fbpx

Tess från Luleå

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 41 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Med blankning av kryptovalutor finns möjlighet att tjäna pengar även när priserna går nedåt.
Under de senaste dagarna när invasionen av Ukraina har börjat så har vi på Valutahandel fått allt fler frågor om hur man kan blanka en kryptovaluta.

Här kan du läsa om hur det fungerar, i vilka lägen det kan vara fördelaktigt att blanka, vilka risker som finns samt hur du enklast kommer igång med det.

Kryptomarknaden är känd för att bjuda på såväl höga toppar liksom djupa dalar. De decentraliserade och ofta oreglerade tillgångarna är synonyma med kraftig volatilitet och att det svänger både snabbt och mycket är snarare regel än undantag. Ett faktum vi inte minst blivit varse om det senaste dygnet, när flera stora kryptovalutor sjönk rejält i pris till följd av den dystra händelseutvecklingen i Ukraina. Från en timme till en annan tappade marknaden i sin helhet över 5% i kapitalvärde, för att inte tala om den ryska börsen som var ner över 50% ett tag.

Hur kommer kryptomarknaden gå framöver?

Hur utvecklingen på kryptomarknaden kommer te sig framgent är mycket svårt att förutspå. Men de senaste 24 timmarna så har vi sett en rejäl återhämtning, vilket kanske ger blankare nytt hopp. Det är trots allt en nergående trend för majoriteten av alla större kryptovalutor sedan slutet av förra året. Ifall Kiev tas över av Rysslands arme, så kan nog ytterligare nedgångar komma både på börsen och kryptomarknaden. När Putin och alla hans närmaste redan har fått sanktioner, så finns det snart inte mycket mer som kan sättas in. Han har inget att förlora. Det kommer troligen finnas möjligheter att tjäna pengar på en eventuell fortsatt nedgång inom de närmaste. Precis som man kan blanka aktier man tror ska sjunka i pris, kan man också blanka kryptovalutor man spår kommer minska i värde. Ethereum är en populär blankningskandidat, efter att många stora valar sålt av sina ETH innehav.

Ethereum blankning
Exempel: Klicka för en större bild

Toppen på 4800 USD per ETH nåddes i november 2021 och sedan dess har den gått ner. ETH var nere på 2165 USD efter att Ryssland gick in i Ukraina, för att idag handlas mellan 2500 och 2710. Stödnivåerna nu ligger på 2165 USD, sedan 2000 USD, 1700 USD och bryter den ner därifrån så kan även 1000-nivån vara i sikte. Men det är iof en lång bit dit. Ett populärt ställe att både köpa och blanka ETH som CFD är på skandinaviska Skilling, som har nära noll i spread för ETH. Registrering går blixtsnabbt och du börjar med ett riskfritt demokonto.

Vad är blankning av krypto?

Blankning av kryptovalutor innebär att du satsar på en tillgång du tror kommer sjunka i pris. Strategin går ut på att du lånar tillgångar i den kryptovaluta du tror kommer tappa i värde – vanligtvis av din mäklare – och säljer dem på marknaden till det pris som gäller för stunden. Sjunker värdet sedan som du tror, köper du tillbaka tillgångarna för det lägre priset som gäller då. Eftersom du sålt för ett högt pris och köpt tillbaka för ett lågt pris, får du en mellanskillnad över efter det att du betalat tillbaka lånet till din mäklare. Mellanskillnaden blir din förtjänst – det vill säga de pengar du tjänat på att blanka, eller gå kort, i kryptovalutor.

Blankning som strategi går alltså rakt emot den konventionella inställningen till handel med finansiella instrument, vilken bygger på att köpa billigt i en nedgång och sälja dyrt i en uppgång. Till skillnad från denna typ av positioner – vilka man vanligtvis behåller i flera år för att ge utrymme för en värdeökning – är blankningspositioner generellt väldigt kortvariga. Ett annat uttryck för blankning är således att “gå kort”, medan långsiktiga investeringar ofta kallas att “gå lång”.

Hur fungerar blankning?

Kryptovalutor kan, liksom aktier och andra blankningsbara tillgångar, blankas på två olika sätt – antingen genom att sälja och köpa den faktiska tillgången, alternativt genom handel med derivat. Den vanligaste typen av derivatinstrument för blankning är CFD:er.

Vid blankning med den faktiska tillgången lånar man vanligtvis önskat belopp i den kryptovaluta man vill blanka för att sedan sälja till aktuellt marknadspris. Sjunker värdet sedan som förväntat, kan man sälja dyrare och därmed räkna hem sin vinst.

Blankar du med CFD:er spekulerar du bara i prisförändringen på den aktuella kryptovalutan. Du behöver aldrig köpa eller sälja själva tillgången, varför du heller inte behöver låna någonting. I övrigt är principen densamma. Du kan själv välja om du ska köra med hävstång för att få större effekt, eller helt utan hävstång. Både eToro och Skilling har flexibel hävstång.

Fördelen med att blanka med CFD:er snarare än med riktiga tillgångar är att inget utbyte av tillgångar krävs. Du behöver inte begränsas av att vissa instrument kanske ej är blankningsbara, och du behöver inte låna tillgångar för att kunna sälja. Givetvis kan du alltid även köpa ifall du tror det är bättre just nu. Se till att undersök själv vad du tror är lämpligt för dig.

Vad är risken med att blanka?

Främsta risken med blankning ligger i om värdet inte sjunker så som du förutspått. Går prisutvecklingen istället åt motsatt håll, kan du bli tvungen att köpa tillbaka tillgångarna till ett högre pris än vad du sålde dem för. Mellanskillnaden blir då negativ istället för positiv – du går med förlust.

Givet risken är det viktigt att vara försiktig med blankning med hävstång. Hävstången innebär å ena sidan en större förtjänst om din korta position går som du tänkt, men å andra sidan också en större förlust om valutan du blankat ökar i pris istället för minskar.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla krypto med en säker, skandinavisk sajt. Lägst spread bland CFD-mäklare och du kan välja mellan flera olika plattformar. Registrera dig för ett demokonto hos Skilling idag!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.


Vilken är den främsta möjligheten med blankning?

Blankning gör det möjligt att tjäna pengar även när marknaden går nedåt. För en marknad som krypto, på vilken kraftig volatilitet är vanligt, är detta naturligtvis en stor fördel. Viktigt är dock att vara medveten om riskerna med strategin, samt att vara påläst om hur det fungerar och hur man går tillväga.

För den som är helt grön inom krypto rekommenderas att först lära känna marknaden och de olika tillgångar som finns, för att sedan kunna gå vidare och utveckla sin handel med blankning och andra mer avancerade strategier.

hur kommer man igång med blankning av krypto?

För att kunna blanka kryptovalutor behöver du ha ett handelskonto hos en lämplig mäklare. Strategin är inte tillåten hos alla mäklare, varför det är viktigt att du kontrollerar det innan du registrerar dig på en plattform.

När du väl har ett konto hos en mäklare kan du välja en tillgång att blanka med CFD:er eller genom traditionell blankning. Valutahandel kan särskilt tipsa om följande fyra mäklare för såväl blankning som övrig trading med kryptovalutor:

Skilling: Skandinavisk mäklare med bra utbud på krypto-CFD:er och marknadens lägsta spread. Välj mellan tre olika plattformar och registrera dig säkert med BankID. Prova Skilling här.

eToro: Störst på copytrading och ledande för trading med kryptovalutor. Stort utbud av kryptotillgångar för blankning till riktigt låg spread samt med eller utan hävstång. Prova eToro här.

Capital: Modern CFD-mäklare med riktigt bra villkor och sjyssta analysverktyg. Blanka BTC, ETH och mängder av andra coins på en modern och användarvänlig plattform. Prova Capital här.

Stormgain: Renodlad kryptosajt med grymt utbud av tillgångar och utmärkta möjligheter för blankning. Hög maximal hävstång, låga avgifter och bra transparens. Prova Stormgain här.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.