fbpx

Malte från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren StormGain för 31 minuter sedan.

» Prova StormGain du med.
Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Priset på råolja har backat över 8% den senaste månaden till följd av en ny covidvåg i Kina och oro för minskad efterfrågan. Landets hårdföra restriktioner har dock mötts av massiva protester senaste dagarna – något som också gett resultat på oljemarknaden. Under tisdagen är priset hittills upp över 2% för såväl Brent som WTI.

Årets influensasäsong har nått Kina och med det även lett till en (väntad) ökning av antalet covidfall i landet. Precis som på många andra håll i världen. Medan många andra länder mjuknat något i sin hantering av viruset, håller Kina emellertid på samma strikta linje som i början av pandemin, med tuffa restriktioner och lockdowns av städer och stora områden. Ett agerande som i sin tur skapar rejäla svallvågor på oljemarknaden.

Under den senaste månaden har priset på råolja sjunkit med över 8%. En utveckling som enligt analytiker till stor del kan härröras till ökningen av covid i Kina. Som världens enskilt största importör av olja har landet en betydande inverkan på råoljemarknaden. Något som inte minst blivit tydligt även de senaste dagarna då nedgången plötsligt vänt och kurvan pekar försiktigt uppåt igen. Orsaken? Det råder upprorsstämning i landet.

På barrikaderna mot nya restriktioner och lockdowns

Mycket vatten har hunnit rinna under broarna sedan det första fallet av covid-19 upptäcktes i den kinesiska miljonstaden Wuhan. Vaccinationer har genomförts framgångsrikt och på de flesta håll i världen har livet börjat återgå till det normala. Smittan finns kvar, men behandlas mer som en vanlig influensa. Ingen regel utan undantag dock.

I Kina håller man fortsatt fast vid en strikt idé om nolltolerans mot covid och är snabba med att införa lockdowns vid minsta tillstymmelse till smittspridning. En strategi som under den gångna helgen ledde till massiva gatuprotester i både Shanghai och Peking – en mycket sällsynt företeelse i den auktoritära enpartistaten. Upproret är det starkast uttryckta missnöjet mot sittande presidenten President Xi Jinping hittills under dennes ämbetstid. Måhända har det också fått effekt – efter helgen har rykten om lättnader av restriktionerna börjat florera, med fluktuationer på såväl oljemarknaden som de asiatiska börserna som följd.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla olja och andra tillgångar hos en mäklare med stort utbud av instrument, låga spreads och säker registrering med BankID. Testa Skilling!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Varför vände oljan uppåt efter covidprotester i Kina?

Sambandet mellan protester mot covidrestriktioner och en återhämtning på oljemarknaden ligger i hur nivån på efterfrågan påverkas. Stänger Kina ned en eller flera av sina mångmiljonstäder, inte minst Shanghai och Peking, kommer landets förbrukning – och därmed efterfrågan – på råolja de facto att minska. Med de volymer som landet normalt importerar ger detta en klart negativ effekt på marknaden. Kraftigt minskad efterfrågan leder till lägre pris.

Helgens protester tycks dock ha lättat upp förväntningarna på marknaden. Stämmer ryktena om att president Xi Jinping kommer lätta på restriktionerna – att protesterna har gett önskvärd effekt – uteblir kanske den befarade minskningen av kinesisk oljeimport. Den mer hoppfulla inställningen ses direkt på marknaden. Hittills idag har priset för både Brent och WTI-olja stigit med över 2,5%.

OPEC förväntas minska produktionen

Ytterligare en faktor som har bidragit till uppgången i oljan senaste dagarna är OPEC:s stundande möte nu på söndag den 4 december. Representanter från samtliga medlemsländer sammanträder då för att diskutera planen framåt för produktionen. Tidigare i november beslöt organisationen att minska produktionen med 2 miljoner fat färre per dag i syfte att stötta upp priset, och givet situationen i Kina – trots den effekt protesterna har haft just nu – spekulerar många analytiker att man kommer vara fortsatt restriktiv med produktionen för att undvika ett prisdyk. Understrykas ska dock att detta endast är spekulationer – ett officiellt beslut kommer först efter OPEC:s möte på söndag.

Vid sidan av det nya covidutbrottet i Kina och eventuellt ytterligare minskad produktion måste marknaden även väga in effekten av det kommande pristaket på rysk olja. En maxnivå på mellan $65-$70 dollar per fat har diskuterats av G7-länderna och EU-diplomater, men ännu har ingenting beslutats. Taket är dock satt att träda i kraft på måndag den 5 december, jämte ett nytt EU-förbud mot rysk olja.

Summa summarum – vilka är utsikterna för oljepriset inom den närmaste tiden?

De flesta råvaruanalytiker tycks vara samstämmiga i sina förväntningar på att OPEC kommer besluta att minska produktionen ytterligare efter söndagens möte. Tillgången är god just nu, men efterfrågan balanserar på en skörare tråd, varför många prognostiserar att man kapar ytterligare 2 miljoner fat per dag.

Hur priset kommer att utvecklas kommande veckor och första biten in på det nya året är, som alltid, svårt att säga. Hur Kina hanterar spridningen av covid spelar stor roll, liksom de fortsatta sanktionerna mot Ryssland. Bland handlare ser dock en majoritet ut att tro på en kommande uppgång – runt 80% av alla kunder som har öppna positioner i olje-instrument hos mäklare som IG och Capital har långa positioner. Förväntningarna på att priset kommer att stiga är alltså höga.

Vill du också trada olja med CFD:er eller andra instrument? Upptäck Skillings handelsplattform med rekordsnabba exekveringar, låga spreads och flera grymma plattformar att handla på. För fler tips om handel med olja – se gärna vår guide om trading med råvaror samt vår topplista över bästa mäklare för råvaror.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.