fbpx

Henrik från Nordstan

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 27 minuter sedan.

» Prova IG du med.
72% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Priset på utsläppsrätter har sammantaget stigit rejält sedan handeln med dem först introducerades år 2005. Oro i världsekonomin och inte minst den energikris som härjar i Europa, har emellertid bidragit till en skakig utveckling under andra halvan av 2022. Så hur ser utsikterna för utsläppsrätter ut framgent, givet läget? Kan det vara ett bra komplement till valutahandel eller finns risk att man gör en förlustaffär?

I söndags inleddes FN:s stora klimatkonferens, den tjugosjunde i ordningen, i Sharm el Sheikh i Egypten. På agendan står diskussion av globala klimatmål, och det så kallade COP27-mötet kommer att pågå fram till och med den 18 november. På temat klimat och miljö har Valutahandel kikat närmare på en investeringsprodukt som faller inom kategorin för hållbara tillgångar och som är högaktuell just nu – närmare bestämt utsläppsrätter.

Utsläppsrätter är, trots att de funnits i snart 20 år, fortfarande ett ganska ovanligt instrument inom trading och något långt ifrån alla onlinemäklare erbjuder i sina respektive utbud. Icke desto mindre har priset på dem de facto ökat mångfaldigt över åren, varför det inte råder någon tvekan om att potential till goda avkastningsmöjligheter finns.

Historiskt har utsläppsrätter emellertid också visat sig känsliga i tider av ekonomisk press. Den globala finanskrisen 2008 föranledde en stor prisdipp, likväl som den efterföljande eurokrisen. Innevarande år har hittills mestadels bjudit på en positiv utveckling, men med energikrisen i Europa och det instabila världsläget generellt är prognosen framåt osäker.

Hur påverkas priset på utsläppsrätter av energikrisen?

Hela syftet med utsläppsrätter, med vilka vi i den här artikeln avser det ekonomiska styrmedel som initierats av EU – det så kallade EU ETS – är att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Istället vill man få företag, och då främst kraftverk och industrier, att investera i mer hållbara energilösningar.

Med utsläppsrätterna får företag köpa sig rätten att släppa ut en viss mängd koldioxid, eller motsvarande mängd av andra växthusgaser, i atmosfären. Tanken är EU successivt ska dela ut färre utsläppsrätter, och därigenom skapa incitament för företag att börja använda andra typer av energikällor. Systemet med utsläppsrätter är ett viktigt steg i EU:s strävan efter att uppnå de klimatmål som satts upp för unionen.

Ekonomiska kriser, och inte minst en energikris likt den Europa erfar just nu, skapar emellertid problem för utsläppshandeln. För att klara den kommande vintern har EU öppnat för möjligheten att lätta på reglerna för koldioxidutsläpp inom unionen för att möjliggöra ökad energiproduktion från framförallt kolkraft. IETA, International Emissions Trading Association, har uttalat motstånd mot förslaget, varför något beslut ännu inte är klubbat. Ett av förbehållen hos IETA har bland annat varit den tid det skulle ta – sannolikt 1,5-2 år – att få igenom sådana lagändringar.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla råvaror, valutor, krypto, aktier och index säkert, prisvärt och med grymma villkor. Prova populära Capital redan idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Gynnsamt läge för köp – eller kommer priserna gå fortsatt nedåt?

Hintar om tillfälligt subventionerad kolkraft har jämte energikrisen i sin helhet fått en negativ inverkan på prisläget i utsläppshandeln. Sammantaget är det en uppgång under 2022 jämfört med fjolåret, men innevarande år har varit och är fortsatt volatilt. EU har dock varit tydliga med att de lättnader i lagar och regelverk som nu införs endast är tillfälliga – och att de långsiktiga klimatmålen består. Utsläppskraven kommer återigen att skärpas när det finns utrymme för det, men hur lång tid det kommer att dröja återstår att se. Mycket beror givetvis på hur kriget mellan Ryssland och Ukraina utvecklar sig eftersom sanktionerna mot Ryssland till största del ligger bakom den situation som är nu.

Långsiktigt tror de flesta analytiker att utsläppshandeln kommer att fortsätta öka i värde givet de klimatutmaningar vi står inför. Kortsiktigt är det mer oklart. En snabb titt hos en av de onlinemäklare som erbjuder handel med utsläppsrätter – Capital.com – visar en tydlig köptrend. Hela 85% av alla handlare har i dagsläget långa positioner i CFD-instrumentet Trade Carbon Emissions Futures ECFZ22. Köpkursen ligger för närvarande på runt 76 EUR, med säkerhetskrav på 10% (det vill säga hävstång 1:10) och en spread på 0,23 pips. En klar majoritet av Capitals traders tror alltså att den långsiktiga trenden för utsläppsrätterna är fortsatt positiv, nuvarande svacka till trots.

Rejäl uppgång för kol

Jämte lägre priser på utsläppsrätter har flera bolag inom kolindustrin uppvisat motsatt utveckling. Marknadspriset på kol har stigit med över 50% i år, vilket bland annat haft en positiv inverkan på kinesiska kolföretag. Fortsätter efterfrågan vara hög i vinter öppnas en dörr för potentiellt bra avkastningsmöjlighet i handel med råvaran. Har man inga förbehåll mot att investera i miljömässigt klanderbara råvaror, skulle brunkol kunna kan vara ett alternativ att överväga den närmaste tiden.

Handel med utsläppsrätter som komplement till valutahandel – så kommer du igång

Som privat (eller professionell) trader kan du testa handel med utsläppsrätter hos mäklare som Capital och IG. Capital erbjuder smidig CFD-handel med futures, med hävstång på 1:10.

Som inledningsvis nämndes är trading med utsläppsrätter mindre vanlig än handel med mer konventionella tillgångar, men i takt med att intresset ökar tar fler och fler mäklare in dem i sitt utbud. EU:s plan på att successivt minska antalet utsläppsrätter samtidigt som efterfrågan förblir hög under den period som företag övergår från fossil till mer hållbar energiförsörjning, gör att många tror på en fortsatt god potential för tillgångsslaget framgent. Om än med en svacka på vägen just nu.

Mer detaljer om Capital och IG hittar du i våra recensioner av respektive mäklare. Vill du komma igång med handel redan nu? Här kan du öppna ett demokonto hos Capital och snabbt börja utforska både utsläppsrätter, valutor, krypto, aktier och alla de andra tillgångar som står till buds.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.