fbpx

Kristoffer från Bromma

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 16 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Valutahandel ger dig en komplett guide till allt du behöver veta om stablecoins.

Här hittar du allt från information om vad ett stablecoin är till detaljer om vad som skiljer de olika mynten åt och hur du kan använda dig av stablecoins. Givetvis bjuder vi även på en topplista över alla världens någorlunda trovärdiga stablecoins samt en över de som är rankade bäst i världen.

Vad är ett stablecoin?

Ett stablecoin är en specifik typ av kryptovaluta vars värde är peggat mot en annan tillgång – företrädesvis en vanlig fiatvaluta, en råvara (exempelvis guld eller en industriell metall) eller en konventionell kryptovaluta. De tillgångar som stablecoins är knutna till är ofta betydligt mindre volatila och således mer stabila värdemässigt än vanliga kryptovalutor (givetvis undantaget de som är knutna till just krypto). Detta kan också sägas vara hela syftet med stablecoins och den främsta anledningen till varför de kom till – det vill säga att erbjuda ett lite mer stabilt alternativ än mer renodlade kryptovalutor.

Majoriteten av de stablecoins som finns idag är peggade mot en traditionell fiatvaluta. Mest representerade är onekligen USD, men det finns även ett fåtal stablecoins som är knutna till antingen euro, yen eller GBP. När det kommer till råvaror så finns det ett flertal stablecoins bundna till guld eller silver.

Att värdet för ett stablecoin är knutet till en annan tillgång – exempelvis euro eller amerikansk dollar – betyder att en stablecoin alltid har ett relativt fast motsvarande värde i den tillgång den är bunden till. För enkelhetens skull motsvarar ett stablecoin oftast en euro eller en dollar (alternativt ett fast värde i annan tillgång), beroende på vilken valuta myntet är peggat mot.

För den som investerar i stablecoins är detta naturligtvis en väsentlig skillnad jämfört med mer högprofilerade kryptovalutor som Bitcoin eller Ethereum. Vanliga valutor som USD eller EUR kan förvisso försvagas i pris, men inte närheten av så mycket som är normalt för riktiga kryptovalutor. En investering i stablecoins kan således sägas vara en något tryggare investering än en i konventionell krypto. Det används även ofta som en tillfällig värdeförvarare under volatila perioder på kryptomarknaden.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Sugen på att handla krypto som proffsen? Nu är det möjligt, med eToro copy trading. Skapa ett konto för copy trading nu!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Vilka är marknadens största stablecoins?

Tether (USDT): USDT är inte bara världens största stablecoin utan även världens första. Valutan gjorde entré på marknaden 2014 och har sedan dess kommit att bli den med överlägset högst omsättning av alla stablecoins. Storheten till trots är USDT ingen favorit bland regulatorer. Säkerheten är inte på topp eftersom reserverna som ska backa upp valutans värde är rejält brokiga. Här finns såväl statsskuldväxlar och företagsobligationer som kontanta medel och andra typer av tillgångar. Givet detta är risken högre med USDT än med vissa andra stablecoins, men eftersom den höga omsättningen gör den lämplig för trading fortsätter den likväl att växa i popularitet.

BUSD – Binance USD: BUSD är den egna valutan på världens största kryptoexchange – Binance. Ett stablecoin som genomgående är och har varit både starkt och stabilt. BUSD är som namnet avslöjar knuten till USD, där 1 BUSD är lika med 1 USD.

USDC – USD Coin: En av Valutahandels favoriter bland stablecoins. USDC är precis som USDT knuten till amerikanska dollarn, men till skillnad från Tether är USDC mer säker. Värdet backas nämligen upp 100% av kontanta medel. USD Coin är en Ethereum-baserad token som backas av både Coinbase och CENTRAL. Värdet för 1 USDC motsvarar alltid 1 USD.

