fbpx

Malte från Kungsholmen

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 33 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Turkiska liran faller som en sten mot dollarn efter att Turkiets nytillträdda och första kvinnliga centralbankschef, Hafize Gaye Erkan, meddelade en räntehöjning från 8,5% till 15% igår torsdag. Hittills är kursen ned drygt 5% och priset för 1 USD ligger nu på rekordhöga 25,5 TRY, trots att det känns som Hafize gjort det enda rätta – höja räntan. För den tradingsugne kan utvecklingen innebära potentiellt givande tradingmöjligheter att fira in midsommar med.

Turkiets nya centralbankschef, den sjätte i ordningen sedan Erdogan först tillträdde som president år 2014, inleder sin ämbetstid med att strama åt finanserna rejält. Detta är något som många kritiker klagat på i drygt två år, medan Erdogan försökt få ner räntan. Nu går alltså Hafize Gaye Erkan i spetsen för en rejäl höjning, vilket många ekonomer väntat på. CNBC avslöjar att Hafize har en bakgrund från Goldman Sachs och Al Jazeera menar att hon troligen kommer spela en avgörande roll i Turkiets krisdrabbade ekonomi.

Igår meddelades att landets styrränta höjs från 8,5% till 15% i hopp om att stävja den skenande inflationen – ett besked som direkt fick en negativ inverkan på den turkiska liran, trots att förhållandet brukar vara det motsatta när räntan höjs. Höga räntor leder ofta till mer inflöde av utländskt kapital och även högre rollover rate (dagslåneränta), vilket påverkar positioner på en daglig basis i valutahandel. Ifall många inte tror på ett lands potential så kan dock förhållandet vara det motsatta och det kan också ta tid för folk att inse vad som händer, det behövs tid för utvärdering etc.

Under torsdagen föll liran drygt 5% mot dollarn och handlas nu under fredagsmorgonen ner 2.5% för att handlas runt 25,5 mot en USD. Kursen är ett nytt dystert rekord för den sedan länge pressade liran, men samtidigt innebär utvecklingen en potentiell tradingmöjlighet för den som vill fira in både midsommar och löning med valutahandel. För den som tror på ytterligare nedgång för liran kan blankning vara en strategi att överväga, men ifall du istället tror på att en vändning sker snart så kan du köpa turkiska liran mot USD och tjäna dagsränta varje dag. Exempel: För en position på 100 000 USD/TRY, så får man betala 1308 SEK per dag ifall man går lång och tror på USD, medan de som tror på TRY mot USD tjänar 83.7 sek per dag vid handel hos Skilling. Det bör noteras att roll-over gränsen sker runt 22:00 varje dag och det är då man får betala ränta, eller får tillbaka ränta. Detta kan dock skilja mellan olika valutamäklare.

Styrräntan nästan fördubblad – men höjningen ändå lägre än prognostiserat

Gårdagens räntehöjning blir den första i Turkiet på två år, och trots att uppgången från 8,5% till 15% är nära en fördubbling, var höjningen ändå lägre än snittprognosen från flera ekonomer. Många spådde att den nya styrräntan skulle höjas till 20%. Turkiets inflation har minskat från 85% under hösten 2022 till 39% i maj, 2023. Fortsätter den i samma takt, så når vi kanske under 10% inflation i Turkiet under hösten, kanske strax bättre än Sverige? I så fall så kan troligen den turkiska valutan stärkas avsevärt. Givetvis så förväntas dock den svenska inflationen falla rejält den också, så troligen blir det inte ett sådant läge i höst.

Att Turkiets styrräntan höjs innebär en helomvändning i den okonventionella finanspolitik som förts i landet under det senaste året. Trots skenande inflation har tidigare företrädare för den turkiska centralbanken sänkt styrräntan istället för att höja den – mycket på grund av president Erdogan, som också kritiserats mycket för att ha blandat sig i finanspolitiken mer än lämpligt. Erdogan har i flera uttalanden sagt att han anser räntesänkningar nödvändiga för att stimulera den turkiska ekonomin, och att han inte delar uppfattningen om att höjningar nödvändigtvis kan hjälpa till att bekämpa inflationen. Hans strategi har ifrågasatts av många – däribland flera av de centralbankschefer som fått gå när de inte velat verkställa räntesänkningar i den takt som Erdogan efterfrågat. Vad han tycker om nytillträdde Erkans senaste åtgärd återstår att se.

Handla USD/TRY på alla trender, helt utan risk. Prova ett riskfritt Skilling demokonto nu!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Valutahandel för alla nivåer – CFD-trading med grymma villkor. Prova Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Hafize Gaye Erkan är Turkiets första kvinnliga centralbankschef

Det senaste bytet av centralbankschef är en av flera åtgärder som Erdogan genomfört sedan han återvaldes till president för några veckor sedan. Efter valsegern har han valt att byta ut stora delar av sin tidigare administration och tillsatt nya personer på ledande poster. Rollen som centralbankschef samt finansminister är två av de poster som fått nya företrädare – med Hafize Gaye Erkan som ny centralbankschef, och Mehmet Simsek som ny finansminister. Bägge två har lång erfarenhet av toppjobb på Wall Street.

Centralbankens nya högsta chef Hafize Gaye Erkan är den första kvinnan på posten någonsin. I lokal media kallas hon ett ekonomiskt geni och många är nu förhoppningsfulla om att hon ska lyckas vända den nedåtgående spiral som den turkiska ekonomin och TRY befunnit sig under flera år. Gårdagens höjning var, enligt vissa signaler från banken, förmodligen bara den första av fler som komma skall då man siktar på att gradis anamma en mer stram finanspolitik.

Turkiets inflation ligger i dagsläget på 39,6%, enligt den senaste statistiken från maj.

Handel med TRY – läge att gå lång i USD/TRY?

Det senaste dygnets fall i liran kan öppna upp för en möjlighet att tjäna pengar med blankning. Tror du på ytterligare nedgång för TRY kan långa positioner i USD/TRY vara en strategi att satsa på. Givet hur långt liran faktiskt har fallit bara det senaste året är det inte omöjligt att det fortfarande finns en del utrymme nedåt innan botten är nådd. Samtidigt har vi inte sett hur gårdagens räntejustering kommer att påverka valutakursen när det första dammet har lagt sig. Syftet med åtstramningen är ju att stabilisera landets ekonomi och valuta. Dessutom väntar troligen fler räntehöjningar kommande månader.

Efter ett par år av sänkningar och en ekonomi som mer eller mindre fallit till botten, kan helomvändningen i finanspolitiken på sikt leda till en återhämtning för liran. Tror du att botten är nådd för TRY den här svängen kan det istället vara läge att gå kort i dollarn, och ta säljpositioner i USD/TRY. I teknisk analys ger de flesta indikatorer emellertid köpsignaler – vissa till och med starka köpsignaler. Enligt detta är mer nedgång alltså att vänta.

USD/TRY finns att gå både kort och lång i hos alla de stora och välsorterade mäklarna. För grym trading med riktigt låg spread och säker registrering med BankID – spana in skandinaviska toppmäklaren Skilling.
Hur ser du på lirans potential kommande veckor och månader? Kommer du att handla på den senaste utveckligen, och i sådana fall hur?

Vare sig du ägnar fredagen åt trading eller inte passar teamet på Valutahandel.se på att önska dig en riktigt glad midsommar.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla valutor, crypto, råvaror, index och aktier med schyssta villkor och stort utbud. Upptäck AvaTrade du med.

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.