fbpx

Niklas från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren Degiro för 21 minuter sedan.

» Prova Degiro du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Norges centralbank flaggar för att den under en tid oförändrade räntan mest troligt kommer att höjas vid två tillfällen under återstoden av 2021 – först i september och sedan ytterligare en gång i december. Kommer detta påverka värdet på NOK – och i sådana fall hur? Valutahandel gräver djupare i ämnet.

Mycket tyder på att den norska kronan kommer att få en boost i höst då räntehöjningar normalt stärker ett lands valuta. Detta eftersom en högre ränta, åtminstone på kort sikt, vanligen får ett lands tillgångar att verka mer attraktiva att placera i för utländska investerare – vilket i sin tur innebär att utländskt kapital flödar in och att efterfrågan på det aktuella landets valuta ökar.

Genomförs de norska räntehöjningarna enligt kommunicerad plan, kan vi således förvänta oss en förstärkning av den norska kronan från och med någon gång i september månad. En stärkt valuta till följd av höjd ränta får troligen i huvudsak positiv inverkan på såväl den norska samhällsekonomin, som den enskilda individens privatekonomi. Som utländsk turist kan du få räkna med att de redan höga priserna blir ytterligare lite högre och Norge som besöksmål blir dyrare överlag. Sysslar du med valutahandel kan en höjd reporänta i Norge och en starkare norsk valuta däremot bjuda på en intressant investeringsmöjlighet.

Hur förväntas räntebanan i Norge bli?

Räntebanan för Norge
Den norska styrräntan ligger i dagsläget på 0,00%, vilket är en sänkning med -0,25% sedan juli 2020 då den senaste förändringen gjordes. Innan pandemin bröt ut vid årsskiftet 2019/2020 hade Norge en styrränta på 1,5%. Ett läge som hade föranletts av ett par höjningar i rad – helt mot strömmen sett till många andra länders räntepolitik med upprepade sänkningar. Inte minst vår egen svenska strategi.

Redan i mars 2021 rapporterades att Norge troligen skulle bli det första landet att höja sin reporänta i sviterna efter pandemin. Efter ett massivt valutakursfall orsakat av ett fallerat oljepris under 2020, såg NOK ut att återhämta sig och de samhällsekonomiska utsikterna i landet ljusnade. Den annonserade höjningen har dock dröjt under våren och sommaren – men snart väntas den alltså träda i kraft.

Även framgent är ytterligare höjningar – eller åtminstone inga sänkningar – den mest troliga utvecklingen för den norska styrräntan. Pandemin till trots har Norges ekonomi relativt snabbt lyckats återhämta sig ganska bra – mycket tack vare oljeprisets uppsving sedan fjolårets tillfälliga (om än massiva) haveri. Detta eftersom den norska ekonomin – och därmed den norska kronan – som bekant är starkt knuten till just oljepriset.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prova en av Sveriges populäraste valutamäklare med snäv spread, fantastisk säkerhet med BankID och svenska betalmetoder såsom Swish. Registrera dig hos Skilling idag!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.


Varför är en räntehöjning positiv för norska kronan?

En räntehöjning kan vara postiv på flera sätt, men framförallt handlar det om att placeringar i norska tillgångar kommer att bli mer attraktiva för utländska investerare än placeringar i andra länder med lägre ränta. Ett ökat intresse från utländska investerare innebär ett ökat inflöde av kapital i Norge, vilket i sin tur stärker kronans värde ytterligare.

Vidare innebär en starkare norsk krona också att importvaror från andra länder blir billigare. Inhemska varor blir samtidigt förvisso dyrare, men för ett litet land som Norge – som liksom Sverige importerar en hel del – är billigare import förstås positivt.

Summa summarum kan sägas att en höjning av Norges styrränta är postivt för landet ur ett brett makroekonomiskt perspektiv – det vill säga styrande faktorer som bland andra:

Arbetslöshet: En räntehöjning som stärker valutan och gör landet mer attraktivt för utländska investerare och företag kan få en positiv effekt på arbetslösheten. Fler aktörer som lockas etablera sig i landet kan innebära ett ökat behov av arbetskraft och nya jobbtillfällen för den norska befolkningen.

Tillväxt och inflation: Stark ekonomisk tillväxt är givetvis bra, men finns risk för att inflationen stiger till en oönskat hög nivå är räntehöjniingar ett effektivt sätt att stoppa den utvecklingen. Genom räntehöjningar kan tillväxten hållas på en nivå där inflationen kan hållas i schack.

Prisutveckling: En höjd ränta innebär rent krasst att hushållens disponibla inkomster blir lägre då bostadslån och konsumtionslån blir dyrare. Mindre pengar att röra sig med låter förvisso inte som något positivt, men på sikt leder till lägre priser för konsumenter. Detta eftersom mindre pengar på kontot får folk att prioritera sparande framför konsumtion, vilket i sin tur innebär att köptrycket minskar och att de generella prisnivåerna blir lägre.

Investera eller spekulera i NOK – här är de tre bästa mäklarna

Tror du på prognoserna om en stärkt norsk krona i samband med räntehöjningar senare i år, kan nuläget vara gynnsamt för en investering. Köper du norska kronor nu, kan din investering mycket väl öka i värde senare i höst och kring årsskiftet. Som vanligt finns givetvis inga garantier för att kronan de facto stärks om räntan höjs enligt förväntan, men då en högre ränta brukar vara korrelerat med en starkare valuta ser utsikterna likväl goda ut.

Flera valutamäklare erbjuder idag handel med NOK, framförallt i par med världsvalutor som USD och EUR. Av de alternativ som finns ligger, enligt oss på Valutahandel, följande tre mäklare i topp:

Skilling: Handla skandinaviska valutor hos en topprankad skandinavisk mäklare. Skilling erbjuder inte mindre än nio olika valutapar med NOK; EUR/NOK, USD/NOK, CAD/NOK, NOK/DKK, NOK/SEK, AUD/NOK, CHF/NOK, GBP/NOK samt NOK/JPY. Handel sker med exekveringar på i genomsnitt endast 0,05 sekunder, snäva spreads samt hög säkerhet. Inloggning sker tryggt och smidigt med hjälp av BankID.

Bli kund hos Skilling.

Capital: Även Capital bjuder på ett generöst utbud av valutapar med NOK – totalt sett åtta stycken, av vilka två är med krypto; BTC/NOK samt ETH/NOK. Övriga par är AUD/NOK, NOK/SEK, NOK/JPY, NOK/JPY, NOK/RUB samt NOK/DKK. Hos Capital tradar du med låga avgifter på den egna plattformen Capital Trader och har tillgång till innovativ AI-teknik för analys av tradingbeteende.

Bli kund hos Capital.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla 120+ valutapar och andra instrument med rekordbra spread och marknadens bästa villkor. Testa Capital idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


eToro: Ett självklart val för dig som gillar copytrading. På eToro kan du handla USD/NOK, EUR/NOK samt NOK/SEK på en av marknadens vassaste plattformar och med förmånliga villkor – antingen efter egen strategi eller genom att kopiera någon annans. eToro är en välkänd, transparent och pålitlig valutamäklare med kunder världen över.

Bli kund hos eToro.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.