fbpx

Magnus från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren Degiro för 12 minuter sedan.

» Prova Degiro du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Priset på såväl Ethereum som Bitcoin har sjunkit som två stenar den senaste veckan och lämnat många investerare med en klump i magen. Vad har föranlett den negativa utvecklingen, som igår kväll vände uppåt i samband med att både Nasdaq och S&P 500 vände upp, för att sedan lite motsägelsefullt inleda tisdagen med en nedgång igen. Frågan nu för kryptoinvesterare är hur länge sättningen kan väntas pågå och har vi redan sett botten för kryptovalutorna?

Ethereum är ned hela 19,9% mot svenska kronan bara de senaste fem dagarna, och Bitcoin kommer tätt efter med ett tapp på drygt 10% under samma tidsperiod. För de med investeringar i världens två största och mest populära kryptovalutor har den senaste veckan varit allt annat än angenäm. Långvariga, rutinerade investerare som haft kapital placerat i krypto under en längre tid är troligen välbekanta med den här typen av volatilitet som är synonym med den digitala valutamarknaden – och som är såväl den största möjligheten, som den största risken. Man vet att det går över och vänder igen förr eller senare.

Har man däremot nyligen gått in med pengar, baserat på expertutlåtanden om att virtuella coins är nutidens – och inte minst framtidens – hetaste investeringar, kan de senaste dagarnas fall förstås väcka oro. Många frågar sig när slutet är över, och vilken utveckling vi kan förvänta oss framgent?

Kryptomarknaden är dessvärre notoriskt svår att förutspå. Den är nyckfull och med avsaknad av reglering och reella fysiska tillgångar som backar upp värdet är kraftiga svängningar snarare regel än undantag. Helt omöjligt att få ett hum om vad som komma skall är det emellertid inte. Det finns vissa faktorer man kan kika på för att få en uppfattning om såväl potentiella orsaker till nedgången vi ser just nu, som utsikterna framöver.

Efter solsken kommer ofta regn – och vice versa

Många kryptovalutor gick som tåget under senare halvan av förra året och inledde även 2022 väldigt starkt. Såväl Bitcoin som Ethereum samt nykomlingar som Solana och andra spännande up and coming coins har nått sina respektive all time highgs – vilket i sin tur genererat ett mycket stort intresse för investeringar i krypto. Många tidigare skeptiker har omvärderat sin inställning till krypto, och många nybörjare har hittat in på marknaden.

Liksom alla andra finansiella marknader går kryptobörsen emellertid både upp och ned. Svängningar är lika naturliga – och viktiga – här som på en vanlig aktiebörs eller den konventionella valutamarknaden. Skillnaden med krypto är att svängningarna ofta är kraftigare och kommer tätare. Har man inte nerver för en riktig berg och dal-bana kan andra tillgångar vara bättre att investera i.

Sammantaget är det alltså inget konstigt att en kraftig nedgång följer en rejäl uppgång. Tittar man på kursen för både Bitcoin och Ethereum har de ökat med tusentals procent över de senaste fem-tio åren. Kortsiktigt har de däremot bjudit på både djupa dalar och höga höjder. Historiskt har svängningarna kommit med ett par eller några månaders intervaller. Upprepar sig den trenden kan vi troligen vänta oss att kurvorna vänder uppåt igen fram på vårkanten – givet att inget annat oförutsett inträffar som får stor påverkan på marknaden. Ifall du inte vill ta beslut själv varje dag, så kan automatisk copytrading från eToro vara ett utmärkt alternativ. Du väljer själv ut en eller flera personer att följa, som passar din risknivå och kan sedan låta en erfaren trader hantera kryptohandeln.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Investera i nutidens och framtidens hetaste satsning Metaverse hos en av världens största! Kom igång med ett demokonto hos eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Kryptovalutor följer finansmarknaden i USA?

Den som följer börsens utveckling har knappast undgått den senaste veckans negativa utveckling på flera marknader runt om i världen. Såväl vår egna Stockholmsbörs som marknaderna i USA har lyst ohyggligt rött de senaste dagarna. Svenska aktiemarknadens inverkan på kryptovalutor är inte mycket att tala om – men desto viktigare är statusen på de amerikanska finansmarknaderna.

Renodlade kryptovalutor, det vill säga sådana vars värde inte är knutet till någon fysisk underliggande tillgång – är inte helt beroende av USA-börsens utveckling. Däremot följer de den till viss del, varför ett ras på kryptomarknaden tog fart strax efter det att börsen började falla.

