fbpx

Peter från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 32 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Att den svenska kronan har försvagats mot majoriteten av övriga valutor under en ganska lång tid är något som få har missat. Det ser heller inte som att en ljusning i horisonten är att vänta inom den allra närmaste framtiden – tvärtom flaggar både den svenska Riksbanken och allehanda för att vår blågula valuta väntas ha en fortsatt svag position på den internationella valutamarknaden. Grannlandet Norge höjde samtidigt deras ränta för andra gången i rad förra veckan, men Norges Bank menar att räntan kommer hållas kvar på 1.5% den närmaste tiden.

För svenska konsumenter märks den skandinaviska räntepolitiken kanske främst genom att många utlandsresor har blivit en rejäl slant dyrare, även till Danmark och Norge. Samtidigt så har importerade varor från länder som USA fått något saftigare prislappar än för några år sedan. Men precis som med allt annat har även detta mynt en annan sida. En svag krona behöver nämligen inte bara betyda en förlustaffär. För de som har kapital placerat i fonder med global exponering eller med exponering mot USA, ger den svaga kronan tydliga positiva effekter på innehavet. Och med kronan på sin lägsta nivå på nära två decennier, förefaller det onekligen vara en mycket passande tidpunkt för att investera i fonder med utlandsexponering som är baserade i utländsk valuta såsom JPY eller CHF. Säg det onda som inte också har något gott med sig alltså.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Enormt utbud av valutor att handla när kronan är svag!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Valutor som det lönar sig att handla med i dagsläget

Även om kronan tycks befinna sig i ett never ending fritt fall just nu, finns det faktiskt andra valutor som presterar ännu sämre. Låt oss ta en titt på åt vilka håll man ska snegla om man är ute efter lite fördelaktig valutahandel, eller kanske en solsemester som inte behöver kosta skjortan.

valutahandel Turkiet-Lira
Turkiet – Lira
Den turkiska liran har varit extremt mycket på tapeten bland valutahandlare det senaste året. Som en av de absolut svagaste valutorna har många gyllene tillfällen att satsa på både uppgång och nedgång presenterat sig, och de flesta större trading sajter erbjuder handel av lira mot USD, Euro och japanska yen. Valutor och andra finansiella instrument som faller mycket kan ofta visa sig vara goda investeringar då de allra flesta förr eller senare återhämtar sig och börjar öka i värde. Det råder dock delade meningar bland experter om huruvida den turkiska liran kommer att vända uppåt igen inom en överskådlig framtid. Å ena sidan talar president Erdogan varmt om landets numera bättre relation till Ryssland (RUB) och dess positiva påverkan på export och import de bägge länderna emellan. Men utländska experter varnar å andra sidan snarare för en ytterligare försvagning av TRY till följd av en ständigt ökande arbetslöshet och det oroliga inrikespolitiska läget. Landet befinner sig sedan 2018 i en lågkonjunktur, och det finns tecken som talar för såväl en fortsatt nedgång som en annalkande uppgång. Semesterresor till Turkiet är billiga och besöksnäringen har återhämtat sig rejält sedan de återkommande oroligheterna för ett par år sedan. Turisterna drar med andra ord nytta av den billiga liran – varför inte göra detsamma som valutahandlare?


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Har BankID och lokal support.

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Brasilien – Real
Det sydamerikanska landet har förvisso länge varit ett populärt resmål, men de senaste åren har turismen fått sig ytterligare en rejäl skjuts och därmed bringat in en hel del pengar till den brasilianska staten. Stora internationella sportevenemang som Fotbolls-VM 2014 och Sommar-OS 2016 i Rio lockade en strid ström av utländska turister till Brasilien, och trots att mästerskapen sedan länge är avgjorda och publikens jubel har tystnat, fortsätter besöksnäringen att blomstra. Att pengarna rullar in betyder emellertid inte att landets ekonomi nödvändigtvis är särskilt stabil eller välmående. Brassarnas valuta Real försvagades betydligt under framförallt 2018, och även om en marginell uppgång har kunnat skönjas under 2019, är valutan fortsatt svag gentemot både USD, Euron och faktiskt även den svenska kronan.
valutahandel Sydafrika-Rand
Sydafrika – Rand
Afrikas största nation och således också kontinentens största ekonomi. Från att det huvudsakligen har varit den framgångsrika gruvindustrin som stått för brödfödan, har Sydafrika sedan 1994 sett ett rejält uppsving för turistnäringen. Landet är hetare än någonsin att besöka och det kan tyckas att finanserna borde blomstra, men riktigt så är dock inte fallet. Korruptionen är dessvärre ganska utbredd vilket sätter spår i valutakursen. Lägg där också till att staten stundvis verkar har glömt sin ekonomiska karta och kompass och fattat en del mindre lyckade belsut, så är det inte så svårt att räkna ut vad den svaga randen beror på. Den sydafrikanska valutan (ZAR) är alltså definitivt värd att kika närmare på för potentiell handel, och för den ressugne kanske en drömresa hit faktiskt är möjlig trots en svag krona.

Egypten – Egyptiskt Pund
Den egyptiska ekonomin har väl aldrig varit omtalad som särskilt stark, men de senaste åren har onekligen varit extra tunga för det nordafrikanska landet. Den arabiska våren gav inte bara ringar på vattnet utan rejäla svallvågor, vars effekter på den egyptiska ekonomin fortfarande märkbart tydliga. Från att ha varit en mycket populär turistdestination – känd för såväl fantastisk snorkling som kultur och historia i världsklass – så har Egypten de senaste åren trumpet fått se på hur en stor del av turisterna överger landet av rädsla för politiska oroligheter och terrorattentat. Landets ansträngda situation med bl.a. tvåsiffrig inflation har naturligtvis satt sina spår i valutakursen, och det egyptiska pundet har det tufft, men för solglada svenskar så kan det givetvis ändå vara ett alternativ.

Thailand – Baht
Svenskarnas favoritresmål nummer ett – åtminstone vintertid. Thailand är synonymt med billigt leverne och förhållandevis billiga resekostnader överlag. Den thailändska valutan har dock förvisso stärkts hela 13,5% mot kronan de senaste åren, men fortfarande ligger både prisnivåerna och valutan väldigt lågt jämfört med Sverige. Landet och dess baht måste därför ändå anses vara en förmånlig affär för oss svenskar. Som en trader av valutor kanske man grämer sig över att man inte investerade en redig summa redan för ett par år sedan när man fortfarande fick 5 baht för 1 svensk krona. Men även om gapet har minskat till ungefär 3,3 baht på 1 krona, är det inte försent ännu. Förhoppningsvis fortsätter thailändarnas slantar att gå som tåget och man kan gratulera sig själv till en härlig värdeökning om ett par år.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla valutor som proffsen. Följ marknadens bästa traders gratis!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.