fbpx

Jonas från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Easy Markets för 17 minuter sedan.

» Prova Easy Markets du med.
73% av alla privata kunder förlorar pengar när de handlar CFDer med denna leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den turkiska liran har sjunkit 30% mot dollarn hittills under 2021 och är utan tvekan Europas klart sämsta valuta i år, rapporterar Valutahandel. Efter dagens räntesänkning fortsätter den turkiska valutan att falla ytterligare när ekonomer oroar sig över att en lös penningpolitik kommer att stimulera inflationen.

Turkiet sänkte räntorna på torsdagen, vilket fick liran att falla drygt 4,5% som värst mot USD, till en ny rekordlåga nivå. Sänkningen förstärker oro för att president Recep Tayyip Erdogans fixering vid låga lånekostnader kommer att förvärra den redan akuta inflationen.

Tredje sänkningen i rad

Centralbanken sänkte sin reporänta under en vecka med en (1) procentenhet till 15 procent, vilket markerar den tredje raka sänkningen av räntorna under guvernör Shap Kavcioglu från 19 procent i början av september 2021. Banken sa att många faktorer bakom stigande konsumentpriser var “bortom penningpolitikens kontroll” och att den skulle “överväga” att avsluta sin cykel av räntesänkningar i december.

Efter beslutet rasade den turkiska liran med cirka 4 procent och handlades för första gången till en kurs om 11 mot den amerikanska dollarn.

Den turkiska valutan har fallit mer än 30 procent i år – i nivå med en valutakris 2018 – eftersom ekonomer oroar sig för att låga räntor kommer att förvärra en inflationsspiral, där konsumentpristillväxten redan har nått en årlig takt på nästan 20 procent i oktober.

“Det är mystifierande varför de skulle göra det här”, säger Paul McNamara, en tillväxtmarknadsinvesterare på GAM i London. McNamara sa att många av de grundläggande faktorerna bakom Turkiets ekonomi såg tilltalande ut när landet återhämtade sig från pandemin. “Den enda drivkraften för en svag lira är de politiska utsikterna,” sa han.

Kan komma att förvärra inflationen ytterligare

Centralbanken har varit under intensiv press från Erdogan att luckra upp penningpolitiken trots blåsig inflation. Lägre räntor- och en svagare valuta – tenderar att förvärra inflationen eftersom det ökar priset på importerade varor, vilket skapar en ond cirkel.

Erdogan, som har den oortodoxa åsikten att höga räntor orsakar, snarare än kontrollerar inflation, förnyade på onsdagen sitt löfte om att befria Turkiet från “gisslet” med höga räntor.

“Jag är ledsen för våra vänner [från det styrande partiet] som försvarar [höga] räntor men jag kan och kommer inte att gå samma väg som dem”, sa han.
Vi på Valutahandel.se undrar när Erdoghan anser att räntan är “rimlig” igen? Tänker han sig kanske runt 8-10%?


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Ett flertal valutapar mot turkiska liran. Prova med ett riskfritt demokonto idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Centralbanken lade på torsdagen skulden för den förhöjda inflationen på “övergående effekter av faktorer på utbudssidan”, inklusive höga globala livsmedels- och energipriser, som den förväntade pågå under första halvan av nästa år.

Den sa att många avancerade ekonomier fortsatte att driva penningpolitiska stimulanser, delvis på förväntningar om att den globala inflationsuppgången skulle visa sig vara flyktig på medellång till lång sikt.

Men Turkiets uppluckring av penningpolitiken lämnar landet som en outlier i en tid då många andra tillväxtmarknader höjer räntorna. Både Sydafrika och Ungern aviserade räntehöjningar på torsdagen. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve, världens mest inflytelserika centralbank, minskar också sina stimulansåtgärder, något som har satt tillväxtmarknader under mer press att höja räntorna för att locka till sig investeringar.

Analytiker på Barclays sa att Turkiet hade gått in i “okända vatten” och kallade de senaste räntesänkningarna “kontraproduktiva”.

Redan hårt kritiserad av näringslivet

Erdogan har mött växande uppmaningar från oppositionen och det turkiska näringslivet att lägga sin besatthet av räntesänkningar åt sidan för att tämja inflationen och stabilisera valutan, vars fall har urholkat levnadsstandarden.

“STOPPA nu, Erdogan!” sade Kemal Kilicdaroglu, ledaren för landets största oppositionsparti, en tweet som svar på torsdagens beslut och upprepade sitt krav på att Turkiet ska gå till val.

Högerpartiet IYI, som har åtnjutit växande stöd i opinionsmätningarna, anklagade Erdogan för att ha “satt landet i konkurs”.

”Skälen som orsakar en valutakris just nu är inte i sig makroekonomiska. Det är beslutsfattandet som ger Erdogan oändlig auktoritet, säger Umit Ozlale, en av partiets vicepresidenter. “Vad han vill är gjort. Det är därför vi befinner oss i den här krisen. Det här är en beslutskris.”

De oroliga marknaderna hade blivit ytterligare upprörda av en artikel som publicerades över en natt i landets officiella tidning angående transaktioner i utländsk valuta vid turkiska växlingskontor.

Turkiska tjänstemän avfärdade spekulationer på sociala medier om att sänkningen var ett tecken på förestående kapitalkontroll. De sa att direktivet var en liten teknisk ändring av ett tidigare krav för medborgare att visa legitimation på valutakontor, och hävdade att det faktiskt var en liberaliseringsåtgärd som höjde det lägsta transaktionsbeloppet för ett sådant krav till $100.

Vad finns för möjligheter & fallgropar vid trading med turkiska liran?

Det svåra vid handel med valutor som har höga räntor är att du får betala räntekostnader när dagen skiftar. Dygnsskiftet räknas som klockan 22.00 GMT +1 (dvs 10 på kvällen, svensk tid). En position med 10x gångers hävstång, vilket är standard hos t. ex Skilling, innebär att du får betala ungefär 51.5 kr (5.1 EUR) per dag i räntekostnad efter 22.00 för en position på runt 100 000 kronor (men du behöver bara ha 1/10 av beloppet, då hävstången är 10x).

Vad många gör att att de går in i USD/TRY, som lång position, efter klockan 23 på kvällen. De väntar sedan med att sälja tills strax innan dagens slut, eller tidigare om de redan gjort en bra vinst. De sista veckorna så har TRY börjat bli avsevärt svagare redan på natten (svensk tid), för att sedan under kvällen bli något starkare igen. Anledningen är nog för att folk försöker slipper den dagliga räntekostnaden och stänger positionerna innan räntekostnaden tillkommer. För folk som hellre säljer USD/TRY, dvs vill köra carry trading med TRY, så tjänar du istället 1 kr per dag på en position om 100 000 kr, där du alltså behöver ha 10 000 kr på kontot och får 10x hävstång. Känner du dig lockad att testa? Skapa då ett riskfritt demokonto hos Skilling, den bästa sajten för handel med turkiska liran.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valuta såsom TRY tydligt, enkelt och med svensk support. Testa Skilling idag och upplev en rolig och varierad online trading!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.