fbpx

Noel från Ulricehamn

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 22 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
82% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

CFD:er rekommenderas ofta som ett smidigt och enkelt alternativ till att handla med faktiska tillgångar på såväl valutamarknaden som för krypto, aktier och råvaror. Är man nybörjare kan det dock vara svårt att veta vad CFD-handel faktiskt är och vilka fördelar respektive nackdelar den här typen av instrument har.

Medan sommaren så sakteliga drar sin sista suck ser många fram emot vad hösten har för tradingmöjligheter att bjuda på. Kanske är du en av dem som aldrig tidigare provat trading, men som ser hösten som ett perfekt startskott för att börja utforska marknaden och de möjligheter som där finns. Kanske har du också börjat läsa på en del för att skaffa dig de grundläggande kunskaper du behöver för att komma igång? I sådana fall har du sannolikt stött på begrepp som CFD:er och CFD-handel. Flitigt använda inom tradingvärlden, men med en långt ifrån självklar betydelse för de med begränsad eller ingen erfarenhet av finansiell trading.

För att sparka igång tradinghösten 2022 tar Valutahandel tillfället i akt att reda ut vanliga frågetecken kring CFD:er, samt vilka fördelar och nackdelar som dessa instrument innebär. Förhoppningsvis hjälper det dig som känner dig osäker att få lite mer klarhet i ämnet.

Vad är CFD:er?

CFD står för Contract for difference och är inom trading ett mycket vanligt finansiellt instrument för handel med olika typer av tillgångar – såväl aktier och valutor som råvaror och kryptovalutor. Ett CFD-kontrakt ger dig som handlare möjlighet att spekulera i prisutvecklingen på en underliggande tillgång, utan att faktiskt behöva äga själva tillgången. Till skillnad från vanligt köp av aktier till exempel, där du de facto blir delägare i bolaget du köper aktier i, handlar du med CFD:er enbart på prisrörelserna i de underliggande tillgångarna.

Funkar för långa och korta positioner

Det faktum att du med CFD:er enbart handlar på prisutvecklingen i en tillgång ger dig möjlighet att nyttja marknaden på två sätt – såväl i bättre som sämre tider. Med CFD-kontrakt kan du gå in i både korta och långa positioner, beroende på hur du tror att priset på den underliggande tillgången kommer att utvecklas.

Tror du på en positiv trend med ett stigande pris tar du en så kallad lång position – en köpposition. Väntar du dig istället en nedgång kan du istället handla CFD:er med korta positioner och blanka, som det kallas, den underliggande tillgången. Vid blankning lånar du CFD:er av din mäklare och säljer till ett visst pris för att sedan, förhoppningsvis, kunna köpa tillbaka dem till ett lägre pris när värdet sjunker. På så vis tjänar du in en mellanskillnad på affären.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla krypto, valutor, aktier och råvaror med CFD:er till låg spread. Prova eToro!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Fördelar och nackdelar med CFD:er

CFD-handel är populärt bland både mer och mindre erfarna traders. Precis som med allt annat finns emellertid både fördelar och nackdelar med att använda den här typen av instrument, vilka är viktiga att du känner till innan du börjar handla.

Fördelar:

1. Enkelt att handla med flera olika slags tillgångar

CFD:er finns som nämnts för allt från aktier och råvaror till krypto och vanliga fiatvalutor. De erbjuds också hos mer eller mindre alla onlinemäklare inriktade på trading, vilket gör dem mycket lättillgängliga. Eftersom du inte äger några faktiska tillgångar är CFD:er ofta snabbare och smidigare att trada med än om du köper exempelvis vanliga aktier, varför de också är särskilt lämpliga för er kortsiktig handel.

2. Större positioner med hävstång

Hävstång innebär att du kan ta stora positioner utan att behöva satsa speciellt mycket av ditt egna kapital. Du handlar med belåning. Hos EU-reglerade mäklare är maximal hävstång 1:30 – vilket innebär att du kan belåna det kapital du lägger i ett CFD-kontrakt med max 1:30. Går du in med 10 USD blir positionens värde alltså 300 USD. Syftet med hävstång är att få ökad exponering för möjlighet till högre avkastning.

3. Stop loss och take profit

Verktyg som stop loss och take profit kan med fördel användas vid handel med CFD:er för att kontrollera risken och säkra vinster. Med en stop loss stängs din position när den backat till en förutbestämd nivå för att undvika stora förluster. På samma sätt stängs positionen när du nått upp till en viss nivå för att säkra hem vinsten innan kursen kanske vänder ned igen.

4. Lätt att köpa och blanka

Som nämndes tidigare kan du med CFD:er dra fördel av både uppåtgående och nedåtgående prisrörelser. Du kan enkelt ta köppositioner i tillgångar du tror kommer öka i värde, samt blanka tillgångar du istället spår kommer sjunka.

Kom igång med CFD-handel hos Skilling redan nu!

Nackdelar:

1. Hävstång innebär ökad risk

Hävstång är en stor fördel med CFD-handel – men också en betydande risk. Handlar du till exempel ett valutapar med hävstång 1:30 och positionen går dåligt, riskerar du att hamna i skuld till din mäklare. Av denna anledning är det mycket viktigt att trada med hävstång med stor försiktighet och att inte lockas av ickeeuropeiska mäklares erbjudanden om hävstång på 1:100, 1:200 eller till och med 1:500. Ju högre hävstång du använder, desto större risk tar du.

2. Mäklare tar ut avgifter
CFD-kontrakt är egna produkter som tillhandahålls av mäklarna själva. För tjänsten tar de givetvis ut en avgift – en så kallad spread som kan vara antingen fast eller rörlig och som kan variera för olika tillgångar och utifrån kontotyp osv. Precis som det vid aktiehandel är viktigt att jämföra courtage hos olika mäklare, är det viktigt att jämföra spreads mellan olika plattformar. Även till synes marginella skillnader gör stor skillnad för hur mycket av din förtjänst du själv får behålla.

3. Villkor och regler kan variera

Precis som nämndes i punkten ovan är CFD:er mäklarnas egna produkter, varför villkor för dem kan variera mellan olika plattform. Reglerna för CFD-handel kan också se olika ut i olika länder. Således är det viktigt att kolla upp vad som gäller där just du befinner dig och hos den mäklare du valt att handla.

Slutsats – CFD:er eller inte?

CFD:er har som synes både fördelar och nackdelar, men är överlag ett mycket bra instrument för framförallt kortsiktig handel då du inte äger själva tillgångarna utan enbart spekulerar i hur priset på dem utvecklas. Som vanligt gäller dock att hitta en tradingstrategi med instrument som funkar för just dig och som du känner dig hemma med.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Stort utbud av CFD:er på 1000+ tillgångar med marknadens lägsta spread. Testa Skilling!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.