PAX Gold (PAXG): Ethereum-baserat stablecoin vars värde är peggat mot guld. Intressant alternativ för dig som är intresserad av stablecoins knutna mot andra typer av tillgångar än fiatvalutor. PAX Gold kan beskrivas som ett digitalt sätt att äga guld i form av kryptovaluta. En PAXG motsvarar värdet av en troy ounce guld.

EURT – Tether EUR: Stablecoin skapat i Tether Network, precis som systervalutan USDT. EURT är knuten till euron, där värdet för 1 EURT alltid motsvarar 1 vanlig EUR. EURT backas likt USDT av flera olika typer av tillgångar – inte bara cash.

GYEN: Ett av få stablecoins med värdet knutet till JPY istället för euron eller dollarn. GYEN är en produkt av företaget GMO-Z.com Trust Company, vilka menar att de har kontanta tillgångar som till fullo backar upp värdet av deras stablecoin.

USDP – PaxDollar: USDP har funnits sedan 2018 då den lanserades på marknaden av skaparna Rich Teo och Charles Cascarilla. Liksom många andra stablecoins är USDP en token skapad på Ethereums nätverk. Valutans utgivare hävdar att 100% pengarreserver finns i USD.

TerraUSD – UST: Decentraliserad stablecoin vars värde alltså inte backas av kontanta medel på banken. För att mynta en UST måste värdet av 1 USD i valutan LUNC istället brännas, dvs Luna Classic. Detta stablecoin har de-peggats och stödjs inte längre av Terra nätverket. Istället har en ny Terra blockkedja skapats som inte har något stablecoin och den gamla kedjan har döpts om till Terra classic.

Dai: Även Dai är en decentraliserad stablecoin som bygger på smarta kontrakt på Ethereums nätverk. Värdet av Dai backas istället upp av säkerhet i tillgångar på MakerDAO-plattformen.

TrueUSD – TUSD: ERC-20 token skapad på Ethereums nätverk. TrueUSD var den första kryptovalutan att backas fullt av fysiska tillgångar i USD. 1 TUSD är lika med 1 vanlig USD.

Binance GBP Stable Coin -BGBP: Undrar du om det finns ett stablecoin för pundet? Ja, det finns faktiskt genom Binance ett alternativ som kallas Binance GBP Stable Coin med förkortningen BGBP. Du kan handla det genom att skapa konto hos Binance.

Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 1 EUR
Beskrivning: Vill du handla BUSD till bästa möjliga kurs? Testa då Binance idag!

Riskvarning: Riskera aldrig pengar du inte har råd att förlora.


Har ni en topplista över alla stablecoins?

Självklart, nedan följer en komplett lista över de just nu mest trovärdiga stablecoins på marknaden. Utöver dessa finns också ett antal mindre coins kopplade till tillgångar som guld, silver och andra råvaror. Generellt så kan man konstatera att stable coins tillhör en investeringstrend 2022 för många. Här kommer topplistan:

1. Tether
2. USD Coin
3. Binance USD
4. TrueUSD
5. Reserve Rights
6. HUSD
7. Paxos Standard Token
8. Tether Gold
9. Gemini Dollar
10. Dai –
11. Terra USD (UST)
12. USDK
13. QCash
14. Stasis EURS
15. Neutrino Dollar
16. Rupiah Token
17. Anchor
18. Egora Dollar
19. EURBASE
20. BitCNY
21. Constant
22. EOSDT
23. BitUSD
24. NuBits
25. USDX
26. White Standard
27. Binance GBP
28. BitEUR
29. StableUSD
30. xEUR
31. 1SG
32. JSSF
33. JSBP
34. JSE
35. QUSD
36. USDQ
37. NairaX
38. VNDC
39. Euro Tether (EURT)

Vilket är marknadens bästa stablecoin?

