fbpx

Magnus från Bromma

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 37 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Riksbanken meddelar att man höjer styrräntan med 0,25% – helt enligt vad många prognostiserat, men är det för lågt för att återskapa förtroendet för svenska kronan? Omedelbart efter beskedet stärktes EUR/SEK marginellt från 11,76 till 11,81 och oron för en kronkollaps förstärks därmed ytterligare.

Väntad höjning efter majs inflationssiffra – men är det tillräckligt?

Att styrräntan skulle höjas även denna gång var väntat efter det senaste inflationsbeskedet i maj. Prisökningstakten är har minskat något, men ligger fortfarande långt över regeringens 2%-mål. Inför dagens besked väntade sig många en höjning om just 0,25%, men oväntade räntechockar på andra håll fick samtidigt fler och fler att öppna för risken om en dubbelhöjning.

För många låntagare blir enkelhöjningen en lättnad, men sett till kronans nyliga kursfall mot både euron och dollarn hade en höjning om 0,50% sannolikt varit bättre. SEK:s förtroendekapital är redan lågt bland valutahandlare, och risk finns att dagens försiktiga höjning inte är tillräckligt för att återskapa det.

Testa valutahandel hos en av världens mest reglerade mäklare – bli kund hos AvaTrade!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Proffsig trading för alla nivåer. Alltid till schyssta villkor och med snabb registrering hos AvaTrade.

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


KPI-inflationen måste ned – nödvändigt att sluta putsa siffrorna med KPIF-måttet

Valutahandels head of content, Markus Jalmerot, har tidigare varnat för risken med att använda KPIF-måttet för inflationen istället för det mer rättvisande KPI. I KPIF tas ingen hänsyn till de stigande boräntorna utan man använder istället ett fast mått på den rörliga boräntan – något som blir både felaktigt och missvisande i ett läge dr boräntorna de facto skjutit i höjden och med det givetvis har stor inverkan på vår inflation. Att använda KPIF istället för KPI blir ett sätt att putsa till siffrorna och att mörka de verkliga effekterna på den svenska bostadsmarknaden.

När inflationssiffran för maj månad släpptes drog många en lättnadens suck över resultatet på 6,7%. Det går åt rätt håll – eller åtminstone kan vi intala oss det genom att titta på KPIF. Inflationen enligt det mer rättvisande KPI blev emellertid hela 9,7% – en betydligt mer dyster siffra och en viktig signal om att än är inte läge att mjuka taget i finanspolitiken. Ytterligare åtstramningar behövs för att få ned prisökningstakten och rädda kronan undan en total kollaps.

Viktigt att återställa förtroendet för SEK

Flera år av minusränta och nu ett drygt år av hastigt stigande inflation har fått investerare att svikta i sin tilltro till kronan och välja andra valutor att placera tillgångar i. Trots att räntan höjts vid upprepade tillfällen sedan våren 2022, nåddes i förra veckan ett nytt bottenrekord för kronkursen mot euron. Kronan föll till sin dittills lägsta nivå någonsin mot EUR, vilken tillfälligt handlades för drygt 11,80. Även denna vecka har 11,80-strecket passerats (före dagens räntebesked) tillfälligt då kursen pendlat mellan 11,76-11,81 de senaste dagarna.

Riksbankens viktigaste uppgift just nu, jämte att få ned inflationen, är att återskapa förtroendet för svenska kronan bland valutahandlare. Fortsätter utvecklingen som hittills, att SEK sjunker till nya bottennivåer mot både EUR och USD, finns risk att kronan blir föremål för aggressiv valutaspekulation – vilket i sin tur kan komma att äventyra valutans värde än mer. En bättre kronkurs skulle också lätta lite på den ekonomiska bördan för svenska hushåll. Sällan har det varit så dyrt att vara just svensk som nu. Med både euron och dollarn på rekordnivåer väljer många att semestra på hemmaplan den här sommaren – sida vid sida med utländska turister. Medan klassiska sommarresmål runt Medelhavet blivit betydligt dyrare för oss, har Sverige samtidigt blivit en desto billigare destination för många andra.

Vilken effekt kan dagens höjning få på kronkursen?

En knapp halvtimme efter morgonens räntebesked hade kronan fallit mot både EUR och USD. Kursen för EUR/SEK ligger just nu på 11,77 efter en tillfällig uppstickare till 11,81, medan USD/SEK handlas för 10,78. Tillfälligt steg kursen dock till 10,82. Exakt hur utvecklingen kommer att bli de närmaste dagarna och veckorna går bara att spekulera i, men den initiala försvagningen i kronan förstärker definitivt oron om att det hade behövts en dubbelhöjning för att rädda kronan undan ytterligare tapp och potentiell kollaps.

Tradingläge: gå kort eller lång i SEK?

I söndags låg USD/SEK på 10,63, att jämföra med 10,78 just nu och för EUR/SEK är motsvarande utveckling 11,72 i söndags mot 11,77 just nu. Är är det som sagt för tidigt att säga hur den nya räntehöjningen kommer att påverka kronans värde den närmaste tiden framåt, men just nu ser trenden ut att peka nedåt. Här kan vara läge för blankning i både EUR/SEK och USD/SEK.

För forex trading med SEK kan Valutahandel rekommendera EU-reglerade mäklare som Skilling, AvaTrade, Degiro, IG och CMC Markets. Samtliga är licensierade av en eller fler europeiska tillsynsmyndigheter och erbjuder valutahandel med schyssta villkor, låga spreads och tradingmiljöer anpassade för både nybörjare och mer erfarna handlare. I vår topplista över valutamäklare hittar du fler tips på bra plattformar, samt länkar till recensioner om samtliga mäklare vi kvalitetstestat och undersökt. Vill du komma igång så fort som möjligt gör du det enklast hos Skilling. Registreringen sker med BankID, vilket innebär en betydligt kortare och smidigare KYC-process.

Öppna konto hos Skilling och börja handla SEK-valutapar redan nu – eller välj mellan 1000+ andra premiumtillgångar.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla EUR/SEK, USD/SEK och 50+ andra valutapar hos en svenskgrundad kvalitetsmäklare. Prova Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.