fbpx

Tina från Bromma

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 32 minuter sedan.

» Prova IG du med.
74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo

Solana logo
Blockchainprotokollet Solana lanserades officiellt i mars 2020 och har sedan dess vuxit snabbt i popularitet. Här hittar du en ingående guide till vad Solana är, hur det fungerar, vilka fördelar som finns samt var du kan handla kryptovalutan SOL.

Vare sig man är särskilt intresserad av kryptovalutor eller inte är det troligen få som lyckats undgå hajpen runt Solana under framförallt det sista året. Kryptovalutan, som av många experter sägs kunna bli en riktigt vass utmanare till Ethereum, har ökat rejält i värde på kort tid och blivit en av de mest eftertraktade kryptotillgångarna på marknaden.

Bakom valutan Solana, som förkortas SOL, finns ett högfunktionellt open source-protokoll designat specifikt för olika typer av DeFi-lösningar.

Vad är Solana – och varför har det blivit så populärt?

Solana är ett relativt nytt blockchainnätverk som började utvecklas runt 2017, men som lanserades på marknaden i mars 2020 – till en början under namnet Loom. Av många i branschen sägs Solana representera tredje generationens blockkedja, med vilket en helt ny teknik och skalbarhet som ska kunna underlätta skapandet av decentraliserade kryptoapplikationer åsyftas.

Syftet med Solana är att erbjuda lösningar på det som i kryptosfären ofta kallas för blockchain-trilemmat– vilket är ett samlingsbegrepp för de tre problem som olika blockkedjor och nätverk utan framgång försökt råda bot sedan den första kryptovalutan egentligen släpptes – decentralisering, skalbarhet och säkerhet. Hittills har Ethereum stått för det främsta alternativet med ett nätverk som relativt bra lyckas kombinera de tre viktiga aspekterna med säkerhet, decentralisering och skalbarhet. Ethereum använder sig dock av ett krångligt programmeringsspråk som visat sig inte vara särskilt populärt, det är dyrt att använda och har dessutom relativt hög latens – det vill säga långa tidsintervall från det att något initieras tills dess att det slutförs.

När Solana introducerades på marknaden gjorde det det med den hittills mest effektiva och hållbara lösningen på krypto-trilemmat. Solanas uppbyggnad gör det möjligt att skapa säkra DeFi-appar och smarta kontrakt med hög skalbarhet. Och det på ett mycket mer kostnadseffektivt än vad som är möjligt genom främsta konkurrenten Ethereum.

Vem är skaparen bakom Solana?

Grundaren av Solana heter Anatoly Yakavenko – en dataingenjör som trots framgångarna med Solana refererar till sig själv som en stor skeptiker till kryptovalutor. Trots det – eller kanske just därför – är han fast besluten att utveckla en blockkedja som tar möjligheterna med virtuella valutor till en ny nivå. Hittills är han på mycket god väg med Solana. Idag kan Solanas nätverk hantera drygt 50 000 transaktioner per sekund, att jämföra med största konkurrenten Ethereum, för vilken motsvarande siffra endast är 45 000. Inom ett par år räknar Yakavenko med att ha fyrdubblat Solanas kapacitet och att 200 000 transaktioner i sekunden kommer vara möjligt.

Innan Solana kom Yakavenko närmast från Dropbox där han arbetade som mjukvarungenjör. Dessförinnan hade han en framgångsrik karriär som dataingenjör på företaget Qualcomm. En annan viktig nyckelperson bakom blockkedjan är Stephen Akridge, som tidigare jobbade tillsammans med Yakavenko på Qualcomm.

SOL är Solanas egna valuta

Solana kan precis som Ethereum användas för att skapa nya DeFi-protokoll med tokens knutna till dem. Den egna valutan Solana, förkortat SOL, var en av de mest handlade kryptovalutorna under 2021 och har av många experter och analytiker förutspåtts bli om möjligt ännu hetare under 2022 och även framåt. Förväntningarna på nätverket är skyhöga för tiden framöver, vilket givetvis visar sig på valutan SOL som sticker i värde.

SOL finns numera att handla på de flesta väletablerade och pålitliga kryptoplattformar – däribland Skilling, vilken är en favorit bland många svenska traders och investerare.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Förstklassig kryptotrading på modern plattform och med låga spreads. Prova Skilling!

Riskvarning: 89% av retail kunder förlorar pengar.


Solanas unika algoritm kombinerar PoH och PoS

Hemligheten bakom Solanas framgångar och det faktum att nätverket kan hantera över 50 000 transaktioner per sekund ligger i den algoritm som nätverket använder sig av. Genom att kombinera Proof of History och Proof of Stake möjliggörs en betydligt lägre latens än vad användare får med Ethereum.

Vidare öppnar också Solanas öppna protokoll upp för betydligt snabbare och effektivare hantering – framförallt eftersom antal noder hålls ganska få – endast några hundra stycken. Solana erbjuder en billigare och snabbare infrastruktur för såväl kommande DeFo-protokoll som redan befintliga som finns på Ethereum, men som på grund av att det blivit både dyrt och långsamt nu söker ett nytt, bättre alternativ.

