fbpx

Pär från Norrköping

Registrerade sig hos valutamäklaren StormGain för 20 minuter sedan.

» Prova StormGain du med.
Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Anspänningen är stor inför den nya amerikanska jobbrapporten som kommer imorgon fredag. Årets tidigare statistik har gett tydlig effekt på såväl USA-börsen som den svenska marknaden, varför nerverna är på helspänn hos många inför morgondagens siffror. Valutahandel har kikat närmare på hur rapporten kan komma att påverka börsen – och varför.

En gång i månaden släpper USA ny statistik över utvecklingen på arbetsmarknaden i landet. Imorgon är det dags igen, då en rykande färsk rapport från november månad publiceras. Då inte mindre än åtta av årets hittills tio släppta jobbrapporter har skapat stor rörelse på aktiemarknaden, är stämningen på börsen nervös inför morgondagens siffror. Efter ett minst sagt dystert år på börsen, är förhoppningarna höga på ett mindre positivt besked imorgon. Dålig fart i ekonomin kan nämligen visa sig ge rejäl eld i baken på aktiemarknaden.

Varför har den amerikanska jobbrapporten så stor inverkan på börsen?

Statistik över arbetsmarknaden ger ett viktigt mått på hur ekonomin mår. Parametrar som arbetslöshet och löneutveckling visar hur väl den amerikanska ekonomin klarar sig med de åtstramningar som Federal Reserve har gjort under året – och om det utifrån det finns utrymme att dra åt svångremmen ytterligare lite till.

Så länge läget ser hyfsat okej ut på arbetsmarknaden, att arbetslösheten inte skjuter i höjden och löneutvecklingen inte sjunker som en sten, kan räntan hållas fortsatt hög – eller till och med höjas ytterligare. Något som i sin tur brukar få börsen att surna till, då högre räntekostnader tvingar både privatpersoner och företag att bli mer restriktiva med sina pengar. Investeringar får helt enkelt stryka på foten när levnadskostnaderna ökar.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Grym mäklare för traders med höga krav på bra villkor, en plattform i världsklass och stort utbud av tillgångar. Testa eToro du med!

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Direkt effekt på Stockholmsbörsen under året

Att den amerikanska ekonomin skapar ringar på vattnet som når hela vägen över Atlanten och till svenska marknaden vet vi. Räntebesked från Fed skapar turbulens – men även dessa jobbrapporter. Av de rapporter som kommit månadsvis för januari till oktober i år, har inte inte mindre än 8 (av 10 totalt) gett avtryck på Stockholmsbörsen. Av den totala utvecklingen för svenska aktiemarknaden på i år hittills +1,5%, har mycket av rörelsen skett i samband med att jobbsiffrorna för USA har kommit.

Varför hoppas många på en dyster rapport?

En dålig jobbrapport är naturligtvis ingenting positivt i sig, eftersom det innebär att människor har det tufft ekonomiskt. Att många hoppas på dåliga siffror imorgon är således tudelat. Tittar vi enbart på börsen kan emellertid en kass jobbrapport ge desto bättre utveckling i aktier. Sambandet däremellan? Råder det snålblåst på arbetsmarknaden måste Fed sannolikt börja stanna av eller trappa ned åtstramningarna och dra i handbromsen med räntan. Ångar man på i samma takt trots ökad arbetslöshet och en dyster kurva för löneutvecklingen finns risk att det ekonomiska läget blir än mörkare än vad det redan är.

Skulle siffrorna visa sig vara helt okej, signalerar det istället att ekonomin än så länge står hyfsat pall för trycket – och att man kan låta lättnaderna dröja ett slag till. Senaste rapporten, med siffror för oktober, visade en viss avmattning i löneutvecklingen, men inte tillräckligt för att det skulle vara någon fara på taket. Visar sig siffrorna vara lite för bra även imorgon, minskar pressen på Fed att trappa ned på takten och risk finns istället att fler stora räntehöjningar kommer – med dålig stämning på börsen som följd.

Hur bör man tänka eller agera inför den nya jobbrapporten imorgon?

Spekulationer till trots går det inte att förutsäga vad den amerikanska jobbrapporten kommer att visa imorgon. Istället blir det precis det – spekulationer. Har du tillgångar på börsen är rådet att spänna fast dig och så gott det går vara förberedd på att det kan bli skakigt imorgon – åt det ena eller andra hållet. Är siffrorna dåliga finns goda chanser att vi får en positiv effekt på USA-börserna, och med det även på Stockholmsbörsen. Är de istället helt okej, eller till och med bra, kommer sannolikt en nedgång att ske.

I skrivande stund ser stämningen ut att vara ganska hoppfull inför morgon. Bland amerikanska börsindex stängde Dow Jones Industrial Average på +2,18% igår, Nasdaq +4,41% och S&P500 på +3,09%. Här hemma i Sverige är OMXS 30 just nu upp 1,02%, efter snart två timmar sedan dagens börsöppning. Vill du passa på att handa index, alternativt aktier, råvaror eller givetvis – valutor? Prova Skilling. En svensk toppmäklare med gott rykte, hög transparens och några av marknadens lägsta spreads. Dessutom med ett mycket bra utbud av preiumtillgångar och flera olika plattformar att handla på.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valutor, index och andra tillgångar hos en mäklare med stort utbud av instrument, låga spreads och säker registrering med BankID. Testa Skilling!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.