortfarande risker framöver. Stigande spänningar mellan USA och Kina kan drabba tillväxtmarknader, medan Sydafrikas ekonomi ännu inte har visat full effekt av sin Coronavirus lock down.

Var kan man handla sydafrikanska rand?

Den sydafrikanska randen är en relativt liten och exotisk valuta som emellertid kan handlas hos i de flesta valutamäklarna. En sajt med bra utbud för ZAR är IG. När det kommer till erfarenhet och utbud av olika instrument för trading, så ligger bolaget också i topp. Läs recensionen av IG här. Du kan handla valutor såsom USD/ZAR, samt EUR/ZAR och ZAR/JPY hos denna aktör.

Ifall du istället tittar på den supermoderna sajten Skilling som vi recenserat, så är det utmärkt utbud för Européer. Du kan handla 4 valutapar med ZAR hos Skilling; EUR/ZAR, USD/ZAR, GBP/ZAR och ZAR/JPY. Sugen att tjäna ränteintäkter? Det är ungefär detsamma som utdelning för aktier, men med garanterade nivåer så länge räntorna för de två länderna är detsamma. Komma igång direkt och registrera dig hos skandinaviska Skilling nu!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upplev en transparent & användarvänlig trading plattform, skapad av nytänkande Skandinaver. Prova Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.