fbpx

Peter från Båstad

Registrerade sig hos valutamäklaren FP Markets för 19 minuter sedan.

» Prova FP Markets du med.
75.31 av alla användare förlorar pengar vid handel med CFD'er hos First Prudential Markets Ltd.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

En av de mest omtalade exotiska valutorna de senaste året är den turkiska liran (TRY). Anledningarna till att Turkiets valuta förekommer och diskuteras flitigt i nyhetsflöden bland valutahandlare är främst för att det varit en av årets svagaste valutor, med störst nergång mot både dollar (USD), euron (EUR) och de flesta större valutaparen. Som handlare av valutapar så går det att satsa på antingen uppgång eller nergång för en valuta såsom den turkiska liran.

I denna posten kommer vi titta på lite vad olika sajter, personer och analysföretag tror om framtidsutsikterna för turkiska lira mot dollarn och euron. Som vanligt så finns det väldigt många olika åsikter om utsikterna för Turkiets valuta. Nedan är endast ett litet utdrag och givetvis så kan omräkning från den senate folkomröstningen kunna påverka utgången av valet i Istanbul.

Var kan jag handla turkiska lira på nätet?

Du kan handla turkiska lira (TRY) gentemot USD (USD/TRY), japanska yen (TRY/JPY) eller EUR (EUR/TRY) hos flera ledande svenskspråkiga valutamäklare, såsom:


+Skilling: Skilling logoDen framstående hybrid-mäklaren är grundad av Skandinaver och har som mål att göra trading enkelt. Skilling är den valutamäklare som har flest valutapar med turkiska lira, bra jobbat! Spreaden för USD/TRY är omkring 30-34 punkter (pips) under tidpunkten då vi gjorde testet. För EUR/TRY så var det 38 punkter (pips), vilket är helt ok. JPY/TRY är den med lägst spread, endast 4.7 punkter (pips). Så för alla som vill handla TRY mot EUR, USD mot TRY eller Japanska Yen (TRY/JPY) så är Skilling ett givet val.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Har BankID och lokal support.

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.
Capital logo Capital är en av våra stora favoriter, då deras plattform är väldigt bra och hela gränssnittet får en sugen på trading. Utbudet är också magiskt stort, med följande valutapar mot turkiska lira: CHF/TRY, AUD/TRY, NZD/TRY, USD/TRY, EUR/TRY, GBP/TRY samt TRY/JPY. Men ifall du vill handla kryptovaluta så finns det även Bitcoin mot turkiska lira (BTC/TRY), samt Ethereum mot Turkiska lira (ETH/TRY) att handla till fördelaktig spread.

AvaTrade - handla med säkerhet+AvaTrade: USD/TRY har runt 356 punkter i spread och för EUR/TRY så är det i genomsnitt 306 punkter. AvaTrade har med andra ord lägst spread för euro mot turkiska lira av marknadens seriösa aktörer och en av få aktörer som erbjuder detta valutapar!

+eToro: eToro logoMed sitt koncept “social trading” så kan du se hur andra duktiga traders handlar. För närvarande så tror 67% att TRY ska gå ner mot USD. Spreaden för USD/TRY är lägst på marknaden, endast 31 punkter. Dock så saknas EUR/TRY, så för alla som vill handla det så rekommenderas AvaTrade istället.
+Plus500: Plus 500 logo65 pips USD/TRY. Har även TRY/JPY, vilket kan vara en rätt intressant “trade” med en safe heaven valuta (Yen) och en riskfylld och exotisk valuta (TRY). Spreaden ligger på 700 punkter för lira mot yen. Slutligen så har Plus500 även GBP mot TRY, ett annat intressant valutapar mot turkiska liran. Den variabla spreaden ligger omkring 250 punkter för CFD-service från dessa två valutor. Riskvarning: “72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.”

Vad talar för uppgång av turkisk liran?

Valutor som gått ner skarpt har också goda möjligheter att bli starkare, åtminstone på sikt. Analytiker såsom Commerzbank förväntar sig att liran ska stärks till runt 5.75 i slutet av 2019, från nuvarande 5.88, enligt en rapport i slutet från början av året. Deras basutfall förutsätter samtidigt att Turkiet ska få en tillväxt på 1% under 2019, åtminstone inte ens fullständig kollaps.
Ryska flaggan
Presidenten Erdogan hävdar också att landet är på gång igen efter allt bättre samarbete med Ryssland, trots att Turkiet så sent som i november 2015 sköt ner ett ryskt stridsplan över Syrien. Men kanske var det just det som krävdes för att få till ett bättre samarbete?

Det senaste som diskuteras är visumfritt resande för turkar till Ryssland, vilket kan bli verklighet kanske redan i år. Erdogan citeras i Anadolu Agency att handelsvolymerna ökar med hela 15% per år mellan Ryssland och Turkiet. Efter att Edogan insisterat att köpa ryska S-400 missiler så finns dock risken att USA försöker återkalla Turkiets medlemskap i NATO, där de varit aktiva sedan 1952. Ett sådant försök från USA kommer dock säkert inte att fungera.

Hur påverkar då den nuvarande räntan? Turkiet har försökt försvara sin valuta från att bli allt svagare, genom att höja reporäntan från 16.5% den 1 juni till 24% sedan 14/9, 2018. Så sent som slutet av november 2016, så låg Turkiets reporänta på 8% enligt TCMB, centralbankens hemsida. Veckans reporänta hålls konstant på 24% enligt det senaste pressmeddelandet från TCMB webbplats på torsdag den 25:e april. Men efter en genomgång av några positiva uttalanden om Turkiets valuta, så låt oss även gå in på vad som talar emot valutan, dvs möjligheten att den kan försvagas ytterligare.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Har BankID och lokal support.

