fbpx

Fredric från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 28 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Här presenteras fakta, historik och aktuell status för den australiensiska dollarn – en av världens åtta mest handlade valutor. Dessutom kan du ta del av livekurser för AUD mot ett flertal andra valutor, ständigt uppdaterade och i realtid så att du enklare ska kunna hålla koll på hur kursen utvecklas.

AUD/USD  
EUR/AUD  
AUD/NZD  
AUD/JPY  

Bakgrund och historik

Den australiensiska dollarn infördes som officiell valuta i Australien och ett antal kringliggande områden i Stilla havet och Indiska oceanen så sent som år 1966. Valutan är således förhållandevis ung, med endast ett 50-tal år på nacken – att jämföra med t ex USD och GBP som funnits bra mycket längre än så. Föregångare till den så kallade aussiedollarn, var det australiensiska pundet. Det australiensiska pundet tjänade som officiell valuta sedan tidigt 1800-tal, till viss del i kombination med spanska dollar som på sina håll också accepterades som gångbart betalmedel.
Aussiedollarn, som blivit det vedertagna smeknamnet för valutan i syfte att enkelt kunna särskilja den från den amerikanska US-dollarn, ges ut av Australiens centralbank – Reserve Bank of Australia. ISO 4217-kod är AUD.

Utöver hemnationen Australien, är den australienska dollarn också officiell valuta i en valutaunion som innefattar Julön, Kiribati, Kokosöarna/Keeling Islands, Nauru, Norfolkön samt Tuvalu. Samtliga AUD-sedlar är praktiskt nog tillverkade av plast, bl a i syfte att passa för användning på dessa öar där båtliv och fiske utgör en viktig del av det vardagliga livet.

En valuta starkt korrelerad med råvarumarknader

I likhet med exempelvis den kanadensiska dollarn och den nyzeeländska dollarn, är också AUD vad som klassificeras som en råvarutung valuta. Landet har enorma naturtillgångar och är en betydande global exportör av dels spannmål och andra jordbruksprodukter (hela 48,2 % av landets yta utgörs av jordbruksmark), men framförallt mineraler och metaller som t ex stenkol, aluminium, bauxit, uran, flytande naturgas och industriellt tillverkade diamanter. Vidare är också Australiens världens största exportör av järnmalm.
Med bakgrund av exportens enorma betydelse för landets ekonomi, står förstås den australiensiska valutan i nära relation till utvecklingen på de olika råvarumarknaderna – samt till utrikeshandeln med framförallt Kina och övriga asiatiska marknader. Framgångarna till trots, strävar emellertid den australienska regeringen efter att på sikt göra ekonomin mer mångsidig, och att successivt minska den betydelse gruvindustrin har för landets välstånd.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Handla CAD hos Skilling, en av marknadens bästa och mest använda tradingmäklare 2020. Kom igång med BankId på under 1 minut!

Riskvarning: 70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Rekordstark ekonomisk tillväxt – under tre decennier

Den australienska valutan är starkt efterfrågad på den internationella forexmarknaden, och är näst efter USD, EUR, JPY och GBP den femte mest omsatta valutan i världen. Investerare lockas av Australiens synnerligen stabila ekonomi och statliga finanser, som bjudit på en enormt stark ekonomisk tillväxt under de senaste trettio åren. Faktiskt den längsta sammanhängande högkonjunkturen någonsin i modern tid. Helt unikt och helt i en klass för sig. Landet har parerat såväl finanskrisen 2008, som sviktande råvarupriser och andra finansiella orosmoln genom åren på ett imponerande sätt – och lyckats hålla den ekonomiska grunden stabil och robust. Faktorer som naturligtvis höjer valutans popularitetsnivå internationellt sett, och ger AUD statusen av en trygg tillgång att handla.

Inflationen låg under 2019 på låga 1,6 %, BNP-tillväxten på strax under 3 % och den totala statsskulden uppgick i fjol till drygt 41 % av landets totala BNP. Ekonomin har dock naturligtvis påverkats av pandemin under första halvan av 2020, och kommer så att fortsätta påverkas, men de hur stora de slutliga konsekvenserna blir återstår förstås att se – precis som för världens övriga länder.

