fbpx

Fredric från Luleå

Registrerade sig hos valutamäklaren Easy Markets för 42 minuter sedan.

» Prova Easy Markets du med.
73% av alla privata kunder förlorar pengar när de handlar CFDer med denna leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo

Solana logo
Blockchainprotokollet Solana lanserades officiellt i mars 2020 och har sedan dess vuxit snabbt i popularitet. Här hittar du en ingående guide till vad kryptovalutan Solana är, hur det fungerar, vilka fördelar som finns samt var du kan handla kryptovalutan SOL.

Solana är ett native coin på en av världens just nu mest expansiva blockkedjor. Här har Valutahandel sammanställt en komplett introduktion till allt du behöver veta om denna hajpade blockkedja och kryptovaluta, inklusive fördelar och nackdelar med myntet samt tips om var du kan trada Solana

Solana (SOL) är det huvudsakliga mynten, eller den ursprungliga valutan (i brist på bättre svenskt uttryck) på blockkedjenätverket med samma namn – Solana Blockchain. Utöver den egna valutan SOL finns i nuläget över 400 andra tokens, DeFi, fullt av NFT'er och ytterligare kategorier tillgängliga på nätverket. Den gynnsamma miljön för att skapa nya tokens och den hastighet i vilken Solanas nätverk expanderat sedan start för bara några år sedan, är anledningen till att blockkedjan av många jämförs med Etehereum. Sedan nätverket lanserades har många också valt Solana framför Ethereum, då nätverket erbjuder betydligt lägre transaktionskostnader, är snabbare och dessutom mer skalbart än Ethereum. Sammantaget kan Solana beskrivas som en tids- och kostnadseffektiv blockkedja med stöd för både NFT:s, DeFi och Web-3 protokoll.

Proof of Stake möjliggör snabbare och mer energieffektiva transaktioner

Solanas snabba transaktioner och nätverkets kapacitet att hantera tiotusentals transaktioner varje sekund möjliggörs framförallt av nätverkets Proof of Stake-mekanism. Myntet och blockkedjan utmärker sig särskilt från andra likvärdigt populära mynt genom att framförallt prioritera just snabbhet. Ett arbete som burit frukt och lett till enorma framgångar för Solana i sig, såväl som utvecklaren Geneva Solana Foundation.

När Solana's betaversion lanseras 2017 gjorde den snabbt succé som världens snabbaste programmerbara blockkedjor för kryptoprojekt. Fem år senare har mycket förstås hunnit hända på cryptomarknaden, men trots ökad konkurrens anses Solana av många fortfarande vara ett av de snabbaste alternativen på marknaden tillika kanske också en god långsiktig investering? Faktum är att få, om alls några, andra cryptomynt har kapaciteten att hantera så mycket som 50 000 transaktioner per sekund. Ifall du inhandlar en egen Solana mobil så kan du på ett säkert sätt ha dina mynt säkert förvarade på världens första crypto-mobil från ett bolag som verkligen fokuserat på Web3, DeFi och NFT'er.

Handla Solana med CFD:er till marknadens lägsta spread hos Stormgain.

Betyg: 5.57/10
Minsta insättning: 425 kr
Beskrivning: Välj en topprankad mäklare för cryptotrading – där du kan handla som ett proffs. Prova Stormgain nu!

Riskvarning: Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.


Varför lockas investerare till Solana?

Solanas kurs har fluktuerat sedan den tänkta lanseringen år 2017, med extra volatilitet från slutet av 2021 och början av 2022. Valutan tog likt övriga cryptomarknaden stryk under fjolårets krasch, men har fortfarande brett stöd bland investerare. Framförallt är det följande egenskaper hos myntet som lockar till investeringar:

Kapacitet: Nätverkets imponerande kapacitet är kanske det som fått upp intresset för SOL mest och som lockar flest investerare. Solana kan processa över 50 000 transaktioner per sekund, dygnet runt, med en genomsnittlig fördröjningstid på under 3 sekunder. Totalt sett kan blockkedjan hantera upp emot 1 miljon unika transaktioner utan att kapaciteten försämras och funktionerna blir långsammare.

Skalbarhet: Skalbarheten är en del av hemligheten bakom Solanas otroliga kapacitet. Proof of Stake-mekanismen gör det enkelt att bygga ut och expandera, vilket i sin tur resulterar i nya coins och projekt på nätverket.

Demokratiskt nätverk: Solana ger användare möjligheten att vara med och påverka hur nätverket ska drivas och utvecklas genom att låta dem rösta på delegater de vill ska leda arbetet. Konceptet är modernt och skapar en känsla av tillhörighet och att man som investerare faktiskt får vara med och påverka.

Stödjer DApps: Brett stöd för DApps ger utvecklare möjlighet att skapa och lansera appar utan hinder.

Säkerhet: Säkerhet är a och o i en industri som annars är känd för det motsatta – brist på säkerhet. Solanas Proof of Stake, med en nätverksinfrastruktur i dubbla lager, gör cryptovalutan (och nätverket som sådant) mycket säkert.

