fbpx

Pelle från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Capital för 35 minuter sedan.

» Prova Capital du med.
79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Börsåret 2022 ser ut att gå till historien som ett av de sämsta på flera decennier. Trots det tycks intresset för att investera inte alls ha svalnat av. Snarare tvärtom. Antalet svenska aktiesparare har hittills i år blivit över 25 000 fler – och den gruppen som ökar allra mest är unga kvinnor.

Valutahandel har vid flera tidigare tillfällen rapporterat om det faktum att kvinnor är mer framgångsrika på börsen än män, frontat kvinnliga traders som imponerar såväl på börsen som i sociala medier och berättat om kvinnliga kryptoprojekt. Nu är det dags att lyfta fram dem igen.

Med endast en knapp månad kvar på 2022 ser året ut att bli ett börsår många av oss allra helst vill glömma. Merparten av året har det sett riktigt dystert ut på både svenska och utländska aktiemarknader. Därtill har krypto sjunkit som en sten, oljepriset åkt jojo och många valutor gått sämre än på flera decennier. En massflykt från börsen hade varit lätt att förstå, inte minst när inflationen ser ut som den gör och ekonomin blivit tajt för de flesta. Utfallet för året ser dock ut att bli ett helt annat. Inte minst bland kvinnor.

Fler svenskar sparar i aktier – 2,9% fler investerare i år

Den senaste statistiken över antalet aktiesparare i Sverige är från oktober. I den är årets 9 första månader inkluderade. Mellan januari och september 2022 ökade antalet svenska investerare med 2,9% – eller 23 124 unika ägare. Totalt sett innebär det att drygt 2,7 miljoner av Sveriges dryga 9 miljoner invånare har innehav i aktier.

Tittar vi på andelen kvinnor respektive män bland de nytillkomna ägarna på svenska börsen är trenden tydlig – suget på investeringar har under året varit klart större bland kvinnor. Och då framförallt unga kvinnor. Hittills under 2022 har svenska kvinnliga aktieägare blivit 1,3% fler jämfört med föregående år. För männen är motsvarande siffra endast 0,8%.

Även om trenden med ökat antal aktieinvesterare kanske överraskar just på grund av börsens utveckling i år, är den stora kvinnliga andelen egentligen inget nytt. Antalet svenska kvinnliga investerare på börsen har ökat stadigt under flera år. Utöver det har det också visat sig att kvinnliga investerare generellt är mer framgångsrika än män – något som framförallt sägs bero på att kvinnor tenderar att vara mindre impulsiva i sin handel och är bättre på att låta sina placeringar vara. Kvinnor är överlag mer långsiktiga i sin handel, medan det bland män är vanligare med trading.

Handla aktier, valutor, krypto och råvaror hos världens främsta mäklare för copytrading – bli kund hos eToro du med.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Grym plattform för copytrading med community på över 100 000 traders. Låt dig inspireras av andra du med. Testa eToro.

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Kvinnliga investerare ökar mest – snart uppe i 40%

Med den ökning som skett i år inräknat är nu andelen kvinnor av det totala antalet svenska aktieägare nu uppe i nästan 40%. Det är alltså en bit kvar till lika andelar kvinnor och män, men utvecklingen ser ut att vara på god väg.

Annorlunda utveckling under ett dåligt börsår

Att aktieägandet hållit sig på en stabil nivå, och till och med ökat, under ett år som detta är enligt flera analytiker en annorlunda och något oväntad utveckling. När börsen dyker som den har gjort är det snarare vanligt att många säljer av sina innehav av oro för att förlora allt. I år spelar förstås även det ekonomiska läget överlag in.

Inflationen är hög och det mesta i livet har blivit rejält mycket dyrare – från boende och mat till bränsle, el och konsumtion. I kristider som dessa brukar många prioritera bort investeringar för att istället fokusera på att klara de ökade levnadskostnaderna. Under 2022 har många istället valt att stanna kvar på börsen och försöka hålla huvudet kallt. Det ökade antalet investerare tycks också tyda på att många väljer att se de kraftigt lägre priserna nu som en möjlighet att kunna handla på rea. Förluster realiseras inte förrän man säljer, och har man för avsikt att investera långsiktigt är en tid som denna – när många aktier tappat 20-30% eller mer i värde – ett ypperligt tillfälle att ta klivet in på marknaden.

Kvinnor i valutahandel – hur ser det ut där?

Den nästintill jämlika fördelningen av kvinnor och män som syns på svenska aktiemarknaden är dessvärre ännu långt bort på den globala forexmarknaden. I en mätning som gjordes för drygt ett år sedan framkom att endast 8% av alla traders på valutamarknaden var kvinnor. En siffra som förvisso går i linje med det faktum att kvinnor oftast föredrar mer långsiktiga investeringar. Kortsiktig trading är fortfarande ovanligt bland kvinnliga handlare. Såväl med valutor som andra instrument.

Trots en betydligt lägre andel av kvinnliga traders på valutabörsen, ses dock samma trend med framgång som i aktier. De få kvinnor som faktiskt tradar valutor gör oftast bättre affärer än männen. Siffror från 2022 visar att kvinnliga valutahandlare tenderar att överträffa manliga handlares resultat med 1,8%.

Sammanfattningsvis kan med glädje konstateras att svenska kvinnor tar allt mer plats på aktiebörsen, och fortsätter att vara mer framgångsrika än män, men att det ännu är en lång väg att gå för mer jämställdhet på valutamarknaden.

Tips! Handla valuta hos en respekterad, EU-reglerad mäklare med insättningar i SEK och riktigt låga avgifter. Registrera dig med BankID hos Skilling.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valutor, index och andra tillgångar hos en mäklare med stort utbud av instrument, låga spreads och säker registrering med BankID. Testa Skilling!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.