fbpx

Pelle från Nordstan

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 34 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Som professionell trader eller investerare kan Du få extrema fördelar, bland annat högre hävstång och avsevärt lägre säkerhetskrav (marginal) än för icke-professionella konton. Det är oftast mycket lättare att få ett professionellt trading konto än du tror och när Du väl innehar det, så ökar dina möjligheter som trader rejält. Samtidigt så kan det innebära fler risker och avsaknad av skydd som man normalt har som trader.

Här börjar vi med en kort introduktion, går sedan igenom de fantastiska fördelarna, de viktigaste skillnaderna, potentiella nackdelar och givetvis en hel del fakta och 3 kriterier som måste uppfyllas för att räknas som ett proffs. Slutligen får du även tips på mäklare som tar emot kvalificerade kunder för att öppna ett professionellt online trading konto.

Introduktion – varför professionell?

Många valutahandlare liksom aktiehandlare undrar om vad en professionell investerare är och hur man blir klassificerad som det. Givetvis så handlar det om risker, säkerhetskrav, möjlighet att hantera nedgångar och även om mycket annan potential som öppnas upp.

Ett professionellt konto för online trading ger stora möjligheter för en erfaren valutatrader. Med ett professionellt konto har du mindre begränsningar än med ett vanligt konto, vilket innebär att du kan belåna högre och ta större risker.

Här går vi på Valutahandel.se igenom reglerna i Sverige, samt vilka skydd som Du inte får länge, efter att du blivit klassificerad som professionell. Men låt oss först börja med hur vanliga medborgare klassificeras, de utan bakgrund och lång erfarenhet inom finansvärlden, de så kallade icke-professionella investerarna.

3 fingrar visas

3 stora fördelar med ett professionellt konto som är svåra att motstå

+ 1. Superlåg spread. Ibland så lågt som 0-1 pip, så du kan ofta ligga plus på ngn sekund.

+ 2. Enorm hög hävstång: Trots att du sätter in 10-20 000 sek, så kan går det att handla som du är miljonär. Upp till 300x hävstång, ja 30 000%. Så var väldigt försiktig och försök använda max 30x hävstång, det är ofta klart mer än nog!

+ 3. Väldigt mycket lägre krav på säkerhet i ditt konto. Låt oss ta ett exempel: Du handlar en indexposition för Nasdaq med 100x hävstång för 500 000 kr med ett konto som professionell trader och har 0.45% marginalkrav vid stängning. Ditt säkerhetskrav sjunker såldes från 5 % till 0,45 % jämfört med om du vore en “vanlig kund” med icke-proffessionellt konto. Du ser nog fördelarna, så ansök på 1 minut om att bli professionell trader efter att du skapat ett ECN konto!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Har BankID och lokal support.

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Skillnader mot vanliga trading konton

Som nämns ovan är den största skillnaden mellan kontotyperna hävstångsmöjligheterna. På ett icke-professionellt konto är hävstången som högst 30:1, vilket innebär att du kan handla för upp till 30 gånger så mycket pengar som du har på kontot, medan den på ett professionellt konto är 400:1. Det innebär att du tar en betydligt större risk som proffshandlare, men att du även har möjlighet till större förtjänster. Det är även lägre säkerhetskrav på ett professionellt konto samt att det inte finns något skydd mot en negativ balans.

Potentiella nackdelar med professionella konton

1. Du har extremt låg möjlighet att klaga och få tillbaka pengar som förlorats. Alternativt, ifall du klagar eller stämmer dem på grund av att de tillät dig öppna ett professionellt konto utan behörighet, vilket också är rätt vanligt. Men vad är det då som egentligen krävs, vilket regler “borde” online trading sajter följa för att tillåta professionella konton för online trading och valutahandel? Jo, det finns 3 olika kriterier som man frågar om och minst 2 skall uppfyllas för att bli godkänd med proffskonto.
2. Det är möjligt att förlora mer än du satt på professionella konton, vilket inte är möjligt med vanliga konto för valutahandel. Även om detta inte är vanligt så är det en risk som tas.

Den svenska online trading mäklaren MarketsX har rejält mycket högre hävstång, 200x, för både valuta och råvaror. Ansök på endast 1 minut om att bli professionell trader hos Capital!

2 av 3 kriterier som måste uppfyllas

För att kunna öppna ett professionellt konto för online trading måste du kunna påvisa att du kan fatta egna investeringsbeslut och att du förstår riskerna med dem. Rent formellt behöver du uppfylla två av tre kriterier (https://se.fxgm.com/financial-products/professional-accounts/) inom områdena handelshistorik, professionell erfarenhet av branschen och investeringsportfölj för att accepteras som professionell kund.

