fbpx

Alvin från Kungsholmen

Registrerade sig hos valutamäklaren Capital för 25 minuter sedan.

» Prova Capital du med.
79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Förra veckan fick en kaffebonde 1,10 dollar/pound, och de var nöjda, men idag får de 1,15 USD/lb och de är besvikna. Varför? Det finns många anledningar som kan bidra till detta, men en mycket vanlig är valutafluktuationer.

Idag ska vi på Valutahandel går igenom hur valutor, framför allt dollarns växelkurs, påverkar priset på kaffe. Ifall du redan läst om trading med kaffe, socker och choklad så är detta en bra fortsättning. Men annars så kan du fortsätta där.

Priset producenter får för sitt kaffe beror inte bara på den volatila globala kaffemarknaden utan också på växelkurser. Låt oss ta en titt på hur dessa påverkar det verkliga värdet av vad kaffeproducenterna tjänar.

Kaffebönor i en korg

Vad är priset på börshandlat kaffe?

Majoriteten av världens kaffe hanteras som en råvara. Dessa är i allmänhet råvaror som antas ha samma värde över hela linjen. Det betyder att skördar av högre kvalitet från ett land kommer att handlas tillsammans med kaffe av lägre kvalitet från ett annat, men behandlas som samma och kostar lika mycket.

Centret för kaffehandel är baserat på Intercontinental Exchange (ICE), som ligger i New York. Här bestäms priset på kaffe, så kallat C-priset, i US-dollar (USD). Specialkaffe säljs i allmänhet till högre priser, men de påverkas fortfarande av förändringarna i C-priset. Ofta är det betalda priset C-pris plus en kvalitetspremie.

Råvarumarknaden följer dock inte enkla regler. Priserna är relativa och ständigt förändras. Kaffe köps inte enbart av kaffeföretag utan också av handlare som bara är intresserade av att tjäna pengar genom att köpa och sälja på råvarumarknaden. Denna spekulation kan påverka C-priset drastiskt, eftersom det artificiellt snedvrider utbud och efterfrågan.

Hur och i vilken utsträckning spekulation gör det beror ofta på hur attraktivt kaffe jämförs med andra råvaror som handlas den dagen. Om andra råvaror ser mer attraktiva ut, är det troligt att mindre handlare spekulerar i kaffe; däremot, om andra råvaror ser mindre attraktiva ut, är det troligt att fler handlare spekulerar på kaffe.

I teorin bör råvarupriserna vara en enkel återspegling av utbud och efterfrågan. Tillförseln av kaffe kan minskas av dåligt väder, skadedjur, konflikter med mera, vilket skulle öka priserna. Däremot, om det finns mycket utbud eller dålig efterfrågan, bör priserna falla. År 2019 nådde C-priset sin lägsta punkt på ett decennium. Även om det finns olika faktorer som resulterade i detta, är en anmärkningsvärd orsak överutbudet av kaffe från Brasilien.

Hur valutakurserna påverkar priset kaffeproducenterna får

C-priset sätts i US-dollar, vilket innebär att det pris som förhandlas för kaffe, även om det är specialkaffe. Men med anmärkningsvärda undantag som El Salvador och Ecuador har de flesta producerande länder sin egen valuta. Detta innebär att växelkurser också påverkar hur mycket producenter får för sitt kaffe. Och precis som C-priset fluktuerar också växelkurserna alltid.

Precis som med råvarupriser varierar växelkurserna baserat på utbud och efterfrågan. Efterfrågan bestäms av förväntningar på nationella ekonomiska styrkor och svagheter. Om det uppfattas som svagt kommer efterfrågan och värdet att minska. Om det uppfattas som starkt kommer efterfrågan och värdet att öka.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Brett utbud av mjuka råvaror och andra instrument. Börja handla hos AvaTrade idag!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Värdet på USD, tillsammans med alla andra valutor, förändras därför ständigt. I sin tur påverkar detta direkt det verkliga värdet av pengarna som betalas för kaffet.

Dollarnas värde kan också orsaka fluktuationer i C-priset. Otávio Sandrin, kommersiell samordnare på O'Coffee Brazilian Estates i São Paulo regionen, berättade: “Om den amerikanska dollarn är för hög, sjunker C-priset vanligtvis för att kompensera för slutpriset.”

Vem påverkas mest av valutakursfluktionerna?

Tim Heinze, chef för Sucafina PNG och grundare av Yunnan Coffee Traders och Huskee Co, säger att effekterna av valutakursfluktuationer kommer att vara olika beroende på vilken roll kaffeproducenten spelar. “Om kaffeproducenten är exportör, kommer valutafluktuationer absolut att påverka dem “, säger han.

När växlingen från USD till den lokala valutan sker, om den lokala valutan är svag, får exportörerna lika eller högre avkastning. Men om dollarn är svag kommer växelkursen att leda till lägre avkastning.

