fbpx

Johan från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren NS Broker för 9 minuter sedan.

» Prova NS Broker du med.
61% av NSFX Limited's retail kunder förlorat pengar när de har handlar CFDer.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Spelbolaget Gamestop gick från utdömd aktie till astronomisk kursrusning inom loppet av bara några veckor som resultat av en massiv kupp orkestrerad på nätforumet Reddit. Även biojätten AMC har satts i börsrebellernas sikte och stigit mycket i värde – men varför händer detta och hur ska man tänka som småsparare?

Slaget om spelbolaget Gamestops aktie har utan tvekan varit veckans största snackis både inom och utanför börsen. På ena sidan står mäktiga hedgefonder som blankat aktien i det krisdrabbade bolaget, och på andra sidan står de så kallade Wallstreetbets, vilka är en (stor) grupp unga aktiesparare ute efter att rebellera mot hur de allra rikaste och mäktigaste i mångt och mycket äger och kontrollerar marknaden med improduktiva handelsmetoder.

Ett par dagar efter att kuppen inleddes har stora hedgefondbolag blött miljarder på de misslyckade blankningarna och många småsparare har blivit stormrika – men det huvudsakliga syftet för Wallstreetbets är lika mycket ideologiskt, som ekonomiskt. Man vill tjäna pengar, men man vill också sätta dit dem som girigt spekulerat i Gamestops fall och på så sätt kasta ljus på att vissa regleringar måste till på marknaden. En aktion som bland andra Tesla-grundaren Elon Musk inte varit sen att uppmärksamma. Det här är vad som hänt:

GameStop logo

1. Hedgefonder spekulerar i Gamestops undergång och blankar aktier

Världens största återförsäljare av TV-spel och speltillbehör, Gamestop, har de senaste åren gått från enorma framgångar till svidande förluster i takt med att onlinespelen tar över marknaden. Bolaget har dragits med skulder, blött pengar och tvingats stänga ned många av sina fysiska butiker, vilket fått marknaden att tappa förtroende för dess framtid och ansett dem vara ett sjunkande skepp. Så pass att många av de mäktigaste hedgefondbolagen på Wall Street nyligen beslöt sig för att massivt blanka Gamestop-aktier i hopp om att kunna sko sig ännu rikare på spelbolagets fall.

2. Småsparare sluter upp på Reddit och manar till köpläge

Information om hedgefondernas korta positioner i Gamestop når privata aktiesparare på nätforumet Reddit, vilka i syfte att provocera och rebellera manar till köp av aktien. Det ryktas om att över två miljoner privatsparare har anslutit sig till den snyggt organiserade kuppen.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prova en marknadsledande valuta- och aktiemäklare med snäv spread, fantastisk säkerhet med BankID och svenska betalmetoder såsom Swish. Registrera dig hos Skilling idag!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.


Den plötsligt enorma efterfrågan får aktien att rusa i pris och stiga med över tusen procent på mycket kort tid – vilket givetvis skapar kaos på börsen då de som blankat plötsligt står inför risken att förlora miljarder. I ett försök att stävja utvecklingen införde flera aktiemäklare i torsdags ett tillfälligt köpstopp för Gamestop, vilket fick som resultat att aktien föll kraftigt – men också att den upproriska inställningen på Reddit eldades på. Köpstoppet hävdes senare och euforin på marknaden tog åter fart.

Rusning även för biokedjan AMC – med flera

I kölvattnet av som hänt med Gamestop har ännu ett skulddrabbat företag dragits med – biojätten AMC, som sedan länge dragits med minusresultat och där blankare sett en chans att tjäna pengar på nedgång. Även denna aktie har rusat i pris och stigit kraftigt på mycket kort tid – från 4,96 USD den 26 januari till 19,90 USD den 27 januari. En viss backning skedde sedan under torsdag och fredag då många valde att sälja, men priskriget är fortfarande långt ifrån över. I veckan emitterade även bolaget miljontals nya aktier och tog in nästan en miljard USD i nytt kapital.

Utöver AMC har även finska Nokia, flygbolaget American Airlines och mobiljätten Blackberry fåt erfara en liknande anstormning, med ett enormt köpsug frammanat av stora blankningspositioner.

Hålla i eller sälja – Diamond hands vs. Paper hands

För de som hakat på köphysterin och investerat i Gamestop eller AMC har de senaste dagarnas stora dilemma varit huruvida man ska hålla i eller om man ska sälja av och räkna hem den förmodligen största vinsten man någonsin gjort. Vad väger tyngst – den ideologiska segern eller den ekonomiska? Eller både och?

På Reddit uppmanas anhängare att hålla i för såväl sakens som pengarnas skull – att inte ge efter och spela hedgefonderna i händerna. Att driva på för ännu högre förtjänster, och för ännu större förluster för bolagen man vill nita. Samtidigt är riskerna enorma och många småsparare är rädda att bli stående med Svarte Petter när racet väl är över. Det är Diamond hands vs. Paper hands – det vill säga de som har nerver nog att hålla i sin position maximalt, kontra de som väljer att kasta in handduken och enligt andra sälja på tok för tidigt.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Prova en marknadsledande onlinemäklare med ett stort utbud av aktier-CFD'er, såsom GameStop och AMC. Registrera dig hos Capital idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Experter ense om stark avrådan

Huruvida man som privat investerare och småsparare ska ge sin i det som pågår är förstås upp till var och en att bedöma utifrån sin egen ekonomi, hur pass insatt man är i börsen rent allmänt och i den amerikanska marknaden specifikt, samt vilka risker man är villig att ta. Många experter avråder starkt småsparare från att ge sig in spelet – såvida man inte har stenkoll på vad som händer, varför det händer och hur denna typ av kursmanipultaion fungerar. Chansen att tjäna riktigt mycket pengar på kort tid finns där, men risken att bränna sig rejält är precis lika stor.

Gamestop stängde i fredags på 325 USD, att jämföra med en kurs på 18,84 USD vid årsskiftet. I forumen på Reddit och i andra sociala medier spås aktien kunna fortsätta stiga upp emot 500-1000 USD, varför många ännu håller i och många fortfarande valde att köpa innan stängning igår. Öppningen på måndag lär minst sagt bli en nagelbitare värd att följa, oavsett om man har investerat eller inte.

Hur slaget om Gamestop slutar återstår ännu att se, men redan nu ryktas det om att rättsliga åtgärder övervägs – och att hela cirkusen är hett stoff för en framtida storfilm. Kanske ser vi en ny Big Short-succé rullas ut på biograferna redan nästa år?


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.