Varför investera i Solana (SOL)?

Intresset för kryptovalutan SOL sköt i höjden under det kryptorally som drog igång 2021. Plötsligt gick det virtuella finansiella systemet från att vara något endast en techintresserad klick tilltalades av, till att bli mer eller mindre mainstream.

SOL fungerar på ett liknande sätt som ETH gör på Ethereums nätverk. Kryptovalutan kan användas för staking på nätverket, för att betala avgifter, vara med och påverka hur plattformen ska utvecklas ytterligare samt mottaga olika belöningar och bonusar. Taket för SOL ligger på 500 miljoner tokens, av vilka 272 miljoner finns i cirkulation just nu. Av dessa är omkring 60% kontrollerade av Solanas grundare samt stiftelsen Solana Foundation. Av 500 miljoner tokens är endast runt 38% vigda åt investerare och traders utanför den egna organisationen.

Tror du liksom många andra att SOL har en fortsatt ljus tid framför sig kan en investering mycket väl vara värd att överväga. Eftersom valutan ännu är så pass ny och nätverket fortfarande är under intensiv utveckling är det förmodligen ganska säkert att anta att denna token kommer att öka ytterligare i värde. Ju mer attraktiv Solana som blockkedja blir för DeFi-protokoll och andra tokens, desto fler möjligheter med valutan kommer också presentera sig.

I vanlig ordning är det förstås viktigt att fatta investeringsbeslut baserade på egna analyser och förväntningar. Trots att det av de flesta väntas fortsatta framgångar för Solana och SOL, är kryptomarkanden likväl volatil. Väljer du att trada eller investera är det viktigt att vara riskmedveten, liksom med all annan finansiell handel.

God tillväxt för såväl valutan som nätverket

Fjolåret innebar inte bara att värdet på valutan SOL steg rejält, utan också att Solana som nätverk expanderade och adderade flera olika projekt på sin blockkedja. Att SOL behöll värdet och dessutom ökade det trots påfrestningar från pandemin, ledde till att flera mäklare och exchangeplattformar skyndsamt listade SOL i sina respektive utbud – däribland Binance, OKex och Bitfinex.

På det egna nätverket lanserades också många nya projekt, av vilka stablecoins som USDC och USDT var några, liksom Chainlink, Serum och Terra. Stora DeFi-projekt som Oxygene, Arweave och Solstarter har också börjat bygga på Solanas nätverk istället för på Ethereums.

Var kan man handla SOL?

Solana har med hastigt stigande popularitet adderats till många stora tradingplattformar och exchanges sedan i fjol och framåt. Numera finns valutan SOL att investera i och trada hos både större och mindre kryptomäklare.

För dig som vill se prisutvecklingen för SOL och kanske komma igång med trading eller en investering, kan Valutahandel rekommendera plattformar som Skilling, eToro och CMC Markets. Samtliga väletablerade, pålitliga och EU-reglerade. Ingen av dessa är heller renodlade kryptomäklare, vilket innebär att mängder av andra instrument med tillgångar som valutor, aktier, råvaror och index finns att tillgå.

Skilling: Svenskgrundad valuta- och kryptomäklare med bra utbud och låga spreads för CFD-handel. Här kan du handla SOL på tre olika plattformar – Skilling Trader, MT4 eller cTrader – och göra insättningar med flera olika betalningsalternativ.

Besök Skilling här.

eToro: Först och störst på copytrading, och snart även på kryptovalutor. eToro erbjuder förstklassig handel med såväl Solana som mängder av andra instrument. Alltid med hög säkerhet och till bra priser. Utmärkt val för dig som vill inspireras av andra och kopiera andras strategier.

Besök eToro här.

CMC Markets: Europeisk långkörare som funnit länge och som har en trogen kundstock. CMC Markets erbjuder transparent trading med bra villkor. Förutom krypto finns här även valutor (över 300) samt riktigt bra aktiekorgar – för att bara nämna en del av utbudet.

Besök CMC Markets här.

Sammanfattning

– Solana är en open source blockkedja grundad 2017, men lanserad 2020
– Skapad av Anatoly Yakavenko, dataingenjör
– Solanas kryptovaluta förkortas SOL
– Använder en hybridalgoritm som kombinerar PoS och PoH för att möjliggöra fler och snabbare transaktioner utan att kompromissa med säkerhet och centralisering
– Har en maxikapacitet på 50 000 transaktioner per sekund – men detta spås fyrdubblas inom två år
– Solana syftar till att vara ett billigare, snabbare och bättre alternativ för DeFi-protokoll och DApps än konkurrenten Ethereum
– Kryptovalutan SOL ökade markant i värde förra året och anses av många vara en av de hetaste kryptotillgångarna under 2022
– SOL finns att handla hos de flesta onlinemäklare som erbjuder krypto – däribland Skilling, CMC Markets, Plus 500 och eToro

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.