fbpx

Sten från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 21 minuter sedan.

» Prova IG du med.
75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Söker du en mer stabil och trygg tillgång att investera i när osäkerheten härjar på börsen och kryptovintern är fortsatt bister? I tider av kris har guld sedan länge varit en så kallad trygg hamn. Men vilka alternativ finns för att investera i guld – och vad är viktigt att tänka på? Valutahandel listar värdefulla tips och råd att ha i bakhuvudet.

Världens dyraste och mest eftertraktade ädelmetall är känd för att vara en så kallad safe haven-tillgång – det vill säga en tillgång som vanligen står relativt stadigt i tider av oro. Kanske är guld till och med den mesta safe haven-tillgången av de alla. Den åtråvärda metallen är känd för att vara mycket livid, dess värde backas av det faktum att tillgången – till skillnad från vanliga pengar – är begränsad och dessutom har guld bevisat sig bevara sin köpkraft genom tider och generationer. Attraktiva egenskaper när det råder snålblåst och osäkerhet i ekonomin i övrigt.

Är du intresserad av guldtrading, men är nybörjare och osäker på hur du ska komma igång, hur man gör och vad som är viktigt att tänka på? Nedan har Valutahandel satt samman en introducerande och enkel guide till handel med guld och hur det fungerar. Vi hoppas att du hittar svar på eventuella frågetecken och funderingar, och att den ger dig de grundkunskaper du behöver för att, om du vill och tiden känns rätt, ta klivet in på guldmarknaden.

Varför investera i guld? Vilka fördelar finns?

Investeringar i guld lockar framförallt med mer stabilitet och trygghet än vad som är möjligt att få i andra typer av finansiella instrument. Guld är generellt en mer säker investering än såväl aktier, valutor, fonder, andra råvaror som olja och naturgas och inte minst – kryptovalutor. Volatiliteten är vanligtvis låg, likviditeten anses vara mycket hög och ädelmetallen är dessutom en ändlig resurs. Äkta guld bryts i gruvor och kan inte framställas på konstlad väg, vilket betyder att tillgången är begränsad. Det i kombination med en stadigt hög efterfrågan leder till pris som håller sig hyfsat stabilt på en hög nivå.

Viktigt att understryka är förstås att guld på intet sätt är immunt mot nedgångar. Även denna världens mest eftertraktade ädelmetall kan tappa i värde, men historiskt har den visat sig vara mycket likvid – även, och inte minst, i tuffa tider.

De största fördelarna med att investera i guld kan sammanfattas enligt följande:

– Likviditet: Guld är generellt ett tillgångsslag med mycket hög likviditet, även om variationer kan förekomma mellan olika typer av guldinstrument. Det här är positivt eftersom det innebär att det vanligen går mycket snabbt att både köpa och sälja. Ju högre likviditet, desto bättre. Investerar du i något med dålig likviditet finns risk att du inte blir av med tillgångarna ifall du vill sälja, eller att du måste vänta mycket länge och därmed sitta fast med pengar i en tillgång som varken du själv eller någon annan vill ha.

– Diversifiering: Guld tillför viktig diversifiering – det vill säga riskspridning – till din portfölj. Har du kapital investerat i aktier, valutor och kanske andra råvaror får du ytterligare riskspridning mot en helt annan marknad om du även adderar guld. Den gulfärgade ädelmetallen har traditionellt också haft låg korrelation med aktiemarknaden, vilket gör den extra fördelaktig att ha i tider av oro på börsen.

– Fysisk tillgång med reellt värde: Även om guld kan investeras i med flera olika typer av instrument, är den underliggande tillgången alltid en fysisk tillgång för vilken det finns ett reellt värde. Precis som med ädelstenar och andra värdefulla fysiska tillgångar.

– Hög köpkraft genom historien: Guld har haft en viktig roll i ekonomin ända sedan byteshandelns tidiga dagar och metallen har lyckats behålla – och öka – sitt förmögenhetsvärde genom generationer. Bakom detta finns flera faktorer som talar till guldets fördel. Guld är en beständig och hållbar metall eftersom den varken rostar eller oxiderar. Den är också användbar inom både industri och för värdeföremål som smycken och dylikt. Ytterligare fördelar är möjligheten att smälta ned guld och skapa nya föremål ur redan befintlig råvara, samt det faktum att guld är en universell tillgång – den finns nämligen naturligt i marken på alla jordens sju kontinenter. Guld är därmed inte bara värdefullt på ett ställe, utan likvärdigt över hela världen.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla guld med CFD:er hos en EU-reglerad mäklare. Testa eToro!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Vilka risker/nackdelar är förknippade med guldhandel?

