fbpx

Marcus från Östermalm

Registrerade sig hos valutamäklaren FP Markets för 12 minuter sedan.

» Prova FP Markets du med.
75.31 av alla användare förlorar pengar vid handel med CFD'er hos First Prudential Markets Ltd.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Jag har sagt det innan – vilken sommar! Först EM i fotboll och nu sommar OS i Tokyo. Är man morgonmänniska är det så klart en fördel i dessa tider – som tur är, finns det annat att tävla i för oss som inte börjar dygnet vid midnatt. Nämligen valutahandel på världens valutamarknader, något som pågår mer eller mindre 24/7 med varierande intensitet beroende på vilken valuta och när på dygnet man behagar vara vaken. Nu kör vi – Valuta OS – med sportesset Johan Berntorp!

Medaljer i absoluta tal: Vilka leder just nu?

Jag tänker inte gräva alltför tungt i medaljer relaterat till antal invånare och dylikt utan vi mäter i absoluta tal och “Cherry Pickar” några intressanta matcher mot giganten Kina. Till att börja med har vi den stora tävlingen – vem vinner medaljligan? Vi har i skrivande stund – vilket skulle kunna ändras innan artikeln hinner publiceras – Kina (CNY) i topp följt av USA (USD), Japan (JPY) och Australien (AUD)! Spännande valutapar länderna emellan helt klart. Personligen är jag extra intresserad av damernas eskapader i fotbollen och där har vi en riktig “risk-off” showdown på fredag mellan två mindre men spännande ekonomier – Sverige (SEK) och Kanada (CAD).


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: En av de främsta sajterna för att handla CNY. Prova AvaTrade Go nu!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


USA vs Kina

De stora rivalerna på flera plan – inte minst i OS – är så klart USA och Kina. Många menar på att Kina kommer att ta över det mesta här i världen och uttalar sig ganska självsäkert i frågan. En sak som dock blir en utmaning är att utveckling sällan är linjär – något som kineserna själva förmodligen förstår bättre än många i väst. Ett klassiskt synsätt för ekonomer i väst är att extrapolera en trend ut in i det oändliga, utan att ha i beaktande att förutsättningar kan komma att förändras. Jag läste exempelvis en artikel i Sydsvenskan häromdagen som belyste ett för diktaturens perspektiv problematiskt förhållningssätt bland ungdomar i Kina. Det vill säga att helt enkelt våga vägra jobba som sina föräldrar. Ett problem för regimen eftersom de är beroende av ständig ekonomisk utveckling för att folket ska köpa den hårda styrningen. För det behövs hårt arbetande unga. Det var i varje fall så det beskrevs i artikeln – vad händer om befolkningen i Kina börjar vilja ha frihet likt den vi har i väst? Vad händer med en relativt liten styrande elit i ett land med över en miljard invånare om den ifrågasätts? Jag vet inte – men jag är personligen tveksam till att det är en solklar och spikrak “road to richness” som Kina befinner sig på över tid.

Graf – CNY/USD (till höger)
CNY/USD veckograf

Intressant läge för CNY/USD

Vad gäller den Kinesiska valutan i relation till dollarn – CNY/USD – befinner den sig i ett oerhört intressant läge. Den kortsiktiga trenden är otvetydigt starkt stigande för Yuanen, men vi har en cykel som skulle kunna vara mer eller mindre komplett sett från Coronabotten 2020. Drar vi därefter ut grafen och tittar på historiken ser vi att CNY/USD toppade ut redan 2014, vilket i sin tur väcker frågor om huruvida den riktigt tunga trenden fortfarande är uppåtriktad för Yuanen. Samtidigt – i det stora hela är inte volatiliteten alltför betungande men personligen blir jag inte förvånad om dollarn gör en comeback de kommande åren (kortsiktig tajming svår) och jag tror att vi till nästa OS har haft en nedgång till minst 0.135 i relationen valutorna emellan. Prova själv att handla CNY/USD genom AvaTrade idag! De har utmärkta villkor för detta valutapar.

Graf – CNY/JPY (till höger)
CNY/JPY veckograf

Japan's yen käkar upp Yuan till frukost?

Japan – detta i relation till Kina lilla land men som åndå  varit betydande under stora delar av 1900 – talet har oerhört spännande utmaningar. Jag vet inte om ni tittat på en graf över Nikkei 225 i relation till den japanska valutan i relation till dollarn – gör det! Japan har oerhörda deflatoriska utmaningar med bland annat en åldrande befolkning. Jag lärde mig tidigt på Nationalekonomin att en grundförutsättning eller  i vart fall stor hjälp för ekonomisk tillväxt är en ökande befolkning. En minskande befolkning skapar negativt tryck på penningmängden vilket således i sin tur – ceteris paribus (allt annat lika) – skapar en starkare valuta. Det kan så klart finnas andra förklaringar, men om sakar och ting ska hållas enkelt är det ett sätt att se på det hela. Så vad säger graferna?

När Nikkei 225 kraschade efter bubblan på 1990 – talet gick ju (som ni nu bör ha sett) den Japanska valutan bärsärk och stärktes våldsamt. Sedan dess har på det stora hela taget Yuanen stärkts. Jag tror att det över tid kommer bli svårt att stå emot en stärkning av den Japanska valutan på grund av landets förutsättningar. På kortare sikt befinner sig dock den kinesiska valutan i en oerhört stark och positiv trend, som förvisso ser ut att snart ha löpt sitt lopp – men som förmodligen har en del kvar att ge. Till nästa OS har Yenen käkat Yuanen till frukost om du ber mig tro någonting! Du kan handla JPY hos IG till fördelaktiga villkor och med snabba avslut.

Graf – CNY/AUD (till höger)
CNY/AUD - veckograf

Fortsatt positivt för Yuan mot AUD

Australien – så litet land men så många medaljer så långt. Det tror jag aldrig jag hade gissat utan att ha sett det på en lista som jag nu gjort – men möjligen har existerande grenar hittills varit som handen i handsken? Det finns avseende nuvarande världsordning en hel del man kan fundera på när det kommer till Australien, jag tänker inte minst på deras förhållningssätt till Covid-19 samt deras ekonomis komposition när det kommer till exempelvis gruvindustri. Världen förändrades med Covid-19 under 2020 tror jag. En förändring som kommer att bestå över lång tid framöver – det är i varje fall vad graferna på de finansiella marknaderna säger till mig. Saker och ting kommer inte återgå till vad de var innan Covid-19, det är en ny värld.

Ovan tro betyder inte att livet i sig behöver förändras särskilt påtagligt för dig och mig, men vi kommer att se trender skifta på de finansiella marknaderna. Den största förändringen som jag kan tänka på blir inflation. Jag var själv cirka 10 år när den förra inflationscykeln toppade ut, världen har sedan dess bara sett lägre räntor, ökande världshandel osv med mera. Vi har fått grus i maskineriet samtidigt som nya utmaningar och förändringar kommer – kampen kring klimatet är en sådan sak. Handelshinder betyder bara en sak – begränsat utbud vilket är lika med högre priser. Det är så enkelt!

Ok – så vad gäller kring valutaparet då? Yuanen har tappat tungt mot the “aussie” sedan toppen i samband med Corona-krisen men har börjat stabiliseras på sistone men på det stora hela taget är det en svårtydd situation. Men om vi ska försöka ha en långsiktig set-up så är botten från i februari igår avgörande för hur valutaparet utvecklas framgent. Bryts denna botten är det inte otänkbart att CNY/AUD tappar rejält i en ny stor nedgångscykel, men intill dess kan definitivt ta helt motsatt riktning. Kortsiktigt är läget fortsatt positivt för Yuanen. Du kan med fördel handla CNY/AUD genom Capital, en internationell aktör som även finns på svenska och erbjuder flexibel hävstång och storslagna grafer.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Flexibel hävstång, fullt av avancerade insättningar och ändå väldigt enkelt om man hellre vill det. Prova Capital med ett demokonto idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Graf – CAD/SEK (till höger)
CAD/SEK: Veckograf

Styrka för SEK, innan CAD tar över?

När det kommer till fredagens stora fotbollsfinal så ser det oerhört spännande ut på Valutamarknaden. I matchen är Sverige favoriter men i de finansiellas värld lever vi i oviss tid – kolla formationen kortsiktigt! Wow – det kommer smälla här, helt klart. Så i vilken riktning smäller det? Ja, det kan man ju inte veta helt säkert, men den underliggande trenden är positiv – jag tror på att valutaparet tappar hårt till en början (dvs kronan stärks) – för att sedan skjuta iväg norrut igen! Det är helt enkelt – som jag upplever det – oerhört vanligt att en marknaden gör en kraftig rörelse i motsatt riktning för att skaka bort svaga händer innan den skjuter iväg åt det andra hållet istället. Du kan själv handla CAD/SEK genom Capital.com.

Så för att summera det hela – är min uppfattning att Kinas väg till världsdominans inte är så självklar som det kan verka, förutsättningarna på de finansiella marknaderna har förändrats det sista året och jag tror att Sverige vinner på fredag!

 

 


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.