fbpx

Greger från Luleå

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 20 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
80% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Tidigare i veckan rapporterade Valutahandel att amerikanska finansdepartementet varnade för att landet skulle nå sitt skuldtak igår torsdag. Prognosen slog in och nu förbereder US Department of Treasury extraordinära åtgärder för att undvika ett fruktat dödläge i den amerikanska ekonomin.

Igår torsdag slog USA som prognostiserat i sitt skuldtak som sedan december 2021 ligger på 31,4 triljoner dollar. Skuldtaket begränsar i lag hur mycket den amerikanska staten får dra på sig i skulder – det vill säga hur stor den amerikanska statsskulden kan tillåtas att bli. Liknande restriktioner, vilka på engelska kallas debt ceiling eller debt limit, finns även i många andra länder.

Redan i slutet av förra veckan varnade Janet Yellen, representant för det amerikanska finansdepartementet US Department of Treasury, för att detta skulle ske igår torsdag. Hon belyste risken med att ett ekonomiskt dödläge kan uppstå om taket uppnås och inga förberedelser har gjorts. Nu uppmanar hon lagstiftare att snabbt agera, medan US Treasury har börjat vidta extraordinära åtgärder för att staten ska kunna uppfylla sina finansiella plikter.

Kongressen varnades brevledes redan förra veckan

Gårdagens nyhet om att belåningstaket var uppnått var väntad, men har likväl frammanat hastiga åtgärder på finansdepartementet och en stor oro i Washington överlag. Man fruktar framförallt ett ett läge där den amerikanska staten inom kort – möjligen redan i juni – inte längre kommer att kunna uppfylla sina betalningsansvar, vilket i sin tur kan skapa stora störningar i både USA:s nationella ekonomi, och den globala. Betalningsansvaret inkluderar bland annat avsättningar till statliga pensionsförsäkringar och sjukförsäkringar.

Varningar om risken för ett sådant läge meddelades brevledes till kongressen och USA:s representanthus redan förra veckan. En snabb juridisk ändring efterfrågades – antingen en höjning av taket eller ett tillfälligt undantag från taket. Detta för att undvika en ekonomisk kris som snabbt skulle kunna eskalera och därefter ta månader att repa sig från. Gårdagen, torsdagen, kom och passerade dock, utan att kongressen meddelade en lösning på problemet.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla valutapar med USD och tusentals andra tillgångar hos eToro. Lägst spread och flexibel hävstång. Prova eToro du med!

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Höjning av skuldtaket inte okomplicerat – men det har gjorts förut

USA:s skuldtak är en lagstiftad gräns för maximal statsskuld, varför en ändringg av taket också det måste ske genom lagstiftning. Processen är inte helt okomplicerad, men har utförts flera gånger tidigare. Senast gränsen för taket höjdes var i december 2021, och då med omkring 2,5 triljoner USD.

Lämnas gränsen oförändrad innebär det i praktiken väldiga begränsningar för den amerikanska staten. För att kunna uppfylla sina betalningsplikter kommer finansdepartementet inledningsvis behöva flytta runt pengar – det vill säga ta från vissa ställen för att fylla hål (men därmed också skapa nya hål) – vilket är det Yellen framförallt åsyftar med “extraordinära åtgärder”. Lösningen är dock inte hållbar någon längre tid utan kommer så småningom resultera i insolvens och betalningsinställelser. Enligt Yellens prognoser kan detta inträffa redan i början av sommaren, om inget görs skyndsamt.

Delad makt sätter käppar i hjulen för snabb lösning

Uppmaningar om en snabb lagändring till trots, väntas kommande månader snarare bli en segdragen strid innan en lösning kan nås. Den delade makten i Washington ställer till med problem – med demokraterna i majoritet i senaten och republikanerna i majoritet i representanthuset. För republikanernas del är övertaget i representanthuset ytterst marginellt, men likväl tillräckligt för att de ska kunna blocka en lagstiftad ändring av skuldtaket.

I dagsläget tycks de bägge sidorna fortfarande ligga långt ifrån varandra. Demokraterna vill se en höjning av skuldtaket, men republikanerna säger sig bara gå med på det om det sker i utbyte mot att regeringen går med på vissa nedskärningar kommande decennium. Biden-administrationen menar dock att ärendet inte är öppet för förhandling och anklagar istället republikanerna för att försätta landet i risk för en allvarlig ekonomisk kris.

Vilka är de extraordinära åtgärder som US Treasury nu måste vidta?

Fram till dess att en överenskommelse kan träffas angående skuldtaket måste US Treasury vidta särskilda åtgärder för att parera situationen som den ser ut just nu. Dessa åtgärder – vilka Yellen refererar till som extraordinära för att understryka det allvarsamma läget – innefattar bland annat att man avbryter vissa investeringar i den offentliga allmännyttan i syfte att öka det ekonomiska utrymmet. Dessa investeringar kommer sedan att återupptas och kompenseras så fort en ny överenskommelse har träffats gällande skuldtaket, varför de enligt Yellen inte kommer att märkas av de som berörs av de fonder man tillfälligt kommer att dra in på.

Skulle en lösning inte ha nåtts när dessa inledande åtgärder har förbrukats kna finansdepartementet behöva gå ytterligare ett steg längre. Bland annat kan man bli tvungen att prioritera principiella statliga betalningar snarare sådana för allmännyttan – exempelvis räntor på statens skulder istället för olika välfärdskostnader. En process som i sin tur också skulle bli både omständig och kostsam och som i det längsta bör undvikas.

Hur påverkas dollarns värde av situationen?

Redan före Yellens larm om det akuta läget med skuldtaket hade förtroende för USD börjat dala något – åtminstone jämfört med de rekordnivåer vi såg förra året. Många väntar sig en mjukare framtoning av Fed framöver i takt med att den amerikanska inflationen börjar stabiliseras. Samtidigt har Europa fortfarande en lång vg kvar att gå, varför kursen för EUR/USD utvecklats mer till euros fördel sista tiden.

Om dödläget med det amerikanska skuldtaket påverkar även det är svårt att säga, men givet att det kan sätta både den amerikanska och globala ekonomin ur balans om det inte åtgärdas har det rimligtvis även en inverkan på dollarn. På våra valutasidor kan du se livekurser för USD gentemot flera andra valutor, såväl som för EUR, SEK, NOK och många andra valutor populära för trading.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Pålitlig EU-reglerad mäklare för traders med höga krav. Bli kund hos AvaTrade idag!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.