Precis som för valutor, aktier, krypto och alla andra typer av finansiella tillgångar finns både plus- och minusaspekter med guld. Bägge lika viktiga att ta hänsyn till och vara medveten om inför en investering.

De främsta nackdelarna/riskerna med guld som investering är:

– Räntekänslig: Guldpriset påverkas av styrräntor, där lågräntepolitik vanligen är mer gynnsamt för värdet. När räntorna stiger dämpas ofta priset på guld, vilket vi också sett en del under 2022. Senaset 1-2 månaderna har dock en vändning i utvecklingen skett.

– Endast kapitalvinster: Fysiskt guld ger enbart avkastning när du säljer dina tillgångar – förutsatt att priset är högre då än när du köpte. Vill du ha möjlighet till en passiv inkomst i form av direktavkastning måste du hitta gruvaktier som ger utdelning.

– Förvaring: Investerar du i fysiskt guld behöver du lösa frågan med säker förvaring. Något som kan bli både omständligt och kostsamt. Ett enklare och smidigare alternativ är i sådana fall företag som Bullion Vault, hos vilka du köper allokerat fysiskt guld men där BV också tillhandahåller förvaring i egna högsäkerhetsvalv.

– Risk för volatilitet: Givet guldets status som safe haven-tillgång kan det vara lätt att vaggas in i en falsk trygghet, där man tar för givet att värdet är stabilt genom allt. Så är förstås inte fallet. Även guldmarknaden kan från tid till annan vara volatil. Viktigt är att liksom med alla investeringar handla riskmedvetet.

Faktorer som påverkar guldpriset

Innan du investerar i guld bör du veta vilka marknadskrafter som driver och påverkar prisutvecklingen. Utan viss insikt i det blir det svårt att veta hur du bör agera med dina innehav i olika marknadssituationer.

Priset på USD, penningpolitik och marknadsklimat har alla tre ofta stor inverkan på guldprisets utveckling. För dollarns del innebär ofta en stark USD ett svagare guldpris, och vice versa. Dessa två är vanligen omvänt korrelerade. Vad gäller penningpolitik påverkar som tidigare nämndes det allmänna ränteläget – där låga styrräntor ofta ger högre guldpris, och högre styrräntor istället tenderar att pressa ned guldpriset. Sist men inte minst spelar också det allmänna marknadsklimatet in. Eftersom guld anses vara en trygg hamn, tenderar fler att vända sig till guld i tider av oro – när hög volatilitet och börsnedgångar råder. Ökad efterfrågan leder till högre pris. När ekonomin istället blomstrar eller är överhettad, minskar vanligen intresset för guld, varpå värdet kan sjunka något.

Tips: Läs mer om utsikterna för guld 2022-2023.

Olika sätt att investera i guld

Sist men inte minst i denna nybörjarguide från Valutahandel måste vi förstås lyfta några av de olika sätt på vilken du kan få exponering mot guld. Flera alternativ finns nämligen att välja bland:

Fysiskt guld: Bullions (guldtackor), smycken eller andra fysiska föremål i guld.

Aktier i guldbolag: Guldgruvebolag finns på många håll i världen. Här kan du läsa om några av de största guldgruvorna.

ETF:er inriktade på guld: Börshandlade fonder med exponering mot guldmarknaden.

Guldfonder: Vanliga börsfonder, råvarufonder, som har innehav i guldgruvebolag.

CFD:er: För spekulering i prisutvecklingen på guld, utan att själv behöva äga den underliggade tillgången. Handlas med hävstång, vilket ger ökad exponering men också högre risk.

Vill du se fler guider likt den ovan? Se våra sidor om valutor, kryptovalutor och råvaror.

För trygg trading med guldinstrument – öppna demokonto hos Skilling här!


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.