fbpx

Malte från Malmö

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 29 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Europeiska centralbanken meddelade igår torsdag att man höjer de tre styrräntorna med 0,25%, precis som många förutspått. Enkelhöjningen är den lägsta sedan åtstramningarna inleddes för drygt ett år sedan, men ska dock inte ses som den sista. I samband med räntebeskedet meddelade banken också att man sannolikt har en bit kvar att gå innan en räntetopp är nådd.

ECB:s penningpolitiska sammanträde följde dagen efter att Fed hållit sitt möte och beslutat om en enkelhöjning av räntan. Beskedet från ECB blev detsamma – centralbanken höjer valutaunionens tre viktiga styrräntor med 0,25%. Räntan på korta bankinsättningar landar nu på 3,25%, medan refinansieringsräntan höjs till 3,75% och räntan på marginallån landar på 4,00%.

Enkelhöjningen var väntad, men trots att det ger signaler om att man börjar slå av på takten var ECB också noga med att understryka att fler höjningar kan bli nödvändiga eftersom den underliggande inflationen fortfarande är alldeles för hög.

Dubbelhöjning skrotades efter rapport om dålig tillväxt

Förra veckan rapporterade Valutahandel om att tillväxten i Europa blev sämre än väntat under första kvartalet 2023. Allra sämst blev den i industrinationen Tyskland, där tillväxten helt har stagnerat och inte ökat överhuvudtaget sedan sista kvartalet 2022.

Före tillväxtrapporten prognostiserade många att den europeiska styrräntan skulle höjas med 0,50%, precis som tidigare, men efter att de nya siffrorna släpptes försvagades euron tillfälligt och marknaden skiftade från att spå en dubbelhöjning efter mötet igår till att istället förvänta sig en enkelhöjning. Efter ett drygt år med flera på varandra stora räntehöjningar börjar unionen nu, likt USA och många andra länder, närma sig den där smärtgränsen för vad ekonomin klarar av i fråga om åtstramningar. Balansen mellan att höja tillräckligt för att stävja inflationen men inte så mycket att det tippar över ekonomin i en djup lågkonjunktur är nu hårfin.

Forex trading med EUR-par til grymt låg spread och med snabba exekveringar – handla nu hos Skilling!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Grym valutahandel med låg spread hos prisbelönt toppmäklare. Upptäck Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Köp av APP-tillgångar avslutas i juli – men stödsköpsprogrammet PEPP fortsätter

Gårdagens möte resulterade utöver ett nytt räntebesked även i en ny plan för ECB:s köp av tillgångar. Centralbanken meddelade att man planerar att upphöra med återinvesteringar i APP-portföljen från och med juli 2023. Värdet på portföljen minskar enligt ECB just nu i en takt som är både förutsägbar och måttlig just eftersom man inte återinvesterar de värdepapper som förfaller.

Vad gäller stödköpsprogrammet PEPP, vilket sjösattes under pandemin, meddelar ECB-rådet att man, som läget ser just nu, kommer att fortsätta återinvestera förfall av värdepapper inom PEPP-programmet fram till åtminstone slutet av 2024.

Efter ECB:s räntehöjning: EUR håller mark mot USD, men tappar mot SEK

Torsdagens räntebesked har hittills fått ett ganska blygsamt genomslag för euron på valutamarkanden. EUR/USD håller fortfarande stark kurs och handlas just nu för drygt 1,10. För svenska kronan har den mer återhållsamma inställningen som ECB:s enkelhöjning signalerar lett till en viss försvagning i EUR/SEK. Den europeiska valutan är fortsatt dyr, men handlas under fredagsmorgonen för 11,26 jämfört med 11,37 igår morse. Den senaste månaden har EUR/SEK tappat från 11,35 till dagens kurs på 11,26.

Huruvida kronan kommer att fortsätta stärkas eller inte återstår dock att se. Valutakursen för EUR/SEK har pendlat en del under 2023, men har men undantag för en dipp i februari legat konsekvent på över 11 kronor. För den som hoppats på att kunna semestra billigt i Europa i sommar ser det med andra ord inte särskilt ljust ut.

Då kommer nästa räntebesked

ECB:s håller sitt nästa räntemöte den 15 juni. Så som det ser ut nu kan vi vänta oss ytterligare en höjning i samband med det mötet – sannolikt med 0,25% igen men beroende på hur läget utvecklar sig är det också klokt att förbereda sig på mer. Inflationstakten i unionen har sjunkit de senaste månaderna, men det underliggande pristrycket är fortsatt högt och tycks envist bita sig kvar, varför en fortsatt restriktiv linje är nödvändig.

Sveriges Riksbank höjde räntan senast 26 april, då med 0,50% till 3,50%, och håller nästa möte den 28 juni. Även här väntas minst en höjning till.

På andra sidan Atlanten sammanträder Fed nästa gång den 14 juni, alltså dagen före ECB.

I vår ekonomiska kalender kan du se alla datum för räntebesked från Fed, Sveriges Riksbank och ECB för återstoden av 2023.

Valutahandel med EUR

Det senaste årets frekventa räntehöjningar har gjort att effekten på valutamarkanden blir mer marginell än vid enstaka och plötsliga höjningar tidigare. Höjningarna är inprisade av marknaden och det blir normalt inga kraftiga förändringar i valutakurser. Trots detta kan det förstås dyka upp möjligheter till bra trades. För valutahandel med EUR – till exempel med EUR/SEK eller EUR/USD – hittar du bäst konsumentskydd och mest trygghet hos en mäklare med europeisk licens. Genomlysningen är bättre och säkerhetskraven högre, vilket garanterar dig som kund en tryggare handelsupplevelse.

I vår topplista över valutamäklare rankar vi de bästa alternativen på markanden just nu. Där hittar du också länkar till våra recensioner om respektive mäklare, kompletta med detaljer om såväl handel som sajten och kostnader, som utbud och tillgänglighet.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Smidig online trading med stort utbud av instrument och innovativa verktyg. Testa AvaTrade du med.

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.