fbpx

Kristoffer från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 42 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Mellan oktober 2019 och september 2021 så har priset för containrar ökat med runt 7-800% i samband med Corona pandemins utfall, enligt källor som Valutahandel.se tagit del utav.

Mycket av detta beror på att efterfrågan för saker som elektroniska komponenter ökat så mycket under pandemin att utbudet inte riktigt hängt med, därför har vi underskott av containrar då det inte är möjligt att möta den höja efterfrågan. En stor del av varor vi konsumerar i västvärlden produceras i länder som Kina eller Vietnam. Därför är det mycket relevant att följa priset på containrar. Men, sedan september så har faktiskt priset på containrar minskat med närmare 7% efter den starka uppgången i priset. Då kan man ställa sig frågan; är detta början på ett deflations scenario eller har efterfrågan bara minskat? Makroanalytiker frågar sig vad som är på gång. I denna post så går vår makroexpert Robin Babaiy igenom hur containerpriset börjat falla, varför detta är viktigt för världsekonomin och hur detta kan inverka på valutahandel och inte minst vad som kan påverka valutakurserna framöver.

Leveranskedjan behöver ändringar

Denna pandemi har slagit hårt på värdekedjan, mycket starkare än vad många trodde i samband med att samhällen gick i “lock downs”, effekten av detta blev då att fler beställde sina varor från nätet istället för att gå till butiken och handla. Detta är också en av anledningarna till varför priser har ökat så mycket på sistone, men för att sakta ner denna prisökning har man börjat göra det lättare för frakt företag att gå i land med varor och gods för att snabbare kunna få ut varor i butiker. Eftersom efterfrågan fortfarande är relativt hög kommer det behövas fler åtgärder än detta, men det är en bra start.

En annan bidragande orsak till varför priserna gått upp så mycket på containrar är även prisökningen av råvaror, här kan du kolla vilka råvaror vi ansåg vara de mest populära under året. För att bygga dessa containrar krävs det mycket metaller, i samband med att efterfrågan för diverse elektriska komponenter ökat har det även tagit till sig på containrar. Så prisökningar får en två sidig effekt där efterfrågan ökas på ett håll medans priserna då behöver ökas på flera håll.

Så varför är detta viktigt?

I ett scenario där den amerikanska riksbanken, även kallat “federal reserve” bestämmer sig för att höja räntorna är det viktigt att marknaden är redo. Just nu vet man inte riktigt effekten av att höja räntorna, därför är dessa typ av scenarion där vi ser deflation väldigt hälsosamt för marknaden, det vill säga att folk sakta men säkert anpassar sig till prisnedgångar och minskad efterfrågan. Tidigare har vi diskuterat ett diverse scenario där inflation faktiskt skapar en nedgång i dollarns värde, däremot skulle detta vara väldigt hälsosamt för dollarn och ge en relativt stark uppgång. Genom att göra handel billigare kommer det öppna vägar inför nya handels rutter som gör att hanteringen av gods och varor blir billigare då transport kostnaden minskar. Detta är då förutsatt att sjötransportering fortfarande är det billigaste alternativet för att transportera stora containrar.

En annan stor viktig händelse inom leveranskedjan är även energidistribution, idag är energi den mest köpta råvaran i hela världen och det är väldigt självklart varför; vi hade inte funktionerat utan det. Kina, ett land som är starkt beroende av billig olja och billig kol som de använder för fabriksproduktion har gjort stora förändringar i hur de väljer att importera kolen. Tidigare har landet importerat kol ifrån Australien av den anledning att kolen därifrån är billigast, bäst och mest effektiv för att utnyttja i stora mängder. Men på sistone har Kina valt att börja importera från Ryssland istället, mycket på grund utav de geopolitiska konflikterna men även på grund utav stoppet i leveranskedjan som gjorde att de istället behövde söka sig till närmare energikällor. Denna händelse har visat hur enkelt leveranskedjan kan förstöra världsekonomier ifall de inte sköts rätt, när man slutade leverera varor och tjänster medans efterfrågan fortfarande kvarstår händer just detta.

Hur kommer detta påverka valutahandel framöver?

Allt som påverkar handel påverkar i sin tur växlingskurser, som då påverkar valutahandel självklart. Ekonomier i allmänhet fungerar som en rad långa maskiner som påverkar varandra, därför kan saker som händer i Kina påverka oss i Sverige. I detta fall, kan fallande containerpriser vara ett tecken på att efterfrågan minskar för gods och varor. Generellt sätt brukar det påverka länder som jobbar mycket inom massproduktion, främst Kina och Vietnam. Detta kan på lång sikt leda till att priser minskar för oss i västvärlden då respektive motsvarande valuta minskar i värde. Det finns flera metoder du kan använda för att kapitalisera på detta, däremot kan det vara bra att röra sig mot stabilare valutapar för att minska risken. Även om makroekonomiska studier visar tecken på deflation är inget säkert inom ekonomiska studier, jag rekommenderar att du läser denna innan du bestämmer dig för att handla säkra valutapar.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Sugen på att handla valuta eller aktier med CFD på ett enkelt vis? Prova Skilling, där allt är på svenska. Har bankID för smidiga överföringar, även till crypto CFD.

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.


En mer teoretisk effekt kan även ske, nämligen att fler investerare rör sig mot alternativa instrument såsom kryptovalutor, guld eller diverse råvaror. Eftersom aktiemarknaden och valutamarknaden har en stark korrelation, kan detta göra att investerare börjar röra sig mot alternativa investeringar när vinsterna minskar i dessa områden. Detta är dock ett mycket teoretiskt perspektiv baserat på “rationella val teorin” som är en teori inom ekonomi där man studerar val. Du kan läsa mer om den teorin här och även mer om kryptovalutor här.

Vart kan du handla valutor till låga priser?

Skilling grön logo 100x100 pixlar

Skilling (omdöme) – Fördelen med Skilling är först och främst att det är ett svenskt företag som ägs av offentliga personer. Därför tycker jag att det är mycket säkrare att använda deras framstående plattform som heter Skilling Trader. Den är även utformad för att maximera användarvänlighet, med syfte att göra allt tydligt och enkelt för dig som trader. Du kan vara igång på 15 sekunder och börjar med ett demokonto direkt. Klicka här för att registrerar dig hos Skilling!

CMC Markets: Vit blå logo
CMC Markets (omdöme) – Har fått en bra recension av oss på valutahandel.se. Med tanke på att företaget funnits länge har de mycket erfarenheter för att maximera nyttan för dig som trader. De har även ett stort utbud som du kan utnyttja för att handla andra instrument än råvaror. Besök CMC Markets hemsida här!

Capital - vit logo med svart text
Capital (omdöme) – Väldigt stort utbud av diverse instrument du kan använda. Du kan även ladda ner deras app till mobilen för iOS eller för Android och handla via en av de bästa apparna! Fördelen med Capital är också deras flexibla hävstång, så du kan välja ifall du vill ha ingen hävstång alls, eller en rejäl hävstång för dig trading. På så sätt får du maximal kontroll över dina positioner. Otroligt smidigt och bekvämt. Klicka här för att börja med Capital idag!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Fler än 50 råvaror att handla med CFD. Prova Capital!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.