fbpx

Niklas från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 3 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

De kinesiska myndigheterna ser en stabilitet när Kinas valutareserver oväntat steg i maj 2020. Förändringen beror på förändringar i tillgångspriser, vilka inträffade trots att den kinesiska yuanen försvagades av oro över en eskalering i kinesiska-amerikanska spänningar. Senast idag så meddelas från Office of the United States Trade Representative att USA överväger 30 nya tariffer mot EU, främst mot Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Spanien. Detta är bland annat mot gin, kläder, oliver, kakor och alkoholhaltiga drycker. Men EU kommer troligen ha väldigt bra möjligheter att försvara sig och deras motangrepp kommer som vanligt slå hårdare mot USA än deras tariffer mot EU. Så denna gång är det lugnt för Kina och tuffare för EU med handelskriget.

De kinesiska tillsynsmyndigheterna säger att landets ekonomiska potential garanterar stabilitet framöver. Kina har världens största valutareserv, och under maj månad steg denna med 10,233 miljarder US-dollar för att sluta på 3.102 biljoner US-dollar. Vi hoppas nu att Kina börjar sprida allt mer av sina reserver till Euron, CHF och Yen också framöver.

Ekonomer som intervjuades av Reuters hade förväntat sig att reserverna skulle sjunka med 10,479 miljarder US-dollar till 3,081 miljarder US-dollar på grund av fluktuationer i globala valutakurser och priserna på de utländska obligationer som Kina innehar. Kinas utländska valutadministration valde emellertid att inte utveckla sitt uttalande ytterligare.

Corona, handelskrig och svagare tillväxt

Utländska inflöden till kinesiska aktier och obligationer har ökat nyligen när investerare satsade på en ekonomisk återhämtning. Strikta kapitalkontroller har också till stor del hjälpt Kina att hålla utflöden under kontroll under det senaste året trots chocken från Coronavirusutbrottet, ett långvarigt handelskrig med USA och försvagad ekonomisk tillväxt.

Yuanen föll 1,0 procent mot dollarn i maj, medan dollarn föll cirka 0,78 procent i maj mot en korg med andra stora valutor. Kina ägde 62,64 miljoner troy ounce guld i slutet av maj, oförändrat från slutet av april. Värdet på Kinas guldreserver steg till 108,29 miljarder US-dollar i slutet av maj från 106,67 miljarder US-dollar i slutet av april, vilket återspeglar en ökning i metallprisets prissättning i dollar.

Kina på valutamarknaden

Det finns två typer av företag där ute: de som för närvarande gör affärer med Kina, och de som snart kommer att göra det. Vi vet alla att det finns enorma möjligheter att köpa delar, leveranser och varor till mycket konkurrenskraftiga priser från Kina. Antingen genom att köpa redan tillverkade produkter genom en distributör eller genom att anlita en fabrik i Kina att producera produkter. Oavsett hur ett företag beslutar att arbeta med Kina finns det en gemensam utmaning: valutarisken förknippad med kinesisk valuta.

Renminbi och Yuan, vad är skillnaden?

Det finns ofta förvirring kring skillnaden mellan Renminbi (RMB) och Yuan. I grund och botten är Renminbi den officiella valutan i Folkrepubliken Kina (“Renminbi” betyder “folkets valuta”), medan Yuan är en enhet i den valutan.

Storbritanniens valuta skulle vara den mest jämförbara analogin, med “Sterling” som den officiella valutan och “pundet” är den nominella valutaenheten. Fram till 2005 hade Renminbin länge haft sin växelkurs kopplad till den amerikanska dollarn. Detta medförde att den kinesiska regeringen hade hård kontroll på tillgången på valutan för att hålla sin valutakurs mycket nära anpassad till en fast växelkurs med USAs dollar.

Sedan 2006 har Renminbi emellertid fått flyta, vilket innebär att dess värde och växelkurs kan variera inom ett relativt smalt band över eller under en fast valutakurs som bestäms genom att hänvisa till en korg med andra lands valutor. Även om vissa hävdar att valutan har devalverats något, har den kinesiska regeringens flit med att hålla sin valutakurs stabil, tillsammans med dess ökade popularitet, lett till att Renminbi inkluderades i Internationella valutafondens (IMF) korg 2016 med världsvalutor.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trada med exotiska valutor? Prova då Skilling; med skandinaviska grundare, BankID och extremt säker och stabil plattform. Prova nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Två sidor av samma mynt

Renminbin är unik genom att det finns två grundläggande marknader där den handlas. Beroende på vilken marknad den handlas på är valutans kortnamn annorlunda. När Renminbi handlas på fastlandet i Kina, till exempel i Shanghai, är valutaidentifieraren “CNY” (för kinesiska Yuan). När det handlas utanför Kina, till exempel i Hong Kong, är valutaidentifieraren “CNH.”

