fbpx

Per från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 21 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Bankkaos och duvaktiga förväntningar på Fed fortsätter att hålla USD under press. För XAU/USD har uppgången i mars hittills varit en bra bit över 7%, och håller utvecklingen i sig under månadens sista dagar kan värdeökningen för guldet bli den bästa sedan november i fjol.

Den som vid sidan av valutahandel har investerat i guld den senaste månanden kan glädja sig åt en positiv utveckling under mars – såvida inget oförutsett händer och kursen för XAU/USD plötsligt störtdyker under de tre dagar som återstår av månaden. I kölvattnet av det amerikanska bankkaoset och en till synes mer duvaktig inställning från Fed, med den senaste räntehöjningen på endast 0,25%, har efterfrågan på guld ökat och priset stigit därefter.

Med endast ett par dagar kvar av mars ser utveckligen för XAU/USD ut att kunna bli den bästa sedan november i fjol. Efter gårdagens uppgång på 0,87% väntas den sammanlagda ökningen för XAU/USD landa på omkring 7,7% vid månadens slut, om utvecklingen håller i sig. Samtidigt ska nya KPI:er för USA presenteras på fredag, vilka – beroende på vad de visar – kan komma att få en dämpande effekt på guldet.

Varför har guldpriset stigit i mars?

Priset på guld har gynnats av den senaste tidens volatilitet i USD och oroligheterna på den amerikanska marknaden generellt. Redan före bankkaoset där bland andra Silicon Valley Bank och Signature Bank dukade under, pressades dollarpriset ned av marknadens förväntningar på en mer duvaktig inställning från Fed framöver – med lägre eller kanske till och med pausade räntehöjningar.

Strax före bankkrisen briserade varnade Jerome Powell emellertid för att centralbanken troligtvis skulle behöva bli mer offensiva i sin kamp mot inflationen igen, och hintade om en eller flera dubbelhöjningar av räntan för att stävja utveckligen. När SVB kraschade och flera andra banker följde efter fick man däremot gå mer försiktigt fram. Den senaste räntehöjningen blev bara 0,25%, med en svagare dollar som resultat – såväl gentemot guldet, som flera valutor.

Sammantaget har guldet sannolikt gynnats av sin safe haven-status – det är en tillgång många vänder sig till för trygghet när det är oroligt på marknaden – samt det faktum att en billigare dollar ger bättre guldpris för utländska investerare. Eftersom guld prissätts i dollar blir råvaran dyrare att köpa när USD är dyr, och billigare när USD går ned.

Steg 0,87% igår – kan landa på en total värdeuppgång på runt 7,7% i mars

Trots att de duvaktiga förväntningarna på Fed avtagit något de senaste dagarna fortsätter intresset för dollarn att vara svagt. Många är tveksamma till om USA, av oro för hur det kan påverka fler banker och sätta ekonomin i ännu mer gungning, har råd att gå för försiktigt fram i sin kamp mot inflationen.

Trots att somliga experter prognostiserar en tydligare åtstramning framöver, med högre och snabbare räntehöjningar, är det emellertid guldet som har fortsatt övertag. Igår tisdag steg priset på XAU/USD med 0,87%, men har under onsdagsmorgonen inledningsvis tappat något. Håller den positiva utvecklingen från igår i sig de sista återstående dagarna av månaden kan den totala värdeökningen för guld landa runt 7,7% i mars – vilket i sådana fall skulle bli det bästa resultat sedan november 2022.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla guld, andra råvaror och valutor med snäv spread och grymma villkor. Testa AvaTrade du med!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Nya KPI:er väntas på fredag – volatilitet och osäkerhet kan gynna USD

I handel med XAU/USD ligger den här veckans fokus framförallt på de nya KPI:er som väntas publiceras på fredag – av vilka USA:s kärninflation är av särskilt intresse. Visar det sig att nivån fortfarande är för hög och att enkelhöjningar av räntan inte räcker till, kan det sannolikt leda till volatilitet och osäkerhet som blir gynnsam för dollarn snarare än för guld. Fortsatt envisa prisökningar jämte starka jobbsiffror kommer troligtvis tvinga Fed att återuppta en mer stram linje, trots en högst instabil banksektor, med en eller potentiellt flera dubbelhöjningar av räntan den närmaste tiden.

Kort eller lång i XAU/USD – hur ser trenden ut hos mäklare just nu?

Trenden är övervägande lång i handel med guld just nu, med en fördelning på runt 60/40 eller 65/35 mellan långa och korta positioner hos de mäklare som Valutahandel tittat på. Hittills idag har kursen sjunkit något, men från början av mars har guldet stigit från strax över 1825 USD per ounce till dagens dryga 1960 USD per ounce.

Ser du potential i spot trading med XAU/USD den här veckan hittar du kvalitativ handel med snäv spread hos marknadsledande mäklare som Skilling och AvaTrade. Båda två EU-reglerade mäklare med hög säkerhet och flera handelsplattformar att välja mellan. Hos Skilling handlar du guld med en minimispread på 15 punkter och 1:20 i hävstång. Inte kund än? Registrera dig för ett konto hos Skilling och börja handla nu.

Önskar du tips och råd om hur du kommer igång med guld trading? I artiklarna Investera i guld? En nybörjarguide från Valutahandel och Guld trading: Var, hur & varför köpa guld? hittar du allt du behöver veta.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Högkvalitativ råvaruhandel för både privata och professionella kunder. På webben och direkt i mobilen. Upptäck Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.