fbpx

Per från Haninge

Registrerade sig hos valutamäklaren Pepperstone för 27 minuter sedan.

» Prova Pepperstone du med.
75.9% av alla retail investerkonton förlorar när de handlar CFDs med Pepperstone.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Första veckan i maj bjuder på nya räntebesked från både amerikanska Fed och europeiska centralbanken ECB. Blir det en höjning till från Fed hoppas många att det blir den sista, men fortsatt hög inflation talar för att vi kanske ännu inte nått en räntetopp i USA, och att fler höjningar kan vara att vänta.

Imorgon onsdag sammanträder amerikanska Fed i ett penningpolitiskt möte, varefter ett nytt besked om landets styrränta kommer att meddelas. Dagen efter står ECB:s räntemöte på agendan. Efter drygt ett år av konsekventa åtstramningar väntas ECB höja med minst 0,25 punkter till, men för USA:s del är prognosen mer splittrad. Många hoppas på att landet kan vara framme vid en räntetopp, och att om det blir en höjning imorgon så blir det den sista. Inflationsläget i landet kan dock tala för det motsatta – att en höjning denna vecka kan behöva följas av fler för att få bukt med situationen.

Aktuella räntan i USA högsta sedan 2007

Fjorton månader efter den första räntehöjningen i början av 2022 har den amerikanska styrräntan stigit med totalt nästan 500 baspunkter. Landets så kallade räntekorridor ligger just nu på 4,75-5,00%, vilket är den högsta nivån på 16 år. Senast räntenivån var så här hög i USA var alltså 2007 – året före den stora finanskraschen som skakade såväl den amerikanska som den globala marknaden och som skapade obalanser i ekonomin som gett ringar på vattnet ända fram till idag.

Med skenande inflation i både USA och många andra länder var räntehöjningar en given åtgärd. Sedan åtstramningarna inleddes våren 2022 har det dock funnits två stående frågor – hur mycket kommer räntan att höjas, och när kommer vi nå en topp? Om detta går förstås endast att spekulera, men senaste tiden har många analytiker spått att åtminstone den amerikanska räntetoppen möjligen kan komma nu i maj. Samtidigt finns faktorer som talar för det motsatta. Framförallt är kärninflationen fortfarande hög, vilket får många att spå fler höjningar i pipen.

Handla EUR/USD och andra 50+ andra valutapar till marknadens lägsta spread – bli kund hos Skilling nu!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Grym valutahandel med låg spread hos prisbelönt toppmäklare. Upptäck Skilling du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


90% sannolikhet att USA höjer räntan med 0,25% imorgon

Marknadens prognoser inför morgondagen är glasklara. Konsensus råder i förväntningen om att det blir en till höjning, och enligt färska siffror bedömer marknaden det som 90% sannolikt att höjningen blir 0,25%. Prognosen stöds med det faktum att även om både inflation och tillväxt saktat ned de senaste 6 månaderna, har Fed fortsatt hålla en tuff och restriktiv linje. Hittills har inga indikationer getts om att det inte blir någon mer höjning.

Blir det som förväntat imorgon, att Fed höjer med 0,25%, landar den amerikanska styrräntan på 5,00-5,25% – vilken är den nivå som marknaden anser vara smärtgränsen för den här gången. Man trycker också på att ekonomin endast klarar en ränta på den nivån under en begränsad tid, och att man bör överväga en sänkning ned till 4,5% i slutet av året.

Stark arbetsmarknad kan föranleda ännu en höjning

Medan sjunkande inflation och långsammare tillväxt talar för att en eventuell höjning imorgon kan bli den sista för den här gången, ger den amerikanska arbetsmarknaden snarare motsatta signaler.
Jämte inflation och tillväxt och har jobbmarknaden varit ett huvudfokus för Fed senaste månaderna eftersom marknaden visat sig betydligt mer motståndskraftig än vad man först hade trott.

Kraftiga räntehöjningar till trots står arbetsmarknaden i USA fortsatt stark med hög sysselsättning och löner som hänger med. Detta är naturligtvis positivt i sig, men ur en inflationssynpunkt kan det snarare ge skäl för fler höjningar även i sommar.

Ökad volatilitet väntas i veckan

Räntebesked från såväl Fed som ECB kommer enligt många experter sannolikt att leda till en del ökad volatilitet på de finansiella marknaderna den här veckan och nästa. Hur mycket det kommer svänga och åt vilket håll är dock att svårt att säga. Aktiebörsens reaktion på räntebeskeden har varit svår att förutspå de senaste månaderna, och även råvaror prissatta i USD har svängt. I valutahandel väntas den positiva trenden i EUR/USD hålla i sig då ECB fortfarande tros ha en bit kvar att gå med räntan. Förra veckan tappade kursen något efter dåliga tillväxtsiffror från framförallt Tyskland, men även Europa generellt, men därefter har den hämtat sig något och ligger nu över 1,10-gränsen.

Vad kan vi vänta oss för besked av ECB?

Europeiska centralbanken sammanträder också de om räntan i veckan, dagen efter Fed, och kommer lämna ett nytt besked kort därefter. Att det blir en till höjning är de flesta rörande överens om, men om den blir enkel eller dubbel är mer osäkert.

Fram till förra veckan spådde de flesta att höjning om 0,50% var att vänta, men efter rapporten om 0% tillväxt i Tyskland under Q1 2023 och sämre tillväxt än väntat i Europa generellt, har prognosen blivit mer osäker. Tar man i med en för saftig räntehöjning i ett läge där den ekonomiska tillväxten stannat av eller kraftigt saktat in, finns alltid risk för att man puttar ekonomin över kanten och in i en lågkonjunktur som biter sig fast. Samtidigt hovrar inflationen fortfarande omkring 10% på många håll i Europa, varför en dubbelhöjning likväl kan bli nödvändig.

Vad tror du om räntebeskeden från Fed och ECB, och hur kommer du att handla i veckan? På våra valutasidor hittar du livekurser i många olika valutor och för inspiration till bra mäklare tipsar vi om våra topplistor för bästa valutamäklare och bästa kryptomäklare.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.