fbpx

Magnus från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 3 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Svenska kronan, Det starkaste kvartalet på tio år

Det andra kvartalet 2020 var den svenska kronans bästa kvartal på ungefär ett decennium, vilket kan väcka oro bland beslutsfattare för att den stigit för snabbt, vilket i sin tur kan hota den svenska exporten. Svensk export står för hälften av den ekonomiska produktionen. Medianprognosen i en Bloomberg-undersökning är att valutan ska sjunka med cirka 0,7 procent detta kvartal.

Den svenska kronan har stigit ungefär 9 procent från en låg nivå på 11.4262 per euro som nåddes vid toppen av den pandemidrivna marknadsoron. Medan återhämtningen tog upp en bredare uppfattning att tillväxtchocken från coronaviruset kunde vara kortlivad, återspeglade det också Sveriges rörelser för att hålla sin ekonomi öppen och räntorna stabila i krisen – vilket skiljer det från kamrater och stödde dess valuta.

Osannolikt att Riksbanken inte skulle revidera ned räntorna

Valutamarknaden ansåg att det var osannolikt att Riksbanken, som för ett halvt år sedan blev världens enda centralbank som lämnade en politik med lånekostnader under noll, inte skulle komma att revidera räntorna i onsdagens tillkännagivande. Det var emellertid exakt vad som skedde. Riksbanken kom emellertid att förlänga sitt kvantitativa lättnadsprogram – ett drag som kan dämpa kronans styrka.

“Med tanke på hur långt den har kommit kan kronan börja se sårbar ut om Riksbanken börjar uttala oro över att den kan vara lite för stark för deras smak” sade Ned Rumpeltin, den europeiska chefen för valutastrategi i Toronto-Dominion.

”Sverige drabbades inte av samma grad av ekonomisk skada som andra länder gjorde. Det lämnar det i en bättre utgångsposition och har förmodligen mycket att göra med varför vi har återgått så fullt och så snabbt. Men det antyder också att det redan finns många goda nyheter inbäddade i kronan,” sade Rumpeltin i London.

Riksbanken utökar värdepappersköpen samt förlänger löptiderna och sänker räntorna i programmen för utlåning till bankerna. Reporäntan lämnas samtidigt oförändrad på noll procent. Det beslutade direktionen vid sitt senaste penningpolitiska möte.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla SEK med Skilling. Nu även med MT4 som plattform, förutom cTrader och Skilling Trader. Prova själv nu!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Ytterligare åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av pandemin

För att undvika att nedgången i ekonomin och inflationen blir onödigt långvarig och djup har Riksbanken beslutat om ett flertal åtgärder. Ramen för de tillgångsköp Riksbanken genomför sedan krisen inleddes utökas från 300 till 500 miljarder kronor till och med juni 2021. I september börjar Riksbanken även köpa företagsobligationer.

Direktionen har också beslutat att sänka räntorna och förlänga löptiden på den utlåning som görs till bankerna. Reporäntan lämnas samtidigt oförändrad på noll procent. Åtgärderna bidrar till att hålla nere det allmänna ränteläget i ekonomin och till att skapa en trygghet i att det finns tillgång till finansiering till en låg kostnad. På så sätt ger Riksbanken stöd till återhämtningen i ekonomin och inflationen.

Kraftigt fall i BNP men tecken på begynnande återhämtning

Trots kraftiga ekonomisk-politiska stimulanser är de negativa konsekvenserna av coronapandemin mycket stora världen över. Flera länder har den senaste tiden börjat dra tillbaka begränsningsåtgärder och det finns tecken på en återhämtning. Men utvecklingen är mycket osäker och Riksbanken bedömer att det dröjer innan den globala ekonomin är tillbaka på aktivitetsnivåerna före krisen.

Även svensk ekonomi påverkas kraftigt av krisen, inte minst märks det på arbetsmarknaden där arbetslösheten väntas fortsätta stiga. Inflationen har sjunkit påtagligt, främst till följd av fallande energipriser och andra prisförändringar som på olika sätt är kopplade till pandemin. Även om ekonomin gradvis återhämtar sig de närmaste åren kommer det, precis som för omvärlden, att dröja innan resursutnyttjandet i svensk ekonomi är tillbaka på mer normala nivåer.

Riksbankens åtgärder bidrar till att inflationen gradvis stiger mot 2 procent. Krisens djup innebär dock att det tar tid innan inflationen åter når målet.

Prognos för reporäntan

*Procent, kvartalsmedelvärden

Anm. Bedömningen i den penningpolitiska rapporten i februari 2020 inom parentes.

Källa: Riksbanken

Enligt de interna undersökning som gjordes på SEB så betyder beskedet från Riksbanken att kronan kan fortsätta stärkas. Undersökningen sade att en sådan försening skulle anses hökaktig och pressa den svenska valutan högre

EUR/SEK
Kronan ökade mer än 4% mot euron förra kvartalet, den bästa tremånadersförloppet sedan mars 2010. Valutaparet handlades på cirka 10.4770 onsdag morgon i London. Bloomberg-undersökningen ser paret handlas på 10.55 i slutet av september och 10.50 vid årets slut.

Juryen är fortfarande ute på Sveriges kontroversiella beslut att hålla mycket av sitt samhälle öppet även om infektionen spridit sig, men åtgärden kan ha begränsat den ekonomiska effekten, enligt strateger. På baksidan sammanfaller det också att nationen har bland världens högsta dödsnivå per capita.

Nordea ser en svagare krona under Q3 2020

Andreas Steno Larsen, valutastrateg vid Nordea, ser att den svenska valutan försvagas till 10,80 per euro under de kommande tre månaderna och är inte övertygad om att Sveriges lösare lockdown nödvändigtvis skulle gynna vare sig den svenska ekonomin eller den svenska kronan.

”Jag är egentligen inte en kronoptimist” sade den Köpenhamn-baserade Larsen. “Om något kommer Riksbanken att dra slutsatsen att kronan är för stark. Även om det ännu inte är klart om Sveriges virusstrategi har fungerat, om vi tittar på konsumtionsmätare verkar det som om alla grannländer har gått förbi Sverige nu. Sverige kan fastna med en semi-lockdown under lång tid” sade han.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading med en landets bästa STP-mäklare. Nu även med MT4 som plattform, förutom cTrader och Skilling Trader. Prova själv nu!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.