Nya regleringar på gång

Frågan om fler regleringar på kryptomarknaden har diskuterats länge. Till somligas belåtenhet, och till andras missnöje. Oavsett var man står i frågan har buden om nya skärpta krav på virtuella valutor en inverkan på marknadsklimatet. Många efterfrågar bättre säkerhet, men samtidigt finns en oro för att fler regleringar ska komma att inskränka själva idén med krypto – en decentraliserad finansmarknad bortanför politisk kontroll och påverkan.

Nya regleringar har varit på tapeten att införas ett längre tag, men genomförandet har skjutits upp ett antal gånger. Inom kort ser det dock ut att kunna gå från plan till verklighet och nya spelregler kan vara att vänta redan inom 1-3 veckor. Då främst från USA, där beslut om nya bestämmelser och ramar fattas i senaten. Regleringarna syftar bland annat till att göra det svårare för investerare att undvika skatt på kryptovinster, genom att göra det obligatoriskt för kryptomäklare att samla in personlig information om sina kunder och sedan rapportera vidare uppgifterna till amerikanska skatteverket.

Ryssland förbjuder mining & transaktioner med krypto?

Ryssland tycks vilja inleda det nya året med att provocera både på ett och annat sätt. Med militärfartyg i Östersjön, styrkor vid gränsen mot Ukraina och nu senast ett utspel om att förbjuda såväl mining av krypto som transaktioner och innehav i krypto ser de till att strålkastarljuset riktas rejält mot landet. Landet har likt Kina länge varit en stark motståndare mot virtuella valutor, med motiveringen att de utgör ett hot mot den ryska samhällsekonomin samt underlättar för kriminella aktiviteter som terrorism och pengatvätt.

Buden är dock minst sagt motsägelsefulla. För knappt två år sedan legaliserades krypto i landet – men samtidigt förbjöds dem som betalmedel. Lägg därtill att Ryssland är det största landet i världen efter USA och Kazakstan för utvinning av krypto, så är det lätt att bli förvirrad av de dubbla budskapen.

Det faktum att Ryssland är tredje största mininglandet i världen samt att ryssarnas kryptohandel årligen omsätter 5 miljarder dollar, gör att utspel om ett förbud förstås får effekter på marknaden. Ännu är inget definitivt beslut fattat, men varningar om att förbud kan vara att vänta kan mycket väl ha bidragit till det senaste värderaset. Kritiker såsom Ivan Chestakov, en tjänsteman på finansministeriet, menar att en reglering av kryptomarknaden vore avsevärt bättre än att förbjuda all användning och mining, skriver Reuters. Tror du att Rysslandseffekten skapar en rejäl nedgång för kryptovalutorna? Hos eToro kan du handla Bitcoin, Ethereum och andra kryptovalutor med eller utan hävstång och med riktigt bra spread. Bli kund hos eToro här!

Blir det krig i Ukraina?

Något som påverkar både aktie- och valutahandel, samt givetvis även kryptovalutor, är oroligheterna i Ukraina. Är det ett spel av Ryssland, eller kommer de faktiskt gå in i Ukraina? Tiden lär utvisa, men just nu så förväntar sig både aktie-, valuta- och kryptomarknaden det värsta – med tanke på kursnedgången. En engelskspråkig sajt som beskriver förloppet i Ukraina konflikten är Council on Foreign Relations (CFR).

När kan marknaden väntas vända?

Som inledningsvis sades är detta svårt att sia om. Kryptomarknaden är oförutsägbar och svänger både mycket och snabbt. Samtidigt har många stora nedgångar historiskt också följts av stora uppgångar, varför en sådan vändning skulle kunna vara att vänta även den här gången. Nya regleringar från USA, sura toner från Ryssland och en allmänt stökig börsmarknad kan dock innebära att uppgången kommer låta dröja på sig.

I tider som dessa blir det tydligare än vanligt att långsiktighet är viktigt vid investeringar i krypto, likväl som att man ska lägga sig på en risknivå som passar de egna förutsättningarna. Satsa endast pengar som du kan vara utan några år framöver – och som du har råd att förlora.

TIPS: Skilling erbjuder nu lägst spread av alla CFD broker. Handla med ett 50-tal kryptovalutor, från bara 0.001 i spread. Prova själv Skilling nu!!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla kryptovalutor, stablecoins och fiatvalutor med rekordlåg spread hos en topprankad EU-mäklare. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.