Osäker valutahandel för NOK & SEK tack vare Trump
Osäkerheten för alla som sysslar med valutahandel i Skandinavien, framför allt NOK & SEK, har ökat denna vecka. Vecka 20 börjar likt föregående vecka med stor oro och rejäla svängningar på valutamarknaden. För alla som har lite koll på de mer osäkra valutorna såsom svenska kronor, så finns det som vanligt handelsmöjligheter. Men vad beror då svängningarna på? Här går vi igenom detta och förklarar lite mer om vad som hänt på sistone.
Nyheter om att förhandlingarna mellan USA och Kina har urartat påverkar valutahandeln för de nordiska valutorna SEK och NOK. Handelskriget gör att Norges Bank “troligtvis” höjer reporäntan i juni, enligt de senaste rapporterna från Dagens Næringsliv i Norge. Även om styrräntan ligger oförändrad efter dagens möte på Norges Bank (deras centralbank), så är det ovanligt tydligt att det kommer bli en räntehöjning redan i juni 2019. Den norska centralbankchefen, Øystein Olsen, menar att då centralbankstyrelsen i Norge tittar på framtidsutsikterna och riskerna, så kommer räntan sannolikt att ökas i juni. Valutahandel.se undrar väl mest ifall det är mot 1.25 eller 1.5% styrbanksränta som man tittar åt i Norge?
Handel med SEK påverkas rejält av utomstående faktorer och då de inhemska faktorerna redan är negativa (minusränta och sjunkande tillväxt) och inte tycks ändras, så tar vi oss även en en titt på tillväxt-data från EU.
Osäker valutahandel med de skandinaviska valutorna NOK och SEK
Den ekonomiska kalendern i Sverige är ganska tunn just nu. Det viktigaste vi har att vänta på är Konsumentprisindex från SCB som kommer på tisdagen den 14e maj, 2019. Förra veckans mötesrapport från Riksbanken hintade på ett lägre prisindex, vilket föreslår att en höjning av reporäntan kan skjutas framåt i tiden. Ekonomer, företag och arbetare är dock rädda för att en räntehöjning i Sverige kommer ske för sent. Den osäkra valutahandeln kommer därför fortsätta för Sverige och det är inte omöjligt att USD/SEK når 10 kr innan sommaren är slut, medan EUR/SEK troligen kan nå dessa nivåer ännu tidigare. Idag så handlades EUR/SEK på 10.85. Det är dock tydligt att handelskriget har en påverkan på värdet av den svenska kronan som fortfarande ligger kvar kring årslägsta. USD/SEK nådde en höjdpunkt på 9.608 nyligen och vecka 20 började i samma trakter.
Norges reporänta höjdes i mars med 0.25% i juni, från 0.75% till 1%. Nu ser det alltså ut som att ytterligare en höjning kan verkställas om mindre än 2 månader. Norges BNP för första kvartalet 2019 publicerades nyligen och visade den första minskningen sedan Q3 2016, även om den var marginell på -0.1%. Troligen så kommer dock Norge att återhämta sig under Q2, med oljebolag som gör allt högre vinster, både inom service-sektorn, olja och gas samt oljeraffinering.
Data från EU som påverkar nordiska valutor samt Euron
De europeiska ekonomierna har i breda drag visat svagheter vissa efterlängtade förbättringar under förra veckan. Vi såg siffror som var bättre än förväntat från Italien som kämpar med att uppnå EU Kommissionens krav. Förra veckan reviderades italiens tillväxtprognos för 2019 och sänktes med 0.1%, något som Bryssel inte alls är nöjda över. Det råder också en del osäkerhet kring det kommande EU valet vilket är på gång. Har du röstat i EU-valet 2019? Här har vi hittat en lista på partier och kandidater som kan vara till nytt. Se till att få din röst hörd och ta dig lite tid åt detta.
För övrigt bör de som handlar valuta med kronor (SEK) och kroner (NOK) klokt i att hålla ögonen på information från Europa. Tillväxtsiffror påverkar våra nordiska ekonomier. Det har främst att göra med det unika ramverket som utgör relationerna mellan EU och Norden. Den stora majoritéten av sveriges och norges exporter går till EU-länder. En minskad efterfrågan p.g.a. dåliga resultat från EU kommer sätta press på SEK och NOK, tyvärr.
Trump skapar risker för tillväxt, handel och valutor
Det handelskrig som pågår mellan USA och Kina skapar stora geopolitiska risker som påverkar hela världens ekonomiska tillväxt. Trump och den amerikanska regeringens protektionism och ekonomiska isolationism ger en direkt påverkan på värdet för SEK och NOK, dessvärre ofta i negativ mening (att SEK och NOK blir svagare). Handelskriget kommer troligtvis fortsätta att dominera nyheterna som du behöver hålla koll på för att lyckas med din valutahandel.
Utöver det kommer även nyheter gällande Brexit att ha en viss inverkan på européiska resultat. Det är en balansgång att utvärdera hur stor inverkan Brexit-skvaller kan påverka priset på Euron jämfört med det beskattningskrig som pågår mellan världens två största ekonomier. Men ifall allt går negativ samtidigt, som kommer säkert någon extra smäll att försätta oss i en rejäl lågkonjunktur som kan bli värre än den stora lågkonjunkturen som drabbade EU, USA och Asien under 2007-2008. Det enda positiva är att det kanske blir en rejäl uppgång i marknaderna under 2021-2022? Men än så kan mycket hända och
En valuta som går relativt starkt trots all geopolitisk orolighet är japanska Yen, vilket ofta kallas “safe heaven valuta”. SEK/JPY har precis nått det lägsta värdet på mer än 5 år. Den 13e maj nådde SEK/JPY 11.3322. Det går att jämföra med USD/JPY som också står på en lägsta punkt sedan mars på 109.1135, jämfört med ettårs-högsta på 107.4268 från den 3e januari.
För att handla valuta med SEK kan vi rekommendera AVATrade som är en utav väldigt få valutamäklare som erbjuder trading med SEK/JPY.
Publicerad:
Författare: Markus Jalmerot
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.För några dagar sedan så skickade Turkiet in sin ansökan om inträde i BRICS och nu undrar traders gi...
Den amerikanska dollarn (USD) har upplevt en märkbar försvagning mot både stora valutor och valutor ...
Riksbanken har kämpat med att få gemene man att tro att inflationen är för låg i Sverige, men är det...