fbpx

Niklas från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 44 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Sociala medier har på senare år blivit ett nytt värdefullt verktyg för traders som handlar valutor, krypto, aktier eller andra finansiella tillgångar. Inte minst Twitter, vilket med fördel framförallt kan användas för att hålla sig ajour med de senaste makroekonomiska nyheterna. Här får du tips om hur du kan använda kanalen för att förbättra din egen handel.

Vårt sätt att kommunicera och interagera med varandra är för alltid förändrat sedan sociala medier gjorde entré på marknaden i början av 2000-talet. Men det som började som ett sätt att dela tankar och vädra åsikter har också kommit att bli ett viktigt verktyg för traders och investerare på de finansiella marknaderna.

Bland de största plattformarna är det framförallt Twitter som här utmärker sig som ett lysande kommunikationsmedel i sammanhanget. Såväl privata traders som professionella analytiker och nyhetsmedier använder Twitter för att delge viktiga nyheter och och prognoser för olika marknader och tillgångar. Inte sällan kan notiser om viktiga marknadsnyheter och faktorer som kan få betydelse för en tillgångs eller marknads utveckling ses på Twitter först, före det kablas ut i vanliga medier.

Trading på nyheter

Trading efter nyheter, eller kanske bättre uttryckt baserat på nyheter, åsyftar beslut om positioner som tas grundade på nyheter som bedöms kunna påverka en tillgång åt ett visst håll. Exempel på tydliga sådana makroekonomiska nyheter är bland andra räntebeslut från centralbanker och finansiella rapporter från börsnoterade bolag. Oavsett vad du handlar och enligt vilken strategi är det viktigt att hålla sig ajour med vad som händer på marknaden, eller vad som väntas kunna ske, för att kunna fatta välinformerade beslut.

Volymen nyheter som kablas ut kan dock göra det svårt att sålla ut vilka som är relevanta för den tillgång du avser handla, och vilka som inte är det. En viktig förutsättning för att kunna sortera ut är att du vet om vilka fundamentala faktorer som har betydelse och kan påverka utvecklingen för det valutapar, kryptotillgång, aktie eller råvara du tänker handla – och vilka som inte väger lika tungt.

För att lättare sortera ut för din trading relevanta nyheter, kan du börja med att ställa dig själv två frågor; är informationen alls värd att notera – samt skiljer den sig på något sätt från det som redan är känt, från det narrativ som redan råder? Viktigt att komma ihåg här är att priset på en tillgång är vad det är baserat på den information finns tillgänglig just nu. När ny information släpps, som tillräckligt avviker från det som redan är känt, kan vi således förvänta oss att priset förändras åt det ena eller andra hållet när marknaden reagerar på nyheterna.

Så var kommer då Twitter in i bilden? Vilket samband finns mellan Twitter och nyhetstrading och hur kan du använda kanalen i din handel?

Viktig källa för makroekonomiska nyheter i mikroformat

Ska vi dela in de största sociala medierna i olika fack kan Facebook beskrivas som den folkliga kanalen, Instagram ett mekka för kreatörer, TikTok ett ungdomshak och slutligen Twitter som en plattform för dels vanligt vuxet folk, dels journalister, politiker och experter inom olika områden. Twitter använder ett slags mikrobloggformat där främsta fokus ligger på text, snarare än på rörligt eller bildligt material. Ett format som bland annat passar utmärkt för att snabbt kommunicera nyheter i korta drag – däribland finansiella sådana.

I tradingsammanhang finns framförallt två fördelar med att använda Twitter. Dels publiceras ofta nyheter snabbare än i vanliga media, dels gör mikroformatet att det blir lättare att sålla. Med tweets får du viktig information komprimerad (och sammanfattad) i ett par meningar, vilket minskar mängden information att tillgodogöra sig och gör det lättare att bedöma vad som är relevant och inte.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en svenskinriktad toppmäklare för CFD-handel med krypto och andra tillgångar. Prova Skilling!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Stor inverkan på marknaders utveckling

Det faktum att nyheter vanligen publiceras snabbare på Twitter än i traditionell media har givit Twitter stort inflytande på olika marknader. Genom årens lopp har Twitter varit först på bollen med flera nyheter som kommit att bli stora och som sedermera påverkade marknaderna markant.

Ett av de tydligaste exemplen var den falska tweet som gick ut från nyhetsbyrån AP:s konto när detta blev hackat, och som påstod att explosioner hade ägt rum i Vita huset och att dåvarande president Obama var skadad (året var 2013). Nyheten fick de amerikanska aktiebörserna att rasa totalt 130 miljarder dollar inom loppet av bara några minuter. En snabb återhämtning skedde sedan när AP gick ut med att byrån blivit hackad och att nyheten var falsk. Effekten den hade på marknaden visade dock tydligt på Twitters inflytande.

Andra exempel är hur flitige twittraren Elon Musk fått priset på krypto att snabbt stiga eller sjunka med tweets som traders tagit till sig, samt nyheter om såväl Brexit som oljepriskarusellen i april 2020 – med vilka Twitter också var betydligt snabbare än vanliga media och påverkade traders stort.

Falska nyheter är baksidan med Twitter

Twitter är på många sätt ett utmärkt verktyg för traders som vill handla på nyheter och som önskar få nys om de senaste marknadsnyheterna så tidigt som möjligt. En viktig sak att se upp för är emellertid eventuella falska nyheter – som i fallet med AP. Baksidan av att Twitter inte är ett traditionellt media är nämligen att långt ifrån allt som publiceras är sant. Plattformen har idag över 300 miljoner aktiva användare och dagligen publiceras runt en halv miljard tweets. Använder du Twitter som nyhetskälla för trading är det a och o att vara källkritisk och kunna skilja riktiga nyheter från falska.

Tips för att identifiera konton som sprider desinformation/falska nyheter är att titta efter symbolen för verifierat konto (blå bock), se upp för tweets med många stavfel och bristande grammatik, kontrollera skillnad i antal följare/konton som följs (fakekonton har ofta många följare men följer ingen tillbaka) samt tiden som kontot funnits och antal tweets som publicerats. Fakekonton som exempelvis utger sig för att vara en stor nyhetsbyrå eller en känd analytiker har ofta nyligen skapats och har färre tweets än det riktiga kontot skulle ha.

Sammantaget kan sägas att Twitter kan vara ett mycket värdefullt verktyg för att snabbt få kännedom om nyheter som kan få stor inverkan på marknaden och hjälpa dig att fatta beslut om möjliga positioner att ta i vissa lägen. Givetvis används plattformen allra bäst i kombination med en dedikerad sajt som Valutahandel, på vilken du hittar mer djupgående nyheter och längre analyser att förkovra dig i.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Grymt utbud, schyssta villkor och innovativ AI-teknik för bättre trading. Testa Capital du med!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.