fbpx

Simon från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 7 minuter sedan.

» Prova IG du med.
79% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

USD Coin är ett av världens största stablecoins och ett populärt alternativ för den som är sugen på krypto, men som vill ha lite mer trygghet och stabilitet än vad den konventionella kryptomarknaden kan erbjuda. Här är allt du behöver veta om USDC i en artikel med stablecoin fakta om just den näst största inom de valutapeggade alternativen.

Stablecoins likt USDC är precis som vanliga kryptovalutor virtuella coins skapade med blockchainteknik. Till skillnad från renodlade kryptomynt har stablecoins däremot sitt värde knutet till en underliggande fysisk tillgång – till exempel en fiatvaluta eller en råvara. Syftet med den här typen av krypto är att överbrygga avståndet mellan det traditionella finansiella systemet med vanliga fiatpengar, och det nya digitala med virtuella tillgångar. Med värdet peggat mot en faktisk, fysisk tillgång är stablecoins betydligt mindre volatila än vanliga kryptovalutor. Genomlysningen är generellt också bättre för stablecoins.

Precis som med vanliga krypovalutor finns idag ett relativt stort antal olika stablecoins på marknaden. Nya mynt tillkommer också hela tiden – av vilka somliga är bättre, och andra sämre.

USDC – vilket står för USD Coin – lanserades på marknaden i september 2018 och har sedan dess vuxit till ett av de mest handlade mynten i den här kategorin av tillgångar.

Vem ligger bakom USD Coin (USDC)?

Huvudgrundaren bakom USD Coin är teknikföretaget Circle, vilka förutom detta stablecoin också är specialiserade på betallösningar enligt Peer to Peer-modellen. Det operativa arbetet med USDC sköts genom dotterbolaget Centre – ett konsortium under vingarna på huvudaktören Circle. Centre är det bolag som emitterar USD Coin och har så gjort sedan start.

Konsortiet Centre är vidare ett samarbete mellan Circle och ytterligare ett par av kryptobranschens största aktörer; exchange-plattformen Coinbase är en del av Centre, likväl som miningföretaget (för BTC) Bitmain.

Historien bakom USDC: Hur introducerades denna kryptovaluta?

Det första officiella uttalandet om att Circle med samarbetspartners skulle släppa ett nytt stablecoin gjordes i mitten av maj 2018. Några månader senare, i september samma år, lanserades USDC på marknaden och blev därmed tillgänglig för allmän handel.

USD Coin bygger på ett öppet smart kontrakt, vilket ger användare världen över möjlighet att snabbt och säkert utföra transaktioner i valutan helt utan mellanhänder. Överföringar och betalningar sker helt friktionsfritt och utan vare sig övervakning, verifiering eller annan inblandning av någon tredje part – exempelvis en bank. Tanken var, precis som redan nämnts, att skapa en virtuell decentraliserad valuta, men med bättre trygghet än vanliga kryptomynt. Med USDC skulle användare kunna nyttja alla fördelar med krypto – vilka framförallt inkluderar omedelbara transaktioner mellan parter oberoende av tid på dygnet eller var i världen man befinner sig – men till en lägre risk än vad vanliga kryptotillgångar som Bitcoin och Ethereum har.

Genom att backa upp värdet av USDC med US dollar och pegga värdet mot denna, finns ett skydd mot fritt fall som renodlade kryptocoins inte har. En USDC är alltid värd 1 USD. Visst kan dollarn tappa (och förstås öka) i värde den med, men fiatvalutor har en helt annan stabilitet än krypto – varför stablecoins också får detsamma.

Världens näst mest populära stabelcoin – men världens största nätverk

I fråga om uppbyggnad och syfte liknar USDC många andra stablecoins, vilka också är skapade på liknande sätt och av samma anledningar. Imponerande är emellertid den tillväxt man lyckats med för USDC på blott fyra år. En relativt kort tid sett till framgångarna som rönts.

USDC är idag världens näst mest populära stablecoin efter USD Tether, men nätverket på vilket den är skapad och handlas med är det största av sitt slag. USDC kan handlas som ERC-20, Algorand ASA, Solana SPL token, Stellar Asset, Hedera token, Avalanche ERC-20 samt Tron TRC-20.

Valutan steg snabbt i popularitet efter det att den lanserades 2018 och idag kan Centre och USD Coin stoltsera med att ha världens största digitala ekosystem för handel och transaktioner med digitala valutor. Hundratals företag och andra aktörer – bland andra olika typer av betaltjänster, DeFi-plattformar, exchangesajter och digitala plånböcker – stödjer USDC och accepterar såväl överföringar som betalningar i valutan.

Jämför man USDC med USD Tether, vilken är den mest handlade stablecoin-valutan i världen, är det imponerande att USDC lyckats bli så stor på ganska mycket kortare tid än största konkurrenten. USDT lanserades på marknaden redan 2014 – hela fyra år före USDC, och har därmed haft betydligt längre tid på sig att etablera sig så som den gjort.

Enligt många den säkraste valutan i sitt slag

Gemensamt för alla stablecoins är att de backas av någon slags reell tillgång och att värdet för ett stablecoin är bestämt att motsvara ett visst värde i den tillgång den är peggad mot. Många backas av USD, men det finns också mynt peggade mot bland annat EUR samt råvaror som guld och silver.

Trots att det ska finnas ett motsvarande värde i en reell tillgång för ett stablecoin, kan det se lite si och så ut med detta för vissa mynt. Långt ifrån alla coins som är peggade mot den amerikanska dollarn har faktiska pengar på banken som backar upp kryptovalutans sammanlagda värde. Här är USDT ett bra exempel. Valutan är som redan nämnts populär, men också flitigt kritiserad för bristande transparens gällande reella tillgångar. USD Tether är knuten till den amerikanska dollarn, men backas av en brokig skara tillgångar på ett eller annat sätt kopplade till USD. Enligt vissa rapporter utgörs endast 2-3% av de tillgångar som backar Tether av kontanta tillgångar. Resten är olika typer av värdepapper och andra finansiella instrument.

USDC anses av många vara det säkraste alternativet för den som vill investera i en kryptovaluta knuten till dollarn. Detta eftersom värdet här faktiskt säkras av 100% kontanta tillgångar och amerikanska statsskuldväxlar, vilket också kontrolleras och attesteras av revisionsbolaget Grant Thornton. För investerare innebär det här en trygghet i att man alltid kan växla in sina USDC och vara säker på att få motsvarande värde i vanliga amerikanska dollar.

Var kan man handla USDC?

USDC finns att handla hos ett stort antal valutamäklare och exchangeplattformar som stödjer transaktioner med kryptovalutor. För bra villkor och hög säkerhet rekommenderar vi bland andra Capital, Binance och Coinbase.

Bli kund hos Capital här!

Sammanfattning: Korta fakta om USDC

– Ges ut av Centre, vilka ägs av techbolaget Circle
– Lanserades september 2018
– Världens näst största stablecoin
– För närvarande finns omkring 51 miljarder USDC i omlopp
– Sedan lanseringen har hittills transaktioner till ett samlat värde av 1,7 triljoner USDC genomförts
– Bygger på Etehereums blockkedja
– Brett globalt stöd
– Säkraste USD-backade stallmyntet enligt många
– Har ett fast värde där 1 USDC alltid är värd 1 USD
– Officiell webbplats: www.circle.com/en/usdc

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.