Fördelar med Solana

Tydligt är att Solana har många styrkor som kan göra myntet till ett fördelaktigt val för den som vill investera i crypto, och som vill ha ett annat alternativ än Bitcoin och Ethereum – men som vid det här laget ändå hunnit bli väletablerat på marknaden. De största fördelarna med myntet kan sammanfattas till följande:

– Kapacitet att behandla upp emot 50 000 transaktioner per sekund.
– Proof of Stake-mekanismen maximerar både effektivtet och avkastning.
– SOL rankas idag som en av världens topp 10 bland cryptovalutor.
– Brett stöd på nätverket – såväl DApps som NFT:s och smarta kontrakt kan byggas på blockkedjan.
– Mycket låga transaktionsavgifter – snittet ligger på under 0,01 USD per transaktion.
– Möjlighet att genom röstning vara med och påverka hur nätverket ska utvecklas.

Nackdelar med Solana

Det finns även en del nackdelar med Solana, precis som för alla cryptovalutor. Överlag är det ett mycket bra coin med stor potential och av allt att döma ljusa framtidsutsikter, men det finns också visst utrymme för förbättring.

De främsta nackdelarna med Solana är:
– Tillgången ökar för varje år och något fast tak finns inte. Detta leder till hög inflation – för 2021 var den 5,78% och för 2022 var den 4,9%.
– Dyr hårdvara för mining av Solana.
– Haft perioder av väldigt hög volatilitet.
– Konkurrensfördelen mot Ethereum har till viss del försvagats efter Ethereums övergång från PoW till PoS, även om transaktionskostnaderna fortfarande är väldigt mycket lägre för SOL.

Hur och var kan man handla Solana?

Som en av världens 10 största cryptovalutor finns Solana idag att handla hos så gott som alla välsorterade cryptomäklare och exchangeplattformar. Myntet kan tradas med instrument som CFD:er, där du spekulerar i prisutvecklingen men utan att äga tillgången som sådan, och förstås även investeras i med cryptoplånbok som stödjer valutan.

För cryptotrading rekommenderar Valutahandel att du satsar på en välrenommerad mäklare med gott rykte och allra helst någon form av reglering. Det sistnämnda kan vara svårt att hitta hos en renodlad kryptoplattform, men bland kombinerade valuta- och cryptomäklare finns flera riktigt bra aktörer – däribland den internationella Stormgain och AvaTrade, som är en av världens mest reglerade mäklare.

Läs vår recension om Stormgain här, eller börja handla Solana på sajten redan nu. Registrera dig hos Stormgain och kom igång på bara någon minut.

För fler tips om grymma cryptosajter – se vår topplista över bästa cryptomäklare.

Transaktionskostnader för SOL

Solana bjuder på några av marknadens lägsta transaktionskostnader. Många gånger behöver du inte betala mer än superbilliga 0,01 USD, vilket till exempel kan jämföras med priser på upp emot 80 dollar för ETH under vissa perioder. Som nackdel kan däremot en ganska hög inflationen tack vare fler mynt som kommer ut varje år nämnas som en nackdel, eftersom värdet på tillgången urholkas och en del av det man sparar på låga avgifter går förlorat.

Vilka är framtidsutsikterna för Solana?

Hur en cryptovaluta kommer att utvecklas går endast att spekulera om, precis som för alla andra typer av finansiella tillgångar. Det vi däremot kan luta oss mot är de enorma framgångar som Solana rönt på mycket kort tid. Från starten 2017 fram till 2019 var valutan mer eller mindre okänd för de flesta, men därefter har den gått som tåget och är idag en av världens främsta cryptovalutor. Undantaget fjolårets dipp fortsätter valutan att växa för varje år, med fler och fler investerare som väljer SOL för dess snabbhet, skalbarhet och imponerande kapacitet. I dagsläget kostar 1 SOL 16,42 USD. Som mest kostade valutan 252 USD, i november 2021.

Var kan man handla SOL?

Solana har med hastigt stigande popularitet adderats till många stora tradingplattformar och exchanges sedan i fjol och framåt. Numera finns valutan SOL att investera i och trada hos både större och mindre kryptomäklare.

Sammanfattning

– Solana är en open source blockkedja grundad 2017, men lanserad 2020.
– Skapad av Anatoly Yakavenko, dataingenjör.
– Solanas kryptovaluta förkortas SOL.
– Använder en hybridalgoritm som kombinerar PoS och PoH för att möjliggöra fler och snabbare transaktioner utan att kompromissa med säkerhet och centralisering.
– Har en maxikapacitet på 50 000 transaktioner per sekund – men detta spås fyrdubblas inom två år.
– Solana syftar till att vara ett billigare, snabbare och bättre alternativ för DeFi-protokoll och DApps än konkurrenten Ethereum.
– Kryptovalutan SOL ökade markant i värde förra året och anses av många vara en av de hetaste kryptotillgångarna under 2022.
– SOL finns att handla hos de flesta onlinemäklare som erbjuder krypto – däribland Skilling, CMC Markets, Plus 500 och eToro.
– Solana släppte den första kryptomobilen som stödjer en specifik kryptovaluta och kan erbjuda eget säkerhetsvalv inuti mobilen, vilket är tänkt att skydda mot hackare och virus.

Fotnot: Denna artikel har skapats i samarbete med CryptoLists.com, en av de ledande internationella sajterna om kryptovalutor, blockkedjor och crypto casinon.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.