fbpx

Niklas från Båstad

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 20 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Minus hundratjugonio procent. Ja, du läste rätt. Minus 129% på en vecka föll den ökända valutan i juni 2020. Detta efter en valutaauktion som precis pågått. Nej, vi talar inte om Bitcoin utan en “riktig” valuta. Givetvis inga av de riktigt stora såsom USD, EUR eller Yen. Men det är ett exotiskt land för oss svenskar och på andra sidan ekvatorn. Har du gissar landet än? Läs vidare annars så kommer svaret..

Vi talar faktiskt om Zimbabwe och Zim$ som föll med hela 129 procent efter det att landet höll sin första valutaauktion på 16 år. Zimbabwedollarn har tidigare varit knuten till den amerikanska dollarn, där 25 Zim$ motsvarat en amerikansk dollar. Efter Zimbabwes officiella valutaauktion hamnade kursen istället på 57,35 Zimbabwedollar per amerikansk dollar. Det är inte varje dag som länder urholkar sitt värde så snabbt och drastiskt, men för Zimbabwe har det hänt innan rapporterar bland annat Forbes.

Har försökt stabilisera valutan sedan 2016

Zimbabwe har sedan 2016 kämpat med att försöka stabilisera landet valuta. Åtminstone 10,3 miljoner US auktionerades med anbud som spridits mellan 25,5 och 100 till greenbacken, enligt siffror som frisläppts av Zimbabwe Reserve Bank och Reuters. Detta var ett försök att stabilisera inflationen i Zimbabwe som nått 785% i maj, 2020, skriver Bloomberg.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Undvik trading med exotiska valutor som har hög inflation. Handla mer stabila valutor och gör online trading med Skilling idag istället. Prova nu!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Lyftningen av den officiella peggen innebar också att bränslehandlare nu skulle få tillgång till utländsk valuta till den nya växelkursen. Som ett resultat ökade bensinpriset med cirka 157 procent till 71,62 Zim$ per liter medan diesel nu kommer att handlas till 62,77 Zim$ per liter enligt energiregulatorn ZERA.

Bilister har också ett alternativ att betala med amerikanska dollar, där en ökning med 20 cent kommer att göra att bensin handlas till 1,28 USD och diesel till 1,09 USD per liter.

Historisk hyperinflation

New Zimbabwisk dollar (Z$ – Zimbabwean dollar) var den valuta som användes i Zimbabwe i Afrika 1980-2009. Valutan infördes 1980 som ersättning av den rhodesiska dollarn. 2006 gjordes en revaluering. Vid det senaste bytet var omvandlingen 1 ZWD = 1000 dollar. Valutan drabbades genom åren av hög inflation och från 2003 cirkulerade parallellt med sedlar även s.k Bearer Cheques som användes som valuta.
Zimbabwe Dollar och en USD
På grund av galopperande hyperinflation under 2008 beslöt Zimbabwes regering att från 1 augusti 2008 genomföra en valutareform som innebär att 10 nollor ströks från sedlarna. Således blev 10 miljarder gamla dollar lika med en ny zimbabwisk dollar.

Zimbabwes hyperinflation fortsatte emellertid även efter valutareformen och i slutet av oktober 2008 uppskattades inflationen till drygt 10000 biljoner procent. Sedlar i allt högre valörer fick införas i rask följd under slutet av 2008 och början av 2009 då det rådde akut brist på kontanter för vardagstransaktioner. I början av december 2008 skapades sedlar på 50 miljoner respektive 100 miljoner ZWD, och 12 december 2008 tillkännagavs att sedlar på 200 miljoner och 500 miljoner ZWD skulle börja ges ut samma dag.

Vid detta tillfälle kostade en USD cirka 60 miljoner ZWD och 500 miljoner ZWD motsvarade kostnaden för åtta limpor bröd. I januari 2009 tillkännagav Zimbabwes biträdande finansminister Patrick Chinamasa att befolkningen i Zimbabwe skulle tillåtas handla med utländsk valuta i en förhoppning att kunna råda bukt på landets okontrollerade inflation. Införandet av utländska valutor gjorde att konsumentpriser stabiliserades och kraftigt minskat användande av den zimbabwiska dollarn. I februari gjordes ännu en revaluering av valutan men den 12 april samma år tillkännagavs att den zimbabwiska dollarn övergetts som nationell valuta. Sedan valutan övergavs används istället utländska valutor såsom sydafrikansk rand, amerikansk dollar, euro, brittiskt pund och botswansk pula. Den 24 juni 2019 avskaffade Zimbabwe Reserve Bank det multipla valutasystemet och ersatte det med en ny Zimbabwe-dollar baserad på RTGS-dollarn.

Landets första sedlar sedan 2009

I dagsläget är det köer utanför bankerna i Zimbabwe när människor hoppas få tag på landets första Zimbabwe dollar sedlar som har utfärdats sedan 2009. Zimbabwes centralbank hoppas att de nya sedlarna kommer att lindra en allvarlig kassabrist då landet lider av en fördjupad ekonomisk kris.

Zimbabwes centralbank är emellertid rädd för att den nya peggen kommer att driva inflationen ytterligare. För närvarande antas inflationen vara cirka 300 procent. Denna siffra är en uppskattning enligt de senaste uppgifterna som publicerats av International Monetary Foundation. Den zimbabwiska regeringen har slutat publicera en officiell figur själv.

Zimbabwes Reserve Bank insisterar däremot på att de nya sedlarna med två och fem zimbabwe dollar inte kommer att öka den totala penningmängden. Kontanterna ska ersätta pengar som lagrats elektroniskt.

Uppdatering (24/6, 2020): Zimbabwe återgår till dollarn
Ett år efter återinförandet av sin egen valuta håller Zimbabwe på att närma sig en dollarisering för andra gången på drygt ett decennium. Den 24 juni 2019 stoppade landet ett multivalutasystem där den amerikanska dollarn var den föredragna valutan.

Zimbabwe inledde sedan valutareformer som var avsedda att knyta den lokala valutan, Zimbabwedollarn, men ekonomer säger att experimentet har misslyckats och en återgång till den amerikanska dollarn är nu oundviklig.

Den senaste veckan startade att agera på centralbanken på interbankmarknaden för utländsk valuta som avbröts i mars. Ett auktionssystem för utländsk valuta öppnades för att tillåta marknadskrafterna att bestämma växelkursen. Den officiella växelkursen steg från de konstgjorda $1:25 till 1:57 över natten.

Regeringen började också delvis reglera tjänstemännens löner i utländsk valuta för att lugna fackföreningar som har gnällt för en återgång till den amerikanska dollarn på grund av volatiliteten i den lokala valutan. Återgången till dollar bör ses som ett mycket svagt betyg åt centralbanken i Zimbabwe.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla med säkra valutor genom Skilling, en transparent skandinavisk-grundad valutamäklare. Testa nu!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.