fbpx

Olof från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren NS Broker för 25 minuter sedan.

» Prova NS Broker du med.
61% av NSFX Limited's retail kunder förlorat pengar när de har handlar CFDer.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Priset på bitcoin faller när många investerare välja att dumpa högrisktillgångar av oro för de röda siffrorna på världens börser och ett sårbart makroekonomiskt läge generellt. Valutahandel lyfter frågan om botten är nådd – eller om det kan vara läge att blanka?

I november 2021 nådde bitcoins värde sin all time high när priset steg till $68 990. Sedan dess har läget förändrats radikalt, med en rusning bort från tillgången snarare än till. I skrivande stund kostar en bitcoin runt 32 000 USD, vilket betyder att priset har mer än halverats på bara ett halvår. Särskilt dystert har det varit den senaste månaden, och den senaste veckan, då såväl USA-börserna som flera andra aktiemarknader svajat rejält, vilket givit direkt effekt på kryptomarknaden och fått många investerare att dra öronen åt sig.

Världsekonomin i sig är de facto instabil, med flera osäkerhetsfaktorer som hägrar som mörka moln. Covid-19 ger fortfarande upphov till stränga restriktioner i Kina, vilka rejält bromsar landets ekonomi och påverkar såväl export som import, inflationen rusar på många håll och Rysslands invasion av Ukraina fortsätter med till synes oförminskad kraft. Att många drar sig för högrisktillgångar som bitcoin och andra kryptovalutor är en naturlig konsekvens, trots att krypto av många anses kunna fungera som ett skydd mot inflation eftersom det står utanför monetär politik och statlig påverkan.

Så hur kan man som potentiell spekulant och investerare i krypto tänka närmaste tiden? Har priset på bitcoin nått lägsta botten för den här gången, eller kommer det att sjunka ännu mer? Kan det vara läge att köpa, eller ta en kort position och hoppas på ytterligare en prissänkning?

Korrelerar med USA-börsen – framförallt techaktier

Kryptovalutor borde i teorin utvecklas oberoende av aktiebörser och andra mainstream-marknader. I praktiken är det emellertid inte riktigt så det fungerar – åtminstone inte fullt ut. Ett tydligt samband kan särskilt ses mellan bitcoin, och krypto generellt, och techaktier – vilka bägge är tillgångsslag med hög risk om man jämför med exempelvis statsobligationer och klassiska safe haven-tillgångar som USD och guld.

Den senaste veckans stora sell-off av bitcoin sammanfaller väl med den utveckling som skett på USA-börserna i stort. Särskilt nära korrelerar bitcoins utveckling med den för Nasdaq Composite Index, vilket är ett index tungt viktat mot techaktier, och som tappat 23% hittills under 2022. Detta ska jämföras med det bredare S&P 500, som minskat 14% i värde sedan årets början.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Grym kryptotrading med grymma villkor. Prova EU-reglerade toppmäklaren AvaTrade!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Oroliga tider drar folk mot säkrare tillgångar – ytterligare värdetapp kan komma

Lägger man örat mot rälsen tycks den samstämmiga prognosen för bitcoin vara att botten inte är nådd ännu, utan att värdet sannolikt kommer att sjunka ytterligare lite till. Världsekonomin är generellt orolig, och flera länder tar till aggressiva åtgärder för att så snabbt och effektivt som möjligt kunna vända en utveckling som just nu går åt helt fel håll.

I USA meddelade Fed förra veckan att landets styrränta höjs med 0,50 punkter, samt att ytterligare höjningar sannolikt är att vänta vid fler tillfällen senare i år. På kort tid har räntorna på långa räntepapper gått till de högsta nivåerna på flera år.

Man har också satt punkt för stödköp av statsobligationer och andra tillfälliga åtgärder som sattes in under pandemin men som nu behöver avvecklas för att lugna ned en ekonomi på väg att bli överhettad. Privatekonomin kommer att bli tajtare ett tag framöver när de blomstrande tider med låga räntor och en suverän börsutveckling som vi haft i ganska många år kommer till ett abrupt slut. Den närmaste framtiden är synnerligen osäker, vilket generellt inte brukar betyda en positiv utveckling för en högriskmarknad som bitcoin.

Köpa eller sälja?

I vanlig ordning går det med hjälp av analyser och strategiska verktyg endast att spekulera i hur marknaden kommer att utvecklas framgent. Mycket tycks tyda på att bitcoin kommer att sjunka ännu lite till i pris innan en vändning kommer. Så gott som alla experter som Valutahandel talat med tror att den negativa trenden kommer att fortsätta ett tag till och att en positiv vändning inte är trolig i närtid. Kommande vecka spås BTC handlas mellan $32 000-$38 000.

Stämmer du in i prognosen kanske en kort position kan vara läglig, givet att en riskmedvetenhet finns. Bitcoin och andra kryptovalutor kan bland andra blankas med CFD:er hos eToro, Skilling, AvaTrade och eToro – samtliga ledande onlinemäklare med EU-reglering och transparenta, förmånliga villkor.

Bred nedgång på kryptomarknaden generellt

Bitcoins stora prisfall har rönt stor uppmärksamhet då valutan är världens största och mest omsatta kryptotillgång, men även andra coins tappar i pris. Faktum är att en bred negativ trend ses på hela kryptomarknaden.

Ethereum tradas just nu runt $2400 efter ett tapp på -5% sedan i fredags. Även hajpade mynt som Solana och Cardano backar (-7% respektive -9%) samt Memecoins som Dogecoin och Shiba. Doge har tappat 5% sedan före helgen och Shiba hela 11%. Även Luna, den token som bidrar till att hålla TerraUSD peggad mot dollarn, har tappat stort sedan i fredags – måndagens kurs är för närvarande 25% lägre än före helgen.

Blanka kryptovalutor hos betrodda mäklare

Bra, väletablerade och seriösa mäklare är lika viktiga om du ska blanka krypto som när du vill ta långa positioner. Valutahandel rekommenderar generellt EU-reglerade mäklare för all trading online, oavsett tillgångar, men för renodlade kryptoplattformar kan detta vara svårt att hitta. Däremot finns flertalet seriösa EU-mäklare som erbjuder kryptovalutor som en del i ett större instrumentutbud.

För trading med krypto kan vi bland andra rekommendera någon av följande tre mäklare:

– Skilling: Skandinavisk mäklare med krypto-CFD:er och ett tusental andra tillgångar. Marknadens lägsta spread och tre grymma plattformar.

Testa Skilling här.

– AvaTrade: välkänd mäklare med bra utbud och flertalet bra verktyg och funktioner.

Testa AvaTrade här.

– eToro: Störst i världen på copytrading och en av marknadens främsta och mest populära plattformar för handel med krypto. Erbjuder bland annat möjlighet kryptohandel helt utan hävstång.

Testa eToro här.

Fler tips på mäklare hittar du i vår topplista över bästa kryptomäklare.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: CFD-trading med krypto, valutor, aktier och råvaror. Låg spread, bra villkor, inloggning med BankID. Prova Skilling!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.