fbpx

Kristian från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 28 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
89% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Trading med råvaror är så mycket mer än bara olja, guld, andra ädelmetaller och naturgas – även om det är de tillgångarna många kanske främst associerar med råvaruhandel.

Är du sugen på att diversifiera din online trading med mjuka råvaror som kaffe, socker eller kakao? Häng med Valutahandel.se som visar hur man gör.

Hårda råvaror som olja, naturgas och ädelmetaller dominerar tradingen på råvarumarknaden och är också de tillgångar som mindre trading mäklare med ett begränsat råvaruutbud som regel väljer att inkludera i sitt sortiment. Hos större och mer välsorterade råvaruaktörer kan man dock hitta spännande alternativ som kaffe, kakao, socker, bomull, spannmål och andra produkter som klassas som mjuka råvaror – vilka till skillnad från hårda råvaror inte bryts eller utvinns ur naturen, utan odlas eller föds fram.

Trading med mjuka råvaror är inte svårare än trading med olja (se oljepriserna här), guld och naturgas – men det är viktigt att veta vad som påverkar priserna och vilka risker som finns. Är man påläst och har bra koll är produkter som vete, majs, kaffe och socker roliga att trada med då det dels tillför något nytt till portföljen och dessutom är sådant man har omkring sig i sin vardag. Nästa gång du går i en butik lär du inte se livsmedlen som bara något gott i koppen eller på tallriken – utan som de handelsvaror de faktiskt är och som något du kan tjäna pengar på.

Hur handlar man råvaror?

Råvaror som instrumentkategori finns att handla hos i stort sett alla seriösa onlinemäklare, undantaget sådana som enkom är inriktade på kryptovalutor. Alla erbjuder dock inte handel med mjuka råvaror, men hos stora och pålitliga mäklare som Capital, Skilling, AvaTrade, IG och Plus500 finns bra utbud.

Råvaror kan handlas med spot trading, terminer, warranter, minifutures eller CFD'er (även ETF'er, men utbudet i Sverige är dåligt). Spot trading växer snabbt i popularitet, men även futures och CFD'er handlas flitigt. Vilket instrument som passar dig bäst beror mycket på din egen strategi och din egen tradingstil.

Globala mäklaren AvaTrade (recension) är en marknadsledande plattform hos vilken du kan spekulera i råvarupriser utan att behöva äga de underliggande tillgångarna. AvaTrade erbjuder snäva spreads, en av marknadens snabbaste exekveringshastigheter och det unika riskhanteringsverktyget AvaProtect. Registrera dig hos AvaTrade och börja handla kaffe och andra mjuka råvaror redan idag!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Brett utbud av mjuka råvaror och andra instrument. Börja handla hos AvaTrade idag!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Vilka faktorer påverkar de mjuka råvarupriserna?

Råvaror som kaffe, socker, vete och majs är känsligare än guld och olja då de är färskvaror som kan ruttna och bli förstörda om de inte hanteras rätt eller om en skörd går fel. Priserna på mjuka råvaror styrs som allt annat framförallt av tillgång och efterfrågan – vilka i sin tur påverkas av faktorer som väder, klimatförändringar, bra eller dålig skörd, eventuella geopolitiska variabler samt inte minst – en pågående pandemi likt den vi har nu. Efterfrågan på kaffe har exempelvis sjunkit rejält under 2020 som konsekvens av att många hotell, restauranger och caféer tvingats hålla stängt.

Vidare påverkas också råvarupriser av den valuta de handlas i. Många råvaror handlas i USD vilket gjort att många priser det senaste året har sjunkit och stigit i takt med dollarns volatilitet.

Socker skörd i Australien

Varför är socker kul att handla?

Sockerindustrin är en spännande marknad i vilken ett flertal olika led och tusentals olika företag är involverade. Allt ifrån småodlare i utvecklingsländer till stora EU-producenter, raffinaderier, grossister och kedjor med livsmedelsbutiker. Efterfrågan på socker är hög – framförallt i västvärlden där konsumtionen slår nya rekord varje år och inte ser ut att bromsas in någon gång i närtid. Detta trots hotande klimatförändringar och konkurrens från nya alternativa sötningsmedel. Då socker numera är en extremt mångsidig produkt som förutom att användas i livsmedel även återfinns i allt ifrån hudvård till alternativa bränslen, har intresset bland investerare och traders på senare år ökat markant. Volatiliteten innebär ett risktagande – men också en möjlighet att tjäna pengar i såväl nedgångar som uppgångar. Prova själv socker trading idag.
Socker hos Plus500