Varning för känguru

Valutahandel med AUD

Aussiedollar finns att handla hos så gott som alla seriösa valutamäklare, ofta i generösa utbud med ett flertal olika valutapar att välja mellan. Bland de mest handlade paren återfinns klassikern AUD/USD, samt EUR/AUD, AUD/NZD och GBP/AUD. Även AUD/JPY är populärt, främst inom så kallad carry trading, eftersom Japan sedan flera decennier tillbaka levt med negativ räntesats och således är en attraktiv valuta för just carry trading.
Ett av branschens största utbud av AUD-par hittar du hos den uppskattade valutamäklaren Skilling. Där kan du handla såväl tungviktare som USD/AUD och EUR/AUD, som AUD/CHF, AUD/NOK, AUD/PLN och AUD/SGD. Testa ett demokonto och kom igång med valutahandel på endast några sekunder.

Vid handel med större valutapar där omsättningen är hög och likviditeten är god, så som AUD/USD, EUR/AUD, AUD/CHF och AUD/JPY, kan du som trader i regel räkna med konkurrenskraftig och förmånlig spread hos de allra flesta onlinemäklarna. Bra tips om branschens bästa valutamäklare för såväl AUD som andra valutor, hittar du alltid här på Valutahandel.se.

  Valutahandel hade rätt: BoJ stödköpte 2 gångerValutahandel hade rätt: BoJ stödköpte 2 gånger
  Torsdag, 2 maj 2024 23:40
  I vår artikel om yenen förra veckan så varnade vi för att Japans centralbank skulle kunna tänkas stödköpa, då valutan låg på rekordlåga nivåer. Det visade sig att det blev inte bara ett utan hela två stödköp. Är det dags för en svagare yen snart igen då? Eller kommer den stärkas ytterligare? Registrera dig för en bra trading sajt och prova trading själv, med ett...
  Läs hela nyhetsflashen


  Bitcoin eller ETH? Båda slaktas just nuBitcoin eller ETH? Båda slaktas just nu
  Måndag, 13 juni 2022 11:43
  ETH är ner 17% idag och handlas för $1218, efter att ha inlett veckan på $1850. Bitcoin bröt inte bara 30 000 dollar nivån, utan även 24000 nivån för någon timme sedan och är ner 13% idag. Kryptoexperter dividerar om ifall ETH ska ner mot $500, $700 eller kommer vända runt 1000 dollar. Vad tror du? Går du lång eller kör du blankning? Prova själv trading genom Skilling idag till...
  Läs hela nyhetsflashen


  Det första insiderbrottet inom NFT'er?Det första insiderbrottet inom NFT'er?
  Torsdag, 2 juni 2022 13:11
  Nu verkar det som att den första domen i USA mot insiderbrott relaterat till Non-Fungible Tokens (NFT'er) håller på att avslutas i New York's södra distrikt. En före detta anställd på OpenSea kan få upp emot 20 års fängelse. Genom att vara anställd på OpenSea, hävdar åklagaren att den nu före detta anställda tog del av konfidentiell affärsinformation för att...
  Läs hela nyhetsflashen


Valuta
Land
kr SEK
Svenska
GBP
Storbritannien
$ USD
USA
EURO
Europeiska Unionen
JPY
Japan
C$ CAD
Kanada
Om du också är intresserad av att bli kontaktad av en av våra pålitliga samarbetspartners som kan hjälpa dig att hitta rätt handelsplattform så tveka inte att ange dina kontaktuppgifter nedan.

Jag accepterar villkoren och att mina kontaktuppgifter lagras i enlighet med rådande lagstiftning.

Land
Ränta
Svenska flaggan Sverige
0%
Storbritanniens flagga UK
0.10%
Amerikanska flaggan USA
0-0.25%
Europeiska Unionens flagga EUROPA
0%
Kanadensiska flaggan Kanada
0.25%
Norska flaggan Norge
0.25%

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.