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Vad indikerar att den turkiska liran försvagas ytterligare?

Tekniska indikatorer visar att det är troligare just nu med att turkiska liran blir svagare än starkare. Ren ekonomisk data, så som kraftigt ökande arbetslöshet till 13.5% i slutet av 2018, från 9.7% under början av Q2, 2018 enligt CNBC's rapport är också varningstecken. Vidare så har IMF har upprepade gånger varnat om att krisen i Turkiet kan bli djupare än man först trodde. Inflationen ligger för närvarande på 19.7%, enligt de senaste mätningarna för mars månad 2019, skriver Reuters.
Businessman som ser nya möjligheter
Mahfi Eğilmez, en turkisk ekonom som är aktiv på IMF, berättade på en konferens att organisationens prognoser är värre än de flesta valutaanalytikerna. Under 10 TRY för 1 USD, är vad IMF förutspår kan hända de närmaste åren. Den turkiska centralbanken håller på att tappa förtroende bland investerare, fortsatte Eğilmez, vilket kan komma att förvärra valutaförvagningen för Turkiet ytterligare.

Så sent som idag så skriver TD Securities, att centralbanken tog bort omnämningen att “vid behov, så kommer ytterligare monetär åtstramning att levereras”. Det är en duvaktig (dowish) signal, som har tagits negativt av valutamarknadens aktörer, eftersom det minskar centralbankens hängivenhet att höja räntorna ytterligare vid behov. TD Securities behåller sin negativa uppfattning om USD/TRY och ser att valutaparet kan nå 7.9 under slutet av andra kvartalet och gå uppemot 8.9 mot slutet av tredje kvartalet. Förmodligen så kommer Turkiets centralbank tvingas höja räntan mot 30% inom de kommande månaderna, avslutar analysföretaget.

Forbes förutspådde redan för 8 månader sedan att krisen i Turkiet är långt ifrån över och att landets valuta kan försvagas ner mot 8 mot USD, jämfört med nuvarande 5.95. Financial Times avslöjade förra veckan att Turkiets centralbank har stärkt sina valutareserver med hjälp av kortfristigt lånade pengar, vilket troligen har en skyhög swapränta. Tidningen menar att folk som har att göra med Turkiet bör vara försiktiga, då det kan hända att landet inte kan försvara sig själv vid en valutakris likt det som hände under sommaren 2018. Den turkiska liran är för närvarande drygt 17% starkare än under förra årets valutaförsvagning och det tycks inte vara omöjligt att den kan bli ännu svagare framöver. Den turkiska presidenten, Erdogan, kritiserade Financial Times för artikeln som indikerar att landet troligen inte är kapabla att skydda sig själva om valutakrisen från förra året återupprepas. Erdogan menar att västerländsk media felaktigt skildrar den turkiska ekonomin som kollapsad.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: EUR100
Beskrivning: Pålitlig valutahandel med CFD från börsnoterat företag.

Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.


Hur ser den ekonomiska tillväxten ut för Turkiet då? Från att ha haft en rejäl BNP tillväxt på 5.5% i slutet av 2016, så gick Turkiet ner till 2.5% i slutet av 2017. Strax därefter, under sommaren 2018, så gick landet gick in i en lågkonjunktur. Förväntningarna låg på -1.7% tillväxt under Q1, 2019 men den faktiska siffran blev -2.4%. Förväntningarna ligger dock på +0.7% inför Q2, 2019. Ifall detta håller så är det i alla fall början på en liten uppgång.

Fördelar med att köpa valutan, gå lång i TRY?

+Den rör sig rätt mycket både uppåt och neråt, så efter en tids försvagning kan det ibland vara läge att handla.
+Centralbanken har en avsevärt högre ränta än de flesta andra länder, vilket gynnar carry trades som vill tjäna pengar över natten på räntenivåskillnader mellan två valutapar.
+Trots att TCMB är försiktiga att tala om räntehöjningar just nu, så kan det hända med tiden och då är det viktigt att vara redo för valutan kan bli avsevärt starkare.

Fördelar med att sälja valutan, gå kort i TRY?

+Politiska beslut och uttalande från både USA, Turkiet och EU kan få stora negativa effekter på valutan.
+Inflationen och/eller lågkonjunkturen kan förvärras.
+Samma sak gäller för arbetslösheten, som skenat iväg rejält på sista tiden.
+Jättehöga lånekostnader för Turkiets centralbank gör att det kan vara en tidsfråga innan det inte håller mer och valutan kollapsar.
+Teknisk så ser valutan ut att vara på väg att bli ännu svagare.
+Majoriteten av alla analytiker som vi läst rapporter från tror att liran ska försvagas ytterligare.
+Se till att ha en ordentlig kontobalans, så att större svängningar inte påverkar dig och din position stängs på grund av för lite likvida medel på kontot.

Anledningar att undvika handla med turkiska lira

Som ett varningens finger så vill vi dock gärna påpeka följande:
-TRY är en mindre och mer svårbedömd valuta som kan få stora svängningar åt båda hållen.
-Både Turket själva, samt Ryssland och USA kan påverka valutans rörelser.
-Spreaden är högre än många andra valutapar.
-Likviditeten och spreaden kan bli ännu värre över tid.
-Ifall Turkiets ekonomi förbättras kraftigt så kan också deras valuta bli allt starkare.
-Rejäla ändringar i valutakursen kan ske minst en gång i veckan, då veckans reporänta sätts. Se till att hålla koll på det.

Varning: Stora svängningar är att förvänta i handeln mellan riskfyllda valutor såsom den turkiska. Vad du läser här är oberoende åsikter från olika källor, som sammanställs på en sida. Tala alltid med en ekonomisk rådgivare innan du handlar valuta på nätet.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.