Socker är enkelt att tradea – låg spread

Förutom att det rent marknadsmässigt är mycket spänning i sockerindustrin, är den också en rolig råvara att handla med då den används så flitigt i vårt vardagsliv. Vem vet, kanske väcker en spekulering i sockerpriser plötsligt ett nytt intresse för bakning? Om inte annat är det intressant att få mer insikt i och kunskap om en råvara vi så ofta stoppar i oss. Genom Plus500 så får man otroligt låg spread och snabba avslut vid trading med socker. Du kan följa väder och klimat, samt hålla koll på import och exportsiffror för socker för att spana efter trender.

Trada socker hos en av världens största onlinemäklare – besök Plus500 redan idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: EUR100
Beskrivning: Spekulera i sockerpriset hos en av marknadens bästa och mest populära mäklare – öppna ditt konto hos Plus500 nu!

Riskvarning: 77% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.


Bönor och choklad

Hur kan choklad bli en investering?

Choklad är i sig ingen råvara, men däremot kakao – vilket ju är huvudingrediensen i choklad. Kakao tradas i mindre omfattning än kaffe, bomull och socker, men är likväl en av de främsta råvarorna i världen. Den årliga konsumtionen i världen uppgår just nu till närmare 5 miljoner ton. Priset på kakao är ofta volatilt då produktionen inte står helt utan utmaningar. Vidare påverkar förstås också väder, klimat och politiska oroligheter i de länder där största mängden kakao odlas.

Trading med kakao genom Capital

Likt många andra råvaror är priset på kakao relativt oberoende av priset på börsen, vilket gör att råvaran kan användas som en antingen kort- eller långsiktig hedge i portföljen. Handla kakao på CapitalGivet det volatila priset kan det för en lekman först anses vara knepigt att investera i kakao med direktexponering mot råvaran som sådan. Men när man väl vet vad som påverkar kakaopriserna så blir det enklare.

Bönderna som hanterar kakao får drygt 6.5% av varje ton som säljs. Medan priserna var rätt låga från 1980 till 2000, så började efterfrågan öka dramatiskt efter det. Faktorer som påverkar priset på kakao och i sin tur choklad, är framför allt producenterna i Västra Afrika och speciellt Elfenbenskusten. Vädret är en otroligt viktig faktor, då kakaobönor kräver rätt mix av regn och sol. Väldigt långa perioder utan regn kan vara ett stort problem för skörden. Sjukdommar såsom svamp kan minska skördarna och öka priset på kakaobönor. En flashhals för kakaobönorna är infrastruktor, då många länder som tillverkar kakao inte direkt har de bästa vägarna. Ifall stora regnoväder eller stormar ytterligare förstör vägar, så kan ytterligare kostnader komma för transport och det kan bli leveransproblem som får priserna att skjuta i höjden.

När det kommer till smakpreferenser bland choklad kunder, så är det en stor fördel för kakaobönindustrin när konsumenter i högre utsträckning väljer mörk choklad för dess hälsofördelar, vilket driver efterfrågan. Choklad har samtidigt blivit avsevärt mer populärt de sista åren i snabbväxande ekonomier såsom Kina. Tror du på en ned- eller uppgång i chokladätandet? Prova trading med kakao hos Capital idag!

För övrigt så kan aktier i ett bolag som producerar och säljer kakao kan vara ett attraktivt alternativ. Vidare är också terminer, miniterminer och warranter bra alternativ för att spekulera i priset på kakao.

Gör du en investering i kakao kan du också med gott samvete utöka chokladbudgeten hemma och unna dig en bit extra då och då. Köper du mer choklad bidrar du trots allt till en ökad efterfrågan, vilket i sin tur är pos
Trada kakao hos Capital – en modern mäklare med innovativ AI-teknik och förmånliga villkor.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Investera eller spekulera i kakao och andra råvaror hos supermoderna Capital -låga spreads, högre kvalitet.

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Vill du läsa mer om handel med mjuka råvaror och få tips på vilka du enkelt kan trada från hemmet? Läs gärna 7 mjuka råvaror du kan handla från hemmet för ytterligare tips!


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.