fbpx

Tess från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren StormGain för 15 minuter sedan.

» Prova StormGain du med.
Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Nya Zeeland har gjort ett fantastiskt jobb med hanteringen av covid-19 och två städer från öriket på andra sidan jordklotet har således nått topp 4 bland världens mest beboeliga städer enligt Economists “Global Liveability Index 2021“. Men hur går det för Sverige, övriga Europa och USA? Valutahandel rapporterar om var Economist tror att folk helst vill bo, utifrån stabilitet, hälso- och sjukvård, kultur och miljö, utbildning och infrastruktur.

I takt med att vaccineringen fortlöper kan världen så sakteliga börja ana ett slut på den pandemi som haft hela världen i tvångströja de senaste 18 månaderna. Än är det inte över, men med den värsta tiden förhoppningsvis i backspegeln är det intressant att analysera hur situationen har hanterats olika på olika platser i världen – samt vilka länder som varit mest respektive minst framgångsrika i att kontrollera spridningen av covid-19.

Sedan årsskiftet 2019/2020 då viruset först började spridas har många platser på jorden förändrats. En del städer och samhällen har klarat sig riktigt bra – medan andra har fört en intensiv kamp i motvind. Resultatet av det? En del platser klassas idag som mer beboeliga än andra.

6 av de 10 mest beboeliga städerna finns på Nya Zeeland och i Australien

Både Australien och framförallt Nya Zeeland har under pandemin utmärkt sig som särskilt effektiva och framgångsrika i sin hantering av pandemin. Måhända kan de tacka sin avlägsna geografiska placering för det – eller också ligger förklaringen helt enkelt i ett särskilt starkt och organiserat smittskyddsarbete samt ett fungerande samhällsansvar.

Oavsett vilket har Nya Zeeland sedan pandemins start endast registrerat 26 dödsfall kopplade till covid-19 – vilket sett till befolkningsmängden motsvarar 1 på 200 000.

Även Australien har lyckats begränsa den allmänna smittspridningen på ett mycket bra sätt – i synnerhet med tanke på att landet ändå är så pass stort och att det faktiskt bor drygt 25 miljoner människor down under. Ifall du vill handla med AUD eller NZD, så är CMC Markets en av marknadens mest populära plattformar.

Next Generation från CMC Markets utnämndes till plattformen med bäst grafer i 2017 Investment Trends och vi på Valutahandel.se tycker att bolaget kontinuerligt höjer nivån för traders. Testa CMC Markets grafer idag, du också!


Betyg: 9/10
Minsta insättning: Obegränsat
Beskrivning: Handla på ditt sätt. CMC Market's Next Generation plattformen tar din trading till en ny nivå. Prova riskfritt med demo-konto nu!

Riskvarning: 73% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos denna valutamäklare.


Givet de bägge ländernas effektiva hantering av pandemin, är det knappast någon överraskning att merparten av de städer som i dagsläget klassas som de 10 mest beboeliga ligger i just Australien och på Nya Zeeland. Underlaget till listan skapas av en undersökning gjord i 140 städer världen över, där man tittar på 30 olika faktorer inom fem olika kategorier – samtliga nära knutna till livskvalitet och hälsa. Man tittar på stabilitet, sjukvård, kultur och miljö, infrastruktur samt utbildning. Det ursprungliga syftet med rankningen är att ge företag underlag för så kallad hardship allowance till expats som tar anställning i andra länder. Ju sämre levnadsförhållanden en plats bedöms ha, desto högre hardship-ersättning för utländska arbetstagare på plats.

Undersökningen utförs varje eller vartannat år, men den senaste listan är den första där man även har tagit hänsyn till pandemins inverkan på människors välbefinnande. Faktorer som tagits med i beräkningen för det är bland annat påfrestningen på sjukvårdssystemet, hur pass strikta restriktioner man infört samt om lockdown och begränsningar i människors rörelsefrihet tillämpats.

Organisationen bakom undersökningen och listan The Liveability Index heter Economist Intelligence Unit. Förutom de 10 mest beboeliga städerna rankas också de som uppvisat mest förbättring respektive mest försämring i rankningen sedan föregående undersökning. Man redovisar också de 10 städer som fått absolut sämst resultat av alla och därmed klassas som de minst beboeliga utifrån samtliga kriterier.

Economist levnadsindex 2021
Klicka för att få se en större bild av Economist's levnadsindex

Topp 10 i rankingen 2021

1. Auckland, Nya Zeeland
2. Osaka, Japan
3. Adelaide, Australien
4. Wellington, Nya Zeeland
5. Tokyo, Japan
6. Perth, Australien
7. Zürich, Schweiz
8. Geneva, Schweiz
9. Helsingfors, Finland
10. Brisbane, Australien

Störst förbättrad ranking syns i dessa städer

1. Honolulu, USA
2. Houston, USA
3. Madrid, Spanien
4. Miami, USA
5. Barcelona, Spanien
6. Pittsburgh, USA
7. Chicago, USA
8. Minneapolis, USA
9. Boston, USA
10. Melbourne, Australien

Mest försämrad ranking återfinns i dessa städer

1. Hamburg, Tyskland
2. Frankfurt, Tyskland
3. Düsseldorf, Tyskland
4. Prag, Tjeckien
5. Dublin, Irland
6. Rom, Italien
7. Nouméa, Nya Kaledonien
8. Bratislava, Slovakien
9. Aten, Grekland
10. Montreal, Kanada

Botten 10: Hit vill du troligen inte flytta

1. Damaskus, Syrien
2. Lagos, Nigeria
3. Port Moresby, Papua Nya Guinea
4. Dhaka, Bangladesh
5. Alger, Algeriet
6. Tripoli, Libyen
7. Karachi, Pakistan
8. Harare, Zimbabwe
9. Douala, Kamerun
10. Caracas, Venezuela

Den nedersta listan består framförallt av städer i konfliktdrabbade länder samt i länder med stora ekonomiska svårigheter och utbredd fattigdom – till exempel Venezuela och Bangladesh. Givet de förutsättningar dessa platser hade redan innan covid-19 bröt ut är det kanske ingen skräll att de också haft svårare att klara av pandemin. Virusspridningen är endast en av flera orsaker till varför dessa tio platser i dagsläget inte är speciellt attraktiva att flytta till.

Tittar vi på listan över de städer som försämrats mest sedan föregående undersökning ser det dock annorlunda ut. Plats 1-10 fylls av i-länder och världsmetropoler som Rom, Hamburg, Prag, Aten och Montreal. Platser som vanligtvis förknippas med god levnadsstandard och bra miljöer att leva och bo i. Såväl Italien som Tyskland, Grekland och övriga länder på listan har dock tampats med stora utbrott av viruset – vilket bevisligen haft en mycket negativ inverkan på flera samhälls- och socioekonomiska faktorer.

Sämst resultat för europeiska storstäder

Sämst utveckling sedan föregående undersökning ses i Europa – där storstäder som Prag, London, Rom och Wien har tappat mest i sina respektive scores sedan pandemins start i början av 2020. Wien knep indexets förstaplats på listan 2019, men har sedan dess tappat rejält och ligger nu på plats nummer 12.

En intressant aspekt för Stockholms del är att ju mildare restriktioner ett land och dess städer har – framförallt vad gäller lockdowns – desto bättre score blir det. Förutsatt att man samtidigt lyckas begränsa smittspridningen förstås. Höga poäng för Sverige och Stockholm vad gäller restriktioner alltså, men kraftiga avdrag för att utgången blev mindre lyckosam.

Bättre framgång för amerikanska städer

Trots att USA varit ett av de hårdast drabbade länderna vad gäller antal smittade och döda, lyckas flera amerikanska städer faktiskt klättra i poängställningen på 2021 års Liveability Index, jämfört med listan 2019. Mycket tack vare den effektiva vaccineringen.

Bland annat steg Houston hela 24 placeringar och landade på plats 31 över världens mest beboeliga städer. Ännu bättre har det gått för Honolulu på Hawaii som tack vare sin snabba utrullning av vaccin samt sin avlägsna geografiska placering i Stilla havet blev nummer ett bland amerikanska städer – och 14:e bästa i hela världen.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Vill Du tradea med dollarn eller krypto? eToro bjuder på båda, med enastående flexibilitet och möjlighet att kopiera marknadens bästa traders, helt kostnadsfritt. Vad väntar du på? Prova eToro nu

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Funderar du på att fly det svenska klimatet och flytta utomlands? Kanske kan statistiken från Liveability Index var behjälplig i val av land och stad?


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.