fbpx

Greg från Malmö

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 36 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den svenska kronan fortsätter att tappa mark efter att den svenska Riksbanken väljer att låta räntan var oförändrad, samtidigt som Ingves signalerar att en räntehöjning kanske inte kommer innan slutet av 2024.

Trots en hög inflation, men i linje med marknadens förväntingar, så valde den Svenska Riksbanken att lämna sin styrränta oförändrad på noll procent. Valutahandel menar att detta är i strid med vad vi sett många andra centralbanker världen över göra. Enligt teknisk analys så ser det ut som att kronan tappat formen mot både USD och Euron.

Riksbankschefen Stefan Ingves kommunicerade nyligen att det kan vara dags att lätta på den ekonomiska gaspedalen. Han sade samtidigt att han inte ser en räntehöjning innan slutet av 2024. Det behöver emellertid inte betyda att så är fallet, han kan inte säga om och när Riksbanken skall höja räntan nästa gång.

Den svenska inflationen ligger nu på den högsta nivån på tretton år, påeldad av stigande livsmedelspriser, högre kostnader för elektricitet och drivmedel. Detta är emellertid inte tillräckligt för att räntan skall höjas säger Riksbanken. Trots att den svenska ekonomin nu nästan är tillbaka på pre-pandemiska nivåer anser Riksbanken att ekonomin behöver ytterligare stimulans. Av den anledningen lättar de inte på gaspedalen. Ingves kommenterade att han ser att inflationstakten kommer att sjunka till årsskiftet. Det skall emellertid poängteras att om energipriserna exkluderas så ligger kärninflationen på 1,8 procent upp från 1,5 procent i september, vilket även det var 0,1 procentenheter över Riksbankens prognos. Det är lägre än Riksbankens långsiktiga mål på 2 procent.

Öppnandet av världen skapar problem

Enligt Riksbanken har de kraftiga nedgångar i efterfrågan som skett när många länder gått från helt stängda till helt öppna orsakat flaskhalsar som kan ställa till problem. Detta har bland annat märkts på transportsidan, där priserna på fraktrater har stigit till höga nivåer. Många företag kan emellertid vittna om att både bristen på containers och på frakter har en negativ påverkan på försäljningen, eftersom det har en negativ påverkan på försäljningen.

Riksbanken flaggar emellertid för att den ser en räntehöjning komma – i slutet av 2024. Räntemarknaden är emellertid inte lika säkra. Många av de stora bankerna och finanshusen ser inte att inflationen inte kommer att mattas av i den takt Riksbanken tror. De bedömer istället att vi behöver få en höjd ränta tidigare. Även traders verkar osäkra på den svenska ekonomin och den låga räntebanan, trots hög inflation. Då blir det istället att många tror på safe heaven valutor som dollarn istället.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Hellre trading än pengarna på kontot? Prova då en rolig och användarvänlig sajt skapad av svenska entreprenörer. Skapa ditt demokonto här!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Stark ekonomi brukar innebära höga räntor

Inte i detta fall. Trots att den svenska ekonomin bedöms vara stark fortsätter Riksbanken därmed att driva på ekonomin med låga räntor. Dessutom förblir den stora portföljen av obligationer som byggdes upp under pandemin i princip oförändrad – också en stimulans.

Globalt sett ser vi hur centralbanker i länder som Nya Zeeland redan höjt sina styrräntor. Och den amerikanska centralbanken har signalerat att man tänker göra det redan nästa år för att undvika överhettning i ekonomin.

EUR/SEK trading

Riksbanken menar att det finns anledning att behålla den låga räntan

Det finns ingen anledning för Sverige att springa före andra länder när det finns signaler om att inflationen här är lägre. Svenska Riksbanken kommer inte att beröra reporäntan, men det kanske ändå är dags för ett litet steg på vägen mot en mindre expansiv penningpolitik? Det framgår av Infronts undersökning.

Flera av ekonomerna tror också att Riksbanken kommer att låta balansräkningen minska något i storlek nästa år, mest troligt i slutet av året, men endast två av dem tror att Riksbanken kommer att ge besked om detta redan nu.

Riksbankschefen Stefan Ingves tonade vid pressträffen ner det eventuella signalvärdet i det något justerade budskapet. Men den förändrade formuleringen kunde ändå ses som en liten indikation om att direktionen inte var helt övertygad om att en helt oförändrad balansräkning under 2022 var bästa möjliga policy, vilket var intrycket av Riksbankens signal om balansräkningen i juli.

Protokollet från septembermötet bekräftade också i någon mån misstankarna om att en viss neddragning av balansräkningen nästa år kunde behöva förberedas. Vice riksbankschefen Henry Ohlsson anförde att det kan bli lämpligt att göra penningpolitiken mindre expansiv om den goda ekonomiska utvecklingen i Sverige och i omvärlden fortsätter.

En möjlighet skulle vara att låta värdepappersinnehavet minska genom förfall. En annan möjlighet skulle vara att höja reporäntan. I det senare fallet skulle ett första steg kunna vara att förändra reporäntebanan uppåt.

Vad är reporänta?

Reporäntan är Riksbankens styrränta och används för att stimulera den ekonomiska tillväxten.

Reporäntan är det främsta verktyget som Riksbanken använder för att styra inflationen och stimulera den ekonomiska tillväxten.

Var handlar jag EUR/SEK eller USD/SEK bäst?

Som du kan se i grafen högst upp på sidan så har den svenska kronan tappat sitt tidigare avancemang. Nu blir den snarast svagare för varje dag som går, i skenet av att räntehöjningar kommer först om drygt 3 år. För närvarande så handlas USD/SEK för omkring 9.1, med nästa större motstånd omkring 9.4 följt av 10-nivån. Det är inte omöjligt att vi når 10 sek per krona inom 1 år. Även mot EUR så går det utför, med en uppgång på 0.8% mot kronan för Euron idag. Ifall du är sugen på trading med SEK, så är den överlägset bästa sajten Skilling (omdöme), som vi skrivit om flera gånger tidigare. Prova själv trading med SEK hos Skilling idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Den ledande sajten för att handla valuta mot SEK. Prova själv nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.