Innan 2009 hade den kinesiska regeringen mycket stränga kontroller av exporten av Renminbi utanför Kina, och dess användning i internationella transaktioner begränsades kraftigt. När transaktioner mellan kinesiska företag eller den kinesiska regeringen och utländska företag inträffade, måste betalningarna mellan enheter passera genom People's Bank of China.

Kinesiska företag kunde inte inneha utländska valutor, och utländska företag kunde inte inneha kinesiska Renminbi, med resultatet att People's Bank of China hade monopol på alla valutaväxlingar till och från Kina. I sin tur avgjordes betalningar och omräkning till den statliga kontrollerade valutakursen.

2009 inledde den kinesiska regeringen ett experimentprogram där vissa transaktioner mellan företag i Guangdong- och Shanghai-provinserna och med andra motparter i Hong Kong, Macau och några få utvalda asiatiska länder tilläts reglera direkt, kringgå People's Bank of China. Detta försök utvidgades långsamt under följande år, och idag kan företag i alla Kinas provinser göra gränsöverskridande transaktioner. Några länder har också tecknat avtal med Kina som gör det möjligt att avveckla valutaväxling med dessa länder i Renminbi, utan att först behöva konvertera valutan till amerikanska dollar. Dessa länder inkluderar Australien, Japan, Ryssland, Sri Lanka, Thailand och Vietnam.

Valutarisker förknippade med handel i Renminbi

Likviditet är livsnerven för alla värdepapper, oavsett om värdepapperen är en aktie, en obligation eller valuta. Med brist på likviditet saknas noggrann prissättning, och att genomföra någon form av handel blir allt svårare. Renminbis likviditet förbättrades när Kinas regering började lindra sina restriktioner för handel med Renminbi. Det finns emellertid fortfarande en lång väg att gå innan Renminbin är en verkligt global valuta.

Även om det fortfarande finns snäva föreskrifter om handel med Renminbi, med komplex politik på plats, vänder sig många företag till Renminbi för att bedriva sina affärer med företag i Kina. Trots hinder växer Renminbi stadigt i volym och likviditet, och Kinas regering strävar efter att göra Renminbin till en verkligt global valuta med en stabil växelkurs. Är du nyfiken på hur valutakurserna går i realtid? Se en rad valutapar live här, alternativt så gå till vår översiktssida och välj en specifik valuta för att se realtidskurser för den istället, t. ex USD eller SEK.

Fördelar med att använda Renminbi

Att använda bara handla med en valuta, som Renminbi, för att utföra utländska transaktioner med en växelkurs, istället för att utföra flera transaktioner i olika valutor och valutakurser, minskar valutarisken genom att begränsa exponeringen för flera valutor.

Andra fördelar inkluderar också att förbättra arbetsförhållandet med motparter i Kina, genom att ha direkta valutatransaktioner, möjliggöra förhandlingar om mer gynnsamma betalningsvillkor, samt samarbeta med ett större utbud av företag i Kina. Vill du lära dig mer om hur börjar med valuta trading? Läs då vår korta guide om valutahandel här.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Trada med valuta eller aktier? Upptäck då IG, med Överlägset störst utbud genom turbo warranter och CFD'er. Prova nu!

Riskvarning: 70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Kina på valutamarknaden

Den kinesiska valutan handlas faktiskt på valutamarknaden. De flesta aktörer känner emellertid inte till detta då de föredrar att handla de största valutaparen, de som vanligen benämns för Majors. Många traders undviker emellertid att handla den kinesiska valutan på valutamarknaden på grund av stora spreadar.

Beroende på mäklaren och dess likviditetsleverantör kan de erbjuda det kinesiska valutaparet som antingen USDCHN eller USDCNY. CHN är som tidigare beskrivits den kinesiska ”offshore Yuan” som används som en form av utbyte från Kina, medan CNY är den kinesiska Yuan som används i Kina.

Kina har ett komplicerat valutasystem, främst på grund av den kinesiska penningpolitiken.

Det finns två typer av kinesisk yuan:
1. Onshore Yuan (CNY): handlas strikt inom det kinesiska fastlandet och regleras av PBOC (People's Bank of China, den kinesiska centralbanken). PBOC fastställer en dagskurs för CNY varje vardags morgon, och kursen får endast handlas inom två (2)procent från detta intervall. CNY handlas inte på valutamarknader.

2. Offshore yuan (CNH): detta är inte reglerat och handlas fritt på valutamarknader, vanligtvis kopplat till den amerikanska dollarn. (USDCNH).

Det är värt att notera att USDCNY har hårdare spridningar än USDCHN. Så handlare föredrar CNY än CHN.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.