A) Tillräcklig handelsaktivitet
Det första kriteriet för att öppna ett professionellt konto handlar om handelsaktivitet. Du måste kryssa för en ruta att Du genomfört flera transaktioner av en betydande storlek under en bestämd period för att uppfylla kriteriet. Normalt sett innebär det att du ska ha genomfört i genomsnitt tio större affärer per kvartalet under det senaste året. Det bevisar för online trading mäklaren att du har tillräcklig erfarenhet av den här typen av handel och tradingstrategier.

B) Relevant erfarenhet från den finansiella marknaden
Det andra kriteriet handlar om din bakgrund och erfarenhet inom finans- och handelssektorn. Du måste kunna vidimera att du har den branschkunskap som krävs för att kunna öppna och driva ett professionellt konto för online trading. Kriteriet lyder att du bör ha arbetat på en professionell nivå inom finanssektorn i minst ett år. Utifrån detta ska du bland annat ha inhämtat kunskap om derivathandel.

C) En portfölj på över 500 000 euro
Det tredje kriteriet för ett professionellt konto är att du ska ha en portfölj som innehåller finansiella instrument med ett värde på över 500 000 euro, eller motsvarande belopp redo för att investera. Du kan kvalificera dig även om du inte har den summan i din portfölj om du kan påvisa att du har erfarenhet inom branschen och att du har gjort minst tio affärer inom Forex eller derivat de sista månaderna.

Det bör noteras att det sällan krävs några bevis angående A eller B, men ibland kan de fråga om kontoutdrag ifall du väljer C. Det är med andra ord mycket lättare att få ett professionellt konto för trading än du kanske trodde från början och fördelarna är också rejäla!

Vad är en icke-professionell investerare?

Icke-professionella investerare är ofta nybörjare som inte lärt sig helt vad som fungerar bäst vid valutahandel eller aktiehandel. Som en “vanlig” nybörjare så kommer du igång på detta sätt, men kan inte använda din hävstång på samma sätt och får sämre support och sämre villkor. Det är därför vår rekommendation att alltid försöka skaffa ett professionellt tradingkonto ifall du är seriös med din trading på nätet och vill ha de bästa villkoren. Den stora fördelen som “icke-professionell” (eller vanlig) trader är annars begränsad nersida, dvs skydd mot negativ balans. Med professionella konton för valutahandel så finns det normal inga begränsningar. I sällsynta fall då marknaden verkligen vänder ner kvickt vid en nyhet och man inte har tillräckligt med säkerhet, sä kan negativt saldo uppkomma.

Undantaget är dock eToro's professionella konton där det inte går att förlora mer än vad som satsats, trots att det inte krävs enligt lag! Läs mer om eToro's pro konto här med upp till 400x hävstång.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Kopiera marknadens bästa traders, helt gratis!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Vad är en professionell kund och hur blir jag klassificerad som en?

En professionell kund anses kunna göra sina egna investeringsbeslut, samtidigt som man bör förstå riskerna med större självständighet och bättre villkor. Man får tillgång till ytterst fördelaktiga säkerhetskrav och bättre support, mend saknar skydd från myndigheter ifall man satsar fel och förlorar sina pengar, vilket icke-professionella kunder alltid har bättre skydd för.

Riskhantering vid valutahandel

Det viktigaste vid valutahandel är att kunna riskhantera och riskminimera. Det kan göras på flera sätt, där du till exempel kan använda en så kallad stop-loss-strategi där du ställer in vilka order det gäller, kurs, triggerkurs och triggervillkor. Det ger ett skydd mot större förluster vid tillfällen där du inte kan bevaka marknaden och kurserna. Du bör alltid veta dina begränsningar, ditt valutapar samt sätta ett vinst/förlust-ratio. De som verkligen lyckas fokuserar mer på att inte förlora pengar snarare än att tjäna pengar Har du bara erfarenheten, kunskapen och drivet att lyckas inom valutahandel är valet inte svårt. Att öppna ett professionellt konto för online trading skapar mer möjligheter, ger mer funktioner för att hålla koll på din portfölj och framförallt större frihet att kunna investera när tillfället ges.

Vilken typ av bevis kan jag behöva tillhandahålla?

Det är möjligt att de krävs bevis på vilken som helst av alternativen som du sagt ja till. Ifall du hävdar att du innehar över €500 000 att handla för, så kan de fråga om kontoutdrag. Ifall du istället säger att du jobbat inom den finansiella sektorn minst ett år, eller under en professionell befattning som kräver kunskap om transaktionerna, så kanske de vill veta var. Men oftast så frågar de inte ens. Den enklaste frågan som de flesta professionella klienter brukar kryssa för är att de har genomfört transaktioner i betydande storlek, minst 10 gånger det senaste kvartalet, under totalt de senaste 4 kvartalen.

Kan jag ändra mig om jag inte längre vill bli klassificerad som professionell?

Ja, det är normalt inga problem. Bara skicka ett e-post meddelande till din tradingmäklare eller ring dem, så brukar de nergradera din status relativt snabbt.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.