fbpx

Kristoffer från Torekov

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 2 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Efter att Sveriges styrränta sänktes 25 punkter till 3.75% i onsdags så har EUR/SEK tappat marginellt från 10.62 till 10.67 SEK per EUR.

Nästa penningpolitiska möte för Riksbanken sker i slutet på juni månad och vår gissning är det inte kommer bli ytterligare en sänkning då, ifall inte åtminstone några andra länder har följt efter. Vi på Valutahandel.se är nästan lite förvånade över att kronan klarat sig så bra efter räntesänkningen, men huvudanledningen är nog att många mindre insatta folk gör likhetstecken mellan KPIF och inflation. Hur som helst, kronan stärks idag mot flera valutor såsom pundet vilket du kan läsa mer om nedan.

När börjar någon granska inflationssiffrorna mer noggrant?

2.5% i KPIF – vilket mäter konsumentprisindex med fast ränta – är ett sätt att inte visa de verkliga effekterna av prisändringar för alla hushåll som har lån på sina fastigheter. Ökade kostnader för hushåll som har lån på sin lägenhet eller hus kan ju få 20-30-40 000 kr extra kostnader när räntan är lite högre (som nu) istället för när den ligger nära 0-1%. Medan KPIF gått från 3.3% i januari till 2.5% i februari och 2.2% i mars så ligger den numera inom gräsen för Riksbankens förvrängda inflationsmål (2.5%) utan räntekostnader (som är den troligen största utgiften för många). Det är troligen mest ett sätt att få siffrorna att se bra ut – och en möjlighet att sänka räntan tidigare än de flesta andra länder – trots att den “riktiga” inflationen – KPI (konsumentprisindex) låg på 4.1% i mars, 2024. Troligen krävs det någon stor trading aktör såsom Soros, någon hedgefond, större valuta trading firma eller stor investmentbank som gör en satsning mot kronan för att den verkligen ska falla. För annars så är kronan det svagaste den varit någonsin och det finns säkerligen många som “går på” KPIF snacket och att det knappt är någon inflation i Sverige.

Sänkt ränta kan få kronan att tappa mot EUR

Kronan handlas för 11.67 idag så även om den tappade de fösta två dagarna efter räntesänkningen så har den återhämtat sig något nu. Valutahandel.se skulle inte bli direkt förvånade om vi får se 12 SEK per EUR innan sommaren är slut, förutsatt att man hinner sänka 1-2 gånger innan ECB sänker. Men ifall EU faktiskt sänker räntan innan SEK sänker den nästa gång, så kan den istället stärkas. Carry trading blir åtminstone något mindre intressant för traders som tidigare gillat kronan och frågan är hur snabbt räntan sänks i Sverige framöver. Du kan handla EUR/SEK här.

GBP mot SEK: Fördel kronan

Två dagar i rad efter räntesänkningen så har kronan stärkts mot pundet. Ok, det är från rätt extrema nivåer på 13.6 (vilket är nära ATH på 14) men ändå. Bank of England (BOE) meddelade att en räntesänkning är trolig på nästa möte, vilket fått flera traders och spekulanter att tro allt mindre på pundet. Sänker man för tidigt, frågar man sig. Kanske det kan vara läge att gå in i en trade för GBP/SEK. Du kan med fördel handla på denna webbplats. Du kan med fördel handla GBP/USD valutaparet här, då de har lägst spread och snabbast avslut.

AUD/SEK stärks med 0.3%

Även Australiens valuta (AUD) får lite stryk idag mot kronan och tappar drygt 0.3%. Troligen har vi nått en topp för AUD/SEK, och ytterligare styrka från SEK är inte otänbkbart – utan vore snarare rätt sannolikt.

US dollarn tappar mot SEK

Även dollarn sjunker för andra dagen i rad. Idag så ser vi en tillbakagång på 0.2% för dollarn mot kronan (SEK). I onsdags så handlades USD/SEK för 10.94 och idag ligger den på 10.82, vilket är en stor fördel för kronan. I bästa fall så handlas USD/SEK för 10 mot kronan under mitten av sommaren, även om det motsatta också kan hända och vi når 11 mot SEK istället. För trading med USD/SEK så rekommenderas Skilling, som har lägst spread och bäst villkor för svenskar.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.