Valutahandels favorit är, mycket på grund av stabiliteten, USD Coin. Samtidigt skulle många andra framhålla USD Tether som den bästa på grund av den höga omsättningen och det faktum att den valutan är störst. Bägge valutorna kan således klassas som marknadens bästa stablecoins.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla ett flertal kryptovalutor, med eller utan hävstång. Du väljer själv. Prova ett demokonto hos eToro nu!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Varför använda ett stablecoin?

Stablecoins är en perfekt gyllene medelväg när du vill få tillgång till alla de fördelar som är förenade med kryptovalutor – exempelvis blixtsnabba och billiga transaktioner dygnet runt, sju dagar i veckan – men utan den extrema volatilitet och osäkerhet som också följer. Som investerare får du också en trygghet i vetskapen om att värdet på ditt stablecoin alltid har ett fast motsvarande värde i en annan tillgång.

Vidare lanserades också stablecoins på marknaden för att minska avståndet mellan traditionella valutor och vanliga kryptovalutor. Med stablecoins blir kryptomarknaden tillgänglig för fler eftersom inget krav på redan befintligt innehav i krypto finns.

Var kan jag köpa stablecoin?

Stablecoins kan köpas på ett flertal olika ställen på nätet, av vilka de mest populära är:

eToro: Störst och bäst på copytrading, men även en ledande mäklare för kryptohandel. eToro är reglerad inom EU och erbjuder kvalitativ handel till låga avgifter. Det går att handla krypto lite enklare med eToro än andra plattformar och den fungerar i princip både som svenska Avanza, men med större utbud för krypto och samtidigt med ännu fler funktioner. Prova själv handla krypto lite enklare hos eToro.

MetaMask: MetaMask är en virtuell plånbok genom vilken användare kan få access till Ethereums nätverk – och därmed alla de stablecoins som är skapade på den blockkedjan.

Crypto.com: Crypto.com är en av världens snabbast växande plattformar för handel, förvaring och hantering av virtuella tillgångar. Användare kan bland annat dra fördel av förmånlig cashback och bonusar, låga avgifter och ett stort utbud.

Stormgain: Marknadens största utbud av kryptovalutor och stablecoins. Stormgain är en populär global kryptoplattform med en mycket användarvänlig sajt, hög säkerhetsnivå och förmånliga villkor.

Prova Stormgain här!


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Det enklaste stället att handla stablecoins på för svenskar. Upptäck eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Hur skiljer sig olika stablecoins åt?

Stablecoins kan skilja sig åt från varandra på flera olika sätt. Att deras respektive värde är peggat mot en annan tillgång är egentligen en av få gemensamma nämnare.

Följande är några av de förutsättningar som kan skilja sig mellan olika stablecoins:

+ Baserade på olika tillgångar, såsom USD, guld eller EUR.
+ Olika utgivare.
+ Säkerheten – det vill säga de reserver som backar upp värdet av valutan – varierar.
+ Decentraliserad vs. centraliserad – Hänger ihop med säkerheten ovan. Stablecoins som backas av kontanta valutareserver på banker och som ägs av företag är centraliserade, medan de vars värde inte är motsvaras av reella fysiska tillgångar är decentraliserade.

Det bästa stället att handla stablecoins på för svenskar är troligen eToro. Du kan skapa ett riskfritt konto här!

Vilka gulduppbackade stablecoins existerar?

Ett flertal stablecoins med guld som reserv finns idag på marknaden:

+ Kitco Gold is an ERC-20
+ PAXG – PAX Gold är ett digitalt sätt att äga guld som kryptovaluta.
+ Digix Gold Token – DGX – 1-2 rader om de.
+ Tether Gold (XAUT)
+ DigixGlobal (DGX)
+ Gold Coin (GLC)
+ Perth Mint Gold Token (PMGT).

Stablecoins backade av guld är mindre vanliga än de backade av fiatvalutor. De kan därför vara svårare att hitta hos mäklare och exchanges.

Finns det några silverbackade stablecoins?