Kaffeproducenter som inte är exportörer, till exempel småbrukare, kommer inte att uppleva effekterna av växelkursen på samma sätt. Istället kommer mindre producenter att sälja sina kaffekörsbär eller bönor lokalt, vilket inte innebär utbyte av olika valutor. Tim säger, “de borde få betalt när de antingen säljer produkten till en torrkvarn och/eller exportör eller om de har ett avtalat pris vid överlämnandet av produkten.”

Producenter på denna nivå kommer emellertid att påverkas av C-prisets värde, vilket kommer att få de lokala priserna som betalas vid kvarnar eller kooperativ att fluktuera.

Det är inte enbart producenter och exportörer i producerande länder som påverkas av dessa växelkurser. Importörer av grönt kaffe kommer att påverkas på grund av fluktuerande växelkurser och lokala priser, särskilt de som inte är baserade i USA.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla dollar och råvaror på Skilling. Smidigt, roligt och enkelt. Prova nu!

Riskvarning: 89% av retail kunder förlorar pengar.


Tim säger till mig: “Detta beror också på företagets storlek, men när man köper grönt i USD (särskilt om deras hemlands valuta är annorlunda), måste de också köpa USD för denna transaktion.”

På vilket annat sätt påverkar valutakurserna producenterna?

Medan betalningar till kaffeproducenter sker i USD sker alla andra betalningar i lokal valuta. Det är här problem kan uppstå. Från arbetskraft och verktyg till anläggningar och maskiner finns det många steg i kaffeproduktionen som kräver utrustning och resurser. Deras priser kan också påverkas av växelkursen.

Otávio, som är baserad i Brasilien, berättar för mig hur en svag brasiliansk real betyder att leda till högre priser för kaffe; det kostar dock. Otávio säger, ”i Brasilien importerar vi cirka 80% av våra insatsvaror (råvara och gödselmedel). Om vi har en svag brasiliansk real påverkas naturligtvis våra kostnader. ”

Om den lokala valutan är svag resulterar detta i att importen av produktionsinsatsvaror är mycket dyr. Det i sin tur kan detta minska lönsamheten. I Brasilien 2015 nådde den brasilianska realen ett rekordlåg nivå på bara 4,0665 R $ till den amerikanska dollarn. Även om valutans värde sjönk innebar detta bättre priser till kaffeproducenterna. Men den svaga valutan ökade också kostnaderna för jordbruksinsatsvaror, varav många importeras till landet. Växelkursen drev priset på gödselmedel upp med 50% under hela 2015, vilket i sin tur minskade kaffeodlarnas lönsamhet. Med valutafluktuationer är det lågt för varje höjdpunkt. Högre priser kommer inte utan extra bagage.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Investera eller spekulera i kaffe och andra råvaror hos supermoderna Capital. Låga spreads, högre kvalitet.

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Hur kan kaffeproducenter skydda sig själva från valutakursfluktuationer?

Effekterna av valutakurser är inte specifika för ett visst land. Istället påverkar valutakurser alla kaffeproducenter runt om i världen, men särskilt producenter som är tillräckligt stora för att exportera, men inte tillräckligt stora för att komma åt terminsmarknaden.

Större producenter kan få tillgång till terminsmarknaden. Genom säkring kan de göra framtida kontrakt som gör det möjligt för köpare och säljare att skriva kontrakt på det nuvarande priset på kaffe, vilket skyddar det mot fluktuerande priser när det betalas senare. ICE kräver att producenter producerar minst 37 550 pound för att få tillgång till denna marknad, vilket resulterar i att många små producenter utesluts.

Affärer med privata exportörer är också ett alternativ för större producenter. Tim, grundare av Yunnan Coffee Traders förklarar ett system som de testade i Yunnan, Kina som innebar att 30 MT kaffe från ett våtverk till ett avtalat pris, på ett treårigt kontrakt.

Tim berättar för mig: ”Medan vi var tvungna att sätta in några parametrar om marknaden kraschade eller om den skjutit i höjden, så fann vi att våtkvarnen fick cirka 30% över de lokala marknadspriserna för varje år vi gjorde det … kunna förhandla om långvariga kontrakt med rosterierna som också kom överens om ett fast pris över tre år. ”

Sådana större erbjudanden kanske inte är tillgängliga för mindre producenter. Att gå med andra kaffeproducenter i exempelvis kooperativ kan dock vara ett alternativ. Större grupper av kaffeproducenter kan dra nytta av att skapa stora dollarbelopp till lokala valutaväxlingar. Även om detta inte skyddar mot fluktuationer i valutakurser, kan det säkerställa en bättre affär.

När vi diskuterar kaffepriser är det viktigt att komma ihåg att C-priset aldrig är så enkelt som det låter. Det finns så många olika faktorer som påverkar priset på kaffe, från andra råvarors priser till hur svag eller stark en lokal valuta är. Och i sin tur påverkar detta hur lönsamt ett pris verkligen är för en kaffebonde.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.