fbpx

Niklas från Djurgården

Registrerade sig hos valutamäklaren Degiro för 27 minuter sedan.

» Prova Degiro du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Efter en tids uppehåll med intervjuer så är Valutahandel på gång igen med att fråga ut intressanta personer.

Denna gången så har vi fått äran att tala med kryptoexperten Robert på Cypern, som skapat en rejäl lightning node med bra kapacitet för överföring av Bitcoin. Namnet på hans lightening node är Hash Position och “hash” i detta sammanhang står för “transformering av en godtycklig ingång till 256-bitars utgång”. Hemsidan är spartansk, men fyller sin funktion och gör Bitcoin överföringar både snabbare och billigare.

Två av de största nackdelarna med Bitcoin enligt kritikerna är överföringshastigheten och kostnaden, vilket är precis det som en layer 2 blockkedja likt Lightning nätverket kan förbättra.
Bitcoin och Lightning nätverket

Vad är din roll i Lightning network?

Min roll på nätverket har varit att sätta upp en stor lightning node med bra kapacitet, hashposition.com, som vem som helst kan koppla upp sig mot, för att hjälpa nätet att klara av transaktioner. Har även hjälpt till att debugga och testa olika implementationer.

Hur skiljer sig Hash Position från andra lightning noder?

Vi har egenutvecklad “manager” mjukvara som ser till att sätta rätt fees, etablera rätt kanaler, och automatiskt balansera om kanaler för att det alltid ska gå att utföra (routa) en betalning via oss.

Hur snabbt kom Lightning nätverket igång efter att första planen var klar?

Lightning nätverket låg länge på testnät och var inte rekommenderat för mainnet (riktiga bitcoin) förrän långt senare pga risk för barnsjukdomar. En del av oss kunde dock inte vänta utan tog bort spärren och körde på Lightning mainnet. Detta var nån gång 2017 om jag minns rätt.

Men även när det blev officiellt släppt för mainnet fanns det en begränsning på att kanaler inte fick vara större än 0.17 BTC, vilket inte lyftes förrän för nåt år sen. På senare tid har även multi-path payments kommit till, vilket gör att man kan betala via fler vägar samtidigt, vilket gör det lättare för en betalning att hitta passande vägar.

Lightning nätverket växer konstant både med antal noder som är med, kapaciteten, trafiken och nya funktioner. Eftersom det är layer 2 så är det mycket lättare att lägga till och testa nya funktioner utan att man behöver ha full concensus från alla noder. Även om det går fort upplever förstås eldsjälar som undertecknad att det går långsamt. Att El-Salvador kör bitcoin lightning är ju en trevlig liten nyhet på senare tid.

Kan du förklara för den oinvigde vad ett lager ovanpå en blockkedja innebär i Lightning's fall?

Hur hjälper ni slutkunden?

Robert på Lightning nätverket svarar: I korthet drar det ned priset på transaktioner och snabbar dessutom upp dem. Jämför med att lägga fram kortet i baren, och de drar en slutsumma när alla transaktionerna är klara. Det blir en kanal med balans mellan dig och bartendern. Om din kompis också har lagt fram sitt kort i samma bar, och du är skyldig din kompis 100 kronor sen tidigare kan du skicka dem via bartendern till din kompis. Eller så gör du en egen kanal med din kompis och betalar bartendern där.

Det byggs upp ett nätverk, och låter man kanalerna vara öppna behöver de aldrig skrivas ner på blockkedjan, utan balanserna rör sig fram och tillbaka. När man väl stänger ner en kanal skrivs bara slutsumman i vardera ände ned på blockkedjan, vilket gör att det tar väldigt lite plats. Det är även bra för integriteten då transaktionerna aldrig skrivs ned på blockkedjan, och i själva lightningnätet är de krypterade, så inte ens de noder du skickar transaktionen via vet vilka de är från eller till.

Var Bitcoin blockchain inte bra nog, eller varför startades Lightning network?

Blockkedjan är bra nog och behövs för att förankra lightning. Det finns ingen vits att ha med alla små transaktioner där. Ett layer 2 har alltid behövts, det tog ett tag innan nån kom på hur man löser det bäst.

Kan man likna Lightning network med MATIC eller Immutable X för Ethereum?

Vad är största skillnaderna annars?

Det verkar likt men har inte insikt i dem för att kunna jämföra. Lightning är ju Bitcoin, inte nån separat token eller sidokedja. Dock sker även lovande experiment att skicka stablecoins över bitcoin.

Finns någon uppdatering till Lightning nätverkets första white paper?

Valutahandel säger: Noterar att det ursprungliga dokumentet från Lightning kunde behövt en uppdatering. Vet du om det finns något alternativ Robert?

Robert säger: Angående white paper skulle jag nog säga att det är BOLT-specen som gäller, vilken fortfarande under utveckling. Som sagt, eftersom det inte är några förändringar på själva blockkedjan, så kan utveckling ske mycket snabbare och flexiblare på layer 2.

De två som skrivit whitepaper du hänvisar till var mest fröet som blev lightning som det ser ut idag. De är mig veterligen ej längre verksamma på lightning nätverket längre. Lightning är precis som bitcoin en öppen och decentraliserad standard.

Lightning är ju ingen galen token eller nån obskyr ny blockkedja som behöver säljas in till folk. Det är snarare tekniska förbättringar ovanpå vanliga bitcoin-kedjan.

Är det väldigt mycket som hänt sedan Lightning första frö kom ut?

Finns det något som ändrat riktningen eller tankarna bakom Lightning Network?

Det pågår många tankar som t.ex multipath routing (skicka betalning i delar olika vägar för att öka chansen att stora betalningar kommer fram) och watchtowers som övervakar kanaler åt andra för att se till att ingen försöker göra nåt dumt om din nod är nere en längre tid.

Vi väntar även på lite utveckling på blockkedjan för att kunna göra själva kanalernas förankring smidigare, säkrare och billigare. Olika sätt att skicka icke-bitcoin via lightning också (typ stablecoins). Grundtanken med lightning är dock precis densamma.

Har du några egna kära kryptoinvesteringar?

Valutahandel fortsätter: Finns det några stora kända kryptovalutor du satsar på, eller några små potentiella raketer med?

Jag är bitcoin maximalist“, svarar Robert. För dig som inte är så insatt i kryptovalutor, så kan Valutahandel.se förklara att Bitcoin maximilister tror att Bitcoin nätverket kan ge användarna allt de behöver i form av digitala valutor. Man satser helt enkelt bara på en kryptovaluta, originalet – och det enda som har något värde.

Robert fortsätter: Det finns valutor man kan tjäna pengar på, men inget jag håller på med personligen. Jag är lite nyfiken på hur ETH:s proof of stake kommer att påverka allt, men har inga gissningar.

Hur skulle den optimala blockkedjan se ut för dig?

Ett fast utbud, enkelt för att undvika buggar, men ändå flexibelt. Kort svar: Bitcoin.

Ser du någon seriös utmanare till Bitcoin och Ethereum de kommande åren?

Inte direkt. jag tror på en central blockkedja, men sidechains och layer2 byggda på bitcoin tror jag på. bitcoin är inte så jättebra på smart contracts, men jag tycker inte den ska vara det heller, utan som en stabil motor i botten för annat.

Vet du vilka viktiga crypto wallets som har smidig Lightning integrering?

Utvecklingen går olika fort på olika ställen som vanligt. Det finns stora crypto wallets och exchanges som t. ex Kucoin och Gate.io som fortfarande inte grejar segwit eller taproot. Här har du en diger lista på supportade exchanges och andra bra länkar för Lightning Network.

Varför ska en vanlig kryptoanvändare bry sig om Lightning?

Valutahandel forsätter: Är det lönt att använda – i så fall varför?

Robert svarar: Helt klart lönt att använda. Nästa gång du byter wallet, leta efter en som har lightning. De kan oftast överföras onchain också.

Valutahandel avslutar: Stort tack för din medverkan på intervjun Robert och för du tog dig tid. Tror att många av våra besökare kommer att gilla Lightning nätverket när de väl upptäcker fördelarna.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla Bitcoin CFD med superlåg spread. Prova Skilling!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.


Fotnot: Det finns många olika bolag som utvecklar lightning produkter och protokollet och möjliggöra snabbare och billigare överföringar för Bitcoin. Några andra är Lightning Labs, ACINQ och Blockstream.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.