Inte lika många som för guld, men följande är de tre största:

Silverlink token (LKNS): LKNS finns att handla på silverlink.io. Valutan är ett stablecoin skapat på Ethereums nätverk och har ett fast värde där 1 LNKS motsvarar 1 gram av rent silver.

SilverDollar (SLVD): Varje SLVD motsvarar att värde av en ounce rent silver. Vid investering i SLVD äger man en ounce av en silvertacka per token.

Silver Coin: Stablecoin som garanterar investerare möjligheten att närsomhelst växla in sina innehav mot en ounce av 99,9% rent silver i form av bullion – alltså en tacka. Ett av de mest populära stablecoins med backning av silver.

Kan man göra arbitrage med stablecoins?

Ja, det är möjligt att göra arbitrage med stablecoins – det vill säga att köpa och sälja en tillgång samtidigt för att dra nytta av prisskillnader. Vid arbitrage med såväl stablecoins som andra tillgångar, köps valutan på en marknad eller mot en tillgång, för att säljas mot en annan. Genom att utnyttja prisskillnaderna kan i vissa fall betydande vinster göras på kort tid.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Marknadens bredaste utbud av kryptovalutor. Allt på svenska. Testa Capital nu!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Har stablecoin bra årlig ränta?

Du kan få över 10% i årlig ränta för USDC eller USDT och väldigt bra årliga räntor även för en rad andra stablecoins. På engelska refererar man oftast till APR – Annual percentage rate – då räntenivån för ett stablecoin beskrivs.

Hur kan jag utveckla ett stablecoin?

Idag finns flera typer av företag som kan hjälpa till att utveckla ett stablecoin till dig – däribland Leeway Hertz, Somish och Antier Solutions. Du kan få hjälp med hela processen från idé till färdigt coin, men också vissa utvalda delar om du så önskar. Utöver det tekniska arbetet kring utvecklandet av själva valutan, erbjuder många av dessa företag också hjälp med skapande av hemsida, marknadsföring, admin för reglering och så vidare.

Vilka är de 5 bästa handelsplatserna för stablecoin?

+ Etoro
+ Binance
+ MetaMask
+ Swissborg
+ Stormgain

Testa en ledande mäklare för handel med stablecoins idag – bli kund gos Swissborg nu!

Vad är syftet med stablecoin?

Syftet med stablecoins är, som tidigare nämnts, framförallt att erbjuda ett bra mellanting mellan krypto och vanliga valutor – med flexibiliteten i krypto men även stabiliteten i andra, mindre volatila och mer reglerade tillgångar.

Vad är skatten på stablecoin?

Stablecoins beskattas på samma sätt som traditionella kryptovalutor – det vill säga med 30% skatt på vinster och med möjlighet att dra av förluster. Stablecoins kan ej handlas och innehas med ett ISK, varför schablonbeskattning ej är möjligt.

Vinster vid försäljning eller byte av stablecoins beskattas som inkomst av kapital. Pengar du tjänar på mining av stablecoins beskattas vanligen som inkomst av tjänst.

Hur köper jag stablecoin?

Stablecoins är enkla att köpa oavsett vilken plattform du väljer att handla via. I korta drag går det till så här:

1. Skapa konto på exempelvis eToro
2. Gör en insättning på ditt handelskonto
3. Välj mynt, t. ex USDC, Dai eller EURT
4. Klicka på köp
5. Innehavet blir inom några sekunder tillgängligt på ditt konto.

Vilket stablecoin har högst ränta?

Den högsta som vi hittat är USDC med 11% och USDT med 11% hos Swissborg (recension) ifall du har ett Genesis Premiumkonto som kan skapas här!

Är stablecoin bra vid en nedåtgående marknad?

Ja, det är ofta under en bear market, både en kortsiktig och mer långvarig sådan, som folk går in i stablecoin. Det fasta värdet mot en mindre volatil tillgång än krypto i sig ger en viss säkerhet som uppskattas då mer oro råder på marknaden överlag.

Är stablecoin en bra investering?

Precis som för alla andra typer av finansiella tillgångar beror det på omständigheterna. Ett stablecoin är förvisso generellt mer stabilt än en vanlig kryptovaluta – men värdet kan likväl förändras både upp och ned. Allt beror på utvecklingen för den tillgång värdet är peggat mot. En investering i ett stablecoin som är knutet mot dollarn kan vara en fördelaktig investering om dollarn går bra, liksom en peggad mot guld kan vara bra om guldpriset är bra. Går den bakomliggande tillgången ned i värde sjunker emellertid även värdet på ditt stablecoin.

Generellt kan man säga att stablecoin är en relativt säker investering jämfört med tranditionella kryptovalutor.

hur tjänar jag ränta på stablecoins?

Ränta kan tjänas med staking och yield farming på plattformar som Binance och Crypto.com. Enkelt förklarat kan du dra in ränteintäkter genom att låna ut innehav i stablecoin till andra, och för det erhålla ränta. Vilken räntesats du får varierar mellan olika exchanges och mäklare men ligger vanligen omkring 8-10%.

Hur fungerar reglering för stablecoin?

Stablecoins är fortfarande oreglerade tillgångar, även om flertalet regulatorer och tillsynsmyndigheter på senare tid uttryckt en ambition om att ändra på det. Observera att detta gäller de idag existerande stablecoins. Statliga alternativ som svenska e-kronan och Kinas digitala valuta kommer att vara reglerade.

Precis som vid handel med traditionella kryptovalutor, måste avsaknaden av reglering för vanliga stablecoins tas med i beräkningen inför en investering. Det faktum att kryptomäklare och exchanges ofta står utan licens och tillsyn innebär ett sämre konsumentskydd för dig som kund. Väljer du en etablerad och välkänd plattform ska det dock inte vara något problem. Här är stora sajter som Binance och eToro att föredra.

Bli kund hos en betrodd kryptomäklare redan idag – testa eToro!

Fördelar med stablecoins?

+ Behåller ett relativt stabilt värde över tid – vilket är lämpligt när du exempelvis vill minimera risken men ändå kunna dra nytta av de många fördelar som krypto erbjuder.

+ Du vet alltid vad värdet motsvarar i den tillgång valutan är peggad mot. Investerar du till exempel i USDT vet du att 1 coin alltid är lika med 1 USD.

+ Minskar gapet mellan det traditionella finansiella systemet och det nya virtuella. Gör kryptomarknaden mer lättillgänglig för fler.

+ Lätt att komma igång utan krav på redan befintligt innehav i kryptovalutor.

+ Möjlighet att välja mellan både centraliserade och decentraliserade stablecoins

+ Blixtsnabba transaktioner dygnet runt, sju dagar i veckan, året om – oavsett var i världen du befinner dig

Risker & nackdelar med stablecoins

Många fördelar till trots finns förstås även ett antal nackdelar eller risker att ta hänsyn till med stablecoins. Även dessa till synes stabila kryptovalutorna har en baksida.

– Bristande säkerhet hos många coins – tveksamheter kring uppbackning av värdet

– Avsaknad av reglering bidrar till bristande trygghet för den som investerar – men införande av reglering skulle också ta bort en del av det som är kärnan med stablecoins. Precis som med krypto.

– Det faktum att många stablecoins är centraliserade urholkar till viss del hela det ursprungliga syftet med kryptovalutor

– Mindre ger trygghet då stablecoins inte kan rasa i värde på samma sätt som konventionella kryptovalutor, men det betyder också att värdet inte kan stiga lika mycket. Avkastningsmöjligheterna är mer begränsade.

Känner du dig sugen på att testa stablecoins efter att ha läst denna guide? Bli kund hos en ledande kryptoaktör som Stormgain eller eToro, och kom igång med din handel redan idag.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.