fbpx

Tess från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 8 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Proceduren för blankning av aktier med CFD'er eller aktieindex är idag mycket lättare än vad många kanske föreställer sig. Valutahandel ger dig en guide som närmare beskriver precis hur man går tillväga för att blanka, vilket syfte strategin har samt vilka möjligheter och risker blankning är förenat med.

För den som sedan tidigare är välbekant med aktier och handel med andra typer av finansiella instrument är begreppet blankning aka aktiehandel på steroider – eller “gå kort” – som det också kallas förmodligen inget nytt. Är man däremot nybörjare kan det vara långt ifrån glasklart. Dels själva innebörden av blankning, men också hur det fungerar, varför man gör det och hur man kan gå tillväga.

Lyckligtvis är det överlag betydligt mindre komplicerat än vad många först förväntar sig. Man behöver inte ha 15+ år som investerare och trader på nacken för att kunna blanka aktier och göra det bra. Kunskap om hur det går till är dock viktigt. Låt oss reda ut de vanligaste frågetecken kring hur blankning fungerar och på vilket sätt man som handlare kan göra det.

Många tycker att blankning låter krångligt eftersom det inte sällan är ett relativt ovanligt sätt att handla på när det kommer till aktier. Att blanka valutor är däremot något som är vanligt eftersom man handlar valutor i par. Handlar man exempelvis USDSEK och alltså tror att svenska kronan kommer tappa mot dollarn så blankar man SEK, dvs genom att ‘köpa USD för SEK'. Det blir ett naturligt sätt att tänka kring blankning. Traditionell blankning av aktier däremot går ut på att man ‘lånar' aktier till ett visst pris, som säljs när priset nått en viss nivå och man tjänar pengar på mellanskillnaden. När man handlar aktier via CFD är det betydligt tydligare vid blankning. Man köper aktien för en viss kurs och säljer den när den gått ner till ett lägre pris. Systemet hanterar det till fullo åt dig som handlare. Att tjäna pengar på aktiers nedgång i pris kan vara väldigt intressant att prova i en bear-market när de flesta tillgångarna går ner. Många av de stora finansprofilerna har tjänat sina pengar genom just blankning av aktier. Vill du också prova på blankning så kan du göra det smidigt och lättförståeligt hos EU-licensierade mäklaren Skilling som är startat av Skandinaver. Börja då med att skapa ett konto här med hjälp av email eller BankID, gör en insättning från 1200 SEK (med t.ex. betalkort, banköverföring eller Swish) och kom igång med din första blankningsposition redan idag. Det är både kul och spännande när man väl är igång, men kom ihåg att aldrig riskera mer pengar än du har råd att förlora. Börja med ett belopp och ta det vidare till nya nivåer är du är bekväm med det. Här kan du också se en lista på de aktier du kan blanka.

Vad är blankning?

Blankning är en tradingstrategi som gör det möjligt att tjäna pengar på tillgångar som tappar i värde. När man blankar eller går kort i aktier (alternativt valutor, råvaror som komplement eller andra typer av tillgångar) lånar man tillgångar och säljer dem vidare med förhoppningen om att kursen ska sjunka tills dess att det är dags att köpa tillbaka dem och lösa lånet. Har kursen sjunkit köps aktierna tillbaka till ett lägre pris än vad man sålde dem för, och man har således gjort en vinst på affären.

Till skillnad från en vanlig investering där man hoppas på uppgång i aktiekursen för att få bra avkastning, strävar man vid blankning alltså efter det motsatta – en nedgång.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prova köp eller blankning av aktier hos Skilling. Snabbt, smidigt, roligt och enkelt. Testa själv nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Hur får en blankare ner kursen?

Grundtanken bakom blankning är egentligen precis densamma som när man investerar långsiktigt i aktier i hopp om kursuppgång – man vill köpa aktierna billigt och sälja dem dyrt. Själva processen är dock omvänd.

I vanliga fall köper man aktierna först, och säljer dem sedan när kursen har gått upp och man kan räkna hem en vinst. När man blankar eller går kort säljer man istället tillgångarna – vilka man lånat av exempelvis fondbolag, försäkringsbolag eller pensionsbolag – först, för att sedan köpa tillbaka dem när kursen har gått ned. Omvänd process till trots, är alltså syftet egentligen detsamma.

Eftersom priset på aktier i grunden styrs av tillgång och efterfrågan (vilka i sin tur påverkas av en rad olika faktorer som marknadens förtroende för bolaget och hur bolaget presterar ekonomiskt), påverkar blankare kursen när de säljer. Försäljning av en viss aktie ökar tillgången på det specifika värdepappret och kan dessutom påverka andra aktieägare att också sälja. Ökad tillgång och minskad efterfrågan pressar ned priset och möjliggör ett billigare återköp av de lånade aktierna – vilket då resulterar i en vinst för den som blankat.

Viktigt att känna till är dock att hur pass mycket effekt en blankning får på en aktiekurs beror på hur stor volym som blankas – det vill säga hur många aktier som säljs – samt vem som blankat, hur många som blankar samtidigt i samma aktie och hur länge de håller i sin korta position. Ju fler som blankar, ju större volymer som säljs och ju längre blankningen pågår, desto mer kan aktiepriset sjunka.

Hur går man tillväga vid blankning?

Själva proceduren är som synes alltså inte speciellt krånglig – blankning handlar om att köpa billigt och sälja dyrt, fast i omvänd ordning.

Rent praktiskt finns i huvudsak två etablerade metoder att använda sig av vid blankning; en mer traditionell och en mer modern.

1. Det traditionella sättet att blanka: Ring banken och låna aktier
Väljer man detta tillvägagångssätt kontaktar man kort och gott sin bank med en förfrågan om att få låna aktier, vilka man sedan kan sälja och slutligen köpa tillbaka när kursen (förhoppningsvis) har sjunkit. För att få låna aktier måste vissa villkor uppfyllas och det tillkommer krav på avkastning och ränta. Det finns även ett slutdatum då de lånade aktierna måste lämnas tillbaka.

2. Modern blankning: Använd CFD'er

Med hjälp av CFD'er och andra derivatinstrument är det enklare än någonsin att komma igång med blankning av aktier, valutor, råvaror och inte minst kryptovalutor – givet volatiliteten i krypto har till exempel Bitcoin blivit alltmer populärt att blanka.

När du handlar CFD'er spekulerar du i en underliggande tillgångs prisrörelser, utan att äga själva tillgången. Tack vare detta kan du blanka allt som är prissatt hos den mäklare du använder, eftersom du inte är beroende av att någon måste låna ut de faktiska tillgångarna. Instrumentet passar utmärkt för blankning av aktier och finns tillgängliga hos en mängd olika tradingmäklare – däribland populära Skilling, IG och Capital.com för att nämna några av de plattformar med högst betyg bland användare.

Upptäck aktiehandel med CFD'er hos Skilling – registrera dig med BankID och börja trada idag.

Varför blanka? Vilka är fördelarna?

Den givna uppsidan med blankning är förstås möjligheten att tjäna pengar på marknader där pristrenden pekar nedåt, snarare än att bara ha den möjligheten när tillgångar ökar i värde.

Att gå kort i aktier tillför således ytterligare en dimension till din trading. Förutspår du nedgång i en viss aktie eller överlag på en viss marknad kan blankning vara en strategi som, förutsatt att du lyckas väl, potentiellt kan ge en god förtjänst.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Över 30 marknader i Europa att blanka eller köpa på. Lägst courtage för aktiehandel. Prova Degiro nu!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Vilka risker finns att ta hänsyn till?

God riskmedvetenhet är a och vid alla former av finansiella investeringar – inte minst vid blankning. Den största risken i att gå kort i en tillgång handlar om belåningen – antingen via traditionell blankning där man de facto lånar aktier och säljer, eller om man använder CFD'er med hävstång och belånar upp sig till en större position.

Förutsättningen för att kunna gå med vinst är att man kan köpa tillbaka de aktier man blankade till ett dyrare pris än vad man sålde dem för – och för att det ska vara möjligt måste tillgångarna sjunka i värde. För detta finns emellertid inga garantier. Aktierna kan precis lika gärna stiga i värde, vilket i sådana fall skulle innebära att man tvingas köpa tillbaka dem för ett högre pris och således gå back. Eventuellt rejält back om man har handlat CFD'er med hävstång.

Givet denna risk är det viktigt att använda blankning med stor försiktighet och aldrig riskera mer än man har råd att förlora. Med det sagt är det icke desto mindre en värdefull strategi att lära sig och att behärska för möjligheten att bredda sin trading och sina chanser till avancemang.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.