fbpx

Bert från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren FP Markets för 6 minuter sedan.

» Prova FP Markets du med.
75.31 av alla användare förlorar pengar vid handel med CFD'er hos First Prudential Markets Ltd.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det gångna året har varit ett händelserikt sådant på den ekonomiska fronten. Med endast ett par veckor kvar summerar Valutahandel några av de viktigaste och mest uppmärksammade händelserna för 2021.

År 2021 må ha bjudit på mindre dramatik än 2020 (tack och lov), men likväl har det inom finansiella segment fortfarande varit en del turbulens och händelser som fångat världens uppmärksamhet. När vi nu passerat mittlinjen av december månad är det dags att stänga böckerna för 2021 och med det göra en tillbakablick på en del av det som skett. Vilka händelser har varit de mest tongivande för året som gått? Vad har varit årets stora snackis och varför? Du känner säkert igen en hel del, men vissa har du missat?

Glödhett intresse för kryptovalutor

Att summera det ekonomiska året 2021 utan att nämna vad som skett på kryptomarknaden är en omöjlighet. Det vore att förbise det som så här i slutet kanske kan sägas ha varit mest definierande för det gångna året överlag.

Intresset för kryptovalutor har vuxit markant under 2021 och marknaden för virtuella coins har aldrig varit hetare. Från att länge ha mötts av osäkerhet och skepsis bland den breda allmänheten, har kryptovalutor nu gått från professionella och institutionella sammanhang till hus och hem.

Framförallt är det personer i yngre målgrupper som tagit klivet in på marknaden. Troligen har de senaste årens ekonomiska turbulens och osäkerhet spätt på en redan begynnande misstro mot etablissemanget, och fått allt fler att vända sig till ett ekonomiskt system som står utanför politiska maktstrukturer och centralisering.

Ökat intresse till trots har kryptomarkanden emellertid inte heller bjudit på någon vidare stabilitet de senaste tolv månaderna. Kryptovalutor är ökänt volatila instrument vars värde kan fluktuera väldigt mycket och väldigt snabbt. Investerare som exempelvis gick in i Bitcoin tidigt i år har fått se värdet på sina innehav förändras kraftigt både upp ned. Osäkerheten är påtaglig och extrem volatilitet är alltid viktigt att ta med i beräkningen vid handel med krypto.

Vidare kan också uppmärksammas att flera nya och spännande coins tillkommit under 2021 samt att flera hittills mindre kända mynt visat en mycket positiv utveckling. Bland andra spås Solana kunna bli en av de hetaste kryptoinvesteringarna under 2022.

Medan somliga mynt gått som tåget har det gått desto sämre för andra. Några av de med sämst prisutveckling per 2021 är:
– Mina: -86,87%
– NEM: -42,49%
– Synthetix: -39,97%

Några går dock spikrakt uppåt istället. Förutom Solana, som stigit över 26 000% sedan lanseringen 2020, är följande coins några av de bäst presterande i år:
– Bitcoin: +11 000% på 5 år
– Etheruem: +42 000% på 5 år
– Binance Coin: +627 000% på 4 år

För handel med krypto så är internationella eToro den mest erfarna, mest användarvänliga och flexibla aktören. Prova själv med eToro idag!


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Marknadens smidigaste sajt för att handla kryptovalutor. Testa eToro idag – registrera dig på någon minut.

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Turkiska liran

Den turkiska liran har varit ett av forexmarknadens stora sorgebarn under senare delen av 2021. Landets ekonomi har varit i rejäl gungning i flera år nu, med stök i regeringen och en strul kring räntan. Diplomatiska kriser har uppmärksammats i media likväl som turerna med de tre (!) finansministrar landet haft på bara ett år. Den senaste i raden avgick i början av december.

Från att ha legat relativt stabilt mot såväl USD som EUR under första, andra och en bit in på tredje kvartalet, har liran tappat över 40% i värde sedan september och tycks befinna sig i mer eller mindre fritt fall. Nu återstår att se hur ännu en ny finansminister, denna en affärsmän med uttalad lojalitet mot Erdogan, får ordning på torpet eller ej.

Comeback för USD

Den amerikanska dollarns comeback från det dramatiska fallet under första halvan av 2020 har med rätta varit en uppmärksammad nyhet under 2021. Greenbacken har gått fån bottenvaluta till att åter vara ett bra alternativ för såväl trading som mer långsiktig kapitalplacering. Med den värsta coronakrisen avklarad och en mer sympatisk president som tycks tilltala en bredare folkskara än den förra, tycks marknaden åter ha förtroende för att dollarn är en stabil tillgång att investera i.

Här hittar du vår valutasida om USD med livekurs mot bland andra EUR, NOK och SEK.

Svenska kronans utveckling

Svenska kronans utveckling har måhända inte varit den största snackisen internationellt, men givetvis av intresse för oss här hemma. Efter ett par år med historiskt kass värdeutveckling repade sig kronan riktigt bra mitt under brinnande pandemi. Värdet steg mot euron såväl som mot dollarn. Utvecklingen därefter har inte varit helt jämn och stabil utan istället bjudit på fluktuationer både upp och ned. Med förmodade räntehöjningar i sikte och utmaningar kring såväl tillväxt som arbetslöshet fortfarande aktuella, återstår att se hur SEK står sig nästa år. Per dags datum ligger kursen på 9,10 mot USD (9,20 vid årskiftet 20/21) och 10,26 mot EUR (9,62 årsskiftet 20/21).


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla krypto & valuta med CFDer hos en seriös, svensk valutamäklare. Erhåll full transparens. Kom igång med BankID för snabb verifiering hos Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Norska kronan från botten till toppen

Norska kronan sjönk som en sten då priset på olja gjorde detsamma tidigt 2020. Ett år senare har såväl oljemarknaden som NOKen stabiliserats och åter blivit investeringsmöjligheter av intresse. Den relativt snabba och framgångsrika återhämtningen har blivit omskriven och uppmärksammad under det gångna året – kanske framförallt då Norge tidigt spåddes bli det första landet i världen att höja räntan igen i kölvattnet av pandemin. Inte bara en utan två höjningar annonserades under hösten/vintern 2021 i syfte att stävja inflationen och behålla en balanserad kurs framåt.

Så har det gått för oljan 2021

Priset på olja tickade kraftigt uppåt i februari/mars i år, efterföljande ett historiskt värdetapp under 2020 – då priset under en kort tid faktiskt låg under noll. För den som hade nerver nog att gå in med kapital då priset låg som lägst, har resten av 2021 bjussat på en angenäm utveckling. Den globala efterfrågan på olja har ökat, tillgången har varit betydligt mer balanserad än i fjol då Saudiarabien mer eller mindre dränkte marknaden i svart guld för en dispyt med Ryssland och utsikterna framgent ser stabila ut. Rådande klimatkris till trots spår Opec+ en ökning i den globala efterfrågan på olja under det kommande året, vilket indikerar att priset kan antas ligga fortsatt högt även framgent.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.