fbpx

Bert från Torekov

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 32 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Valutahandel beklagar idag bortgången av nobelpristagaren Robert Mundell, som blev 88 år gammal. Han dog i Siena i Tuscany, Italien.

Kanadensaren Robert Mundell fick nobelpriset i ekonomi 1999 och anses vara fadern av Euron. Nobelkommittén beskrev hans arbete som nästan profetiskt. Hans skicklighet eller noggrannhet i att förutsäga den framtida utvecklingen av internationella monetära arrangemang och kapitalmarknader sedan 1960-talet, gör honom till en av de viktigaste ekonomerna av vår tid.

Robert Mundell var professor i ekonomi på både Columbia University och Chinese University of Hong Kong. Som en stor förespråkare av Euron, så menade han den gemensamma valutan fungerar som ett lim.

“Det politiska limet inuti Europa för att hålla ihop det – euron – är det bästa för regionen sedan skapandet av den gemensamma marknaden”, sa Mundell till Bloomberg i en radiointervju 2012.

Vidareutvecklingen kommer att bli djupare integration i Europa och mer centralisering av skattemyndigheterna, förutspådde Mundell.

Hur kom Robert Mundell på idéen med Euron?

Mundell vann Nobelpriset i ekonomi 1999 för sin teori om att flexibla marknader. Han förespråkade fri rörlighet för både arbete och kapital. Det är nödvändigt för att en zon med en gemensam valuta ska lyckas. Robert Mundell's forskning hjälpte till att lägga grunden för euron, den mest framgångsrika och största nya valutan sedan dollarn.
1999 så inrättades Euron av elva europeiska regeringar – Belgien, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Tyskland, Österrike – år 1999.

Robert Mundell
Foto på R. Mundell av Triwbe, med 3.0 licens på Wikipedia.

Vem var Robert Mundell?

Han föddes i Kingston, Ontario i Kanada, den 24:e oktober 1932. Sin kandidatexamen erhöll Mundell från University of British Columbia i Vancouver, Kanada, medan magisterexamen togs från University of Washington i Seattle, USA. Han studerade därefter på London School of Economics innan han tog sin PhD på M.I.T. Det var denna som ledde fram till hans nobelpris i ekonomi.

IMF beskriver honom som en pionjär inom modern internationell ekonomi. De kallar honom ekonomen som utvecklat den moderna teorin om optimala valutaområden, och många observatörer inkluderar honom bland eurons fäder. Den allt mer globala världsekonomin med skakiga valutakurser, där en nations finanspolitiska och monetära val kan undergräva sina handelspartners. Nyfiken på aktuella valutakurser? Klicka på en valuta för att se live växelkurser.

Senare i sin karriär så föreslog Mundell en världsvaluta, DEY, som skulle bestå av en korg av valutorna US dollar, euro och yen – som ett sätt att stabilisera världens finansmarknader under en nytt internationellt monetärt system.

Då Barack Obama var president och planerade att höja inkomstskatten för de som tjänar mest, så rekommenderade Robert Mundell istället att sänkta företagsskatter till 15% (från 35%)

Mundell är tillsammans med Marcus Flemming också känd för Mundell–Fleming modellen, vilken grundar sig på frågor såsom: Hur bestäms och interagerar de viktigaste makrovariablerna i en öppen ekonomi med utrikeshandel och finansiella transaktioner?

Valutahandel med Euron

Mundell var en förespråkare för fria marknader, öppen handel och begränsad reglering. Robert stödde fasta växelkurser, efter långkonjunkturen 2009. Han förnyade då kravet på att Euron bör ha en fast växelkurs mot dollarn och menade att valutakursförändringar hade orsakat obalanser som ledde till den globala finanskrisen. Vi på Valutahandel.se hoppas på att istället för en fast växelkurs, så ska man kunna hitta över- och underköpta valutor och kunna passa på att göra en bra trade, från seriösa aktörer som svenska Skilling som vi skrivit om förut. Prova själv med Skilling idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handlar valutor med en helsvensk valutamäklare som har BankID. Kom igång snabbt och enkelt med fördelaktiga villkor. Upplev Skilling nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Vilka valörer finns för Euron?

Euron (EUR) finns numera i ett rätt stort antal olika valörer: 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500-sedlar. Stora EUR sedlarDessutom så finns mynten 1¢, 2¢, 5¢, 10¢, 20¢, 50¢, €1 och €2 mynt. Utav euro-sedlarna så är 50 euro sedeln vanligast, följt av 20-euro sedeln, 10-euro sedeln och slutligen 100 euro och 5 euro sedeln. Både 200-euro och 500-euro sedlarna är relativt ovanliga.

Andra artiklar om Robert Mundell

Många internationella tidningar har idag skrivit om Robert och hans liv och framgång, däribland New York Times, Frankfurter Allgemeine och